MAN Truck & Bus, lojistik merkezleri arasında sürücüsüz taşımacılığın gelişimini ilerletmeye devam ediyor. Teknoloji, yorgunluktan kaynaklanan kazaları azaltma, artan sürücü eksikliğini hafifletme ve taşıma süreçlerini daha verimli ve çevre dostu hale getirme potansiyeline sahip. MAN, gerçek hayattaki lojistik uygulamalarına yönelik geliştirmeyi daha da yoğunlaştırmak amacıyla ABD’li otonom sürüş sistemleri uzmanı Plus ile işbirliği yapmayı kabul etti. Bu, TRATON GROUP‘un diğer markalarının yanı sıra MAN’ın ana şirketi TRATON ve Plus arasındaki otonom sürüşe yönelik kapsamlı geliştirme ortaklığının bir parçası.
MAN Truck & Bus SE Kamyon Satış Başkanı Lukas Walter, konuyla ilgili olarak “MAN için otonom kamyonların uygulama odaklı geliştirilmesinde lojistik kullanıcıları, altyapı operatörleri ve teknoloji uzmanlarıyla proje ortaklıkları hayati önem taşıyor. Plus ile ticari araç uygulamalarındaki otonom sürüş sistemleri konusunda kendini kanıtlamış bir uzmana ortak olduk. Amaç, sürücüsüz sürüşü, somut merkezden merkeze lojistik taşımacılığındaki pratik projelerle giderek daha fazla entegre etmek ve böylece otonom sürüş sistemlerinin seri tanıtımını hızlandırmak.” dedi.
Plus COO’su ve Kurucu Ortağı Shawn Kerrigan ise şunları söyledi: “MAN ile sürücüsüz kamyonların küresel ticarileşmesini hızlandırmak için sektör önderi otonom sürüş yazılımımızdan ve kullanım deneyimimizden faydalanacağımız için heyecanlıyız. Birleşik uzmanlığımız sayesinde pazara daha güvenli, daha verimli ve daha sürdürülebilir taşımacılık çözümleri sunacağız. Bu, yükün taşınma şeklini değiştirecek.“
MAN, uzun yıllardır çeşitli araştırma ve geliştirme projeleriyle otonom sürüşü geliştiriyor. MAN, 2018’den 2020’ye kadar Hamburger Hafen und Logistik AG ile ortak bir araştırma ve geliştirme projesi kapsamında Hamburg Limanı tesislerinde konteyner elleçlemede sürücüsüz bir kamyon geliştirdi ve test etti. ANITA projesi, ortakları Deutsche Bahn, Hochschule Fresenius, Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Götting KG ile birlikte 2019’dan 2023’e kadar, otonom bir kamyonun karayolundan demiryoluna konteyner elleçleme lojistik sürecine tamamen dijital entegrasyonuna odaklandı. MAN, 2022’den bu yana, lojistik merkezleri arasındaki otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere otonom bir kamyon geliştirmek üzere ATLAS-L4 projesinde endüstri, bilim, teknik test ve yol operasyonlarından 12 ortakla birlikte çalışıyor.
Bu nedenle proje, Almanya’da 2021’de kabul edilen ve halihazırda teknik denetimle tanımlanmış rotalarda sürücüsüz sürüşe izin veren otonom sürüş yasasını özel olarak ele alıyor. Proje sonunda prototipin otoyolda güvenlik sürücüsü eşliğinde pratik test sürüşlerinin yapılması planlanıyor. 2025’ten itibaren, özel müşteri taşımacılığı uygulamalarındaki daha fazla proje, seri uygulamaya doğru gelişmeyi teşvik edecek.