Almanya Werlte’deki genel merkezinde düzenlenen etkinlik kapsamında 15 farklı ülkeden 70’in üzerinde basın mensubunu ağırlayan Krone, “Akıllı Bağlantılar” sloganıyla katılacağı IAA Hannover Ticari Taşıtlar Fuarı’nda sergileyeceği ürünleri ve yenilikleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Krone Grubu Genel Müdürü Bernard Krone’nin ev sahipliği yaptığı bu etkinlikte aynı zamanda Werlte’deki ana fabrikada 40 milyon Euro yatırımla devreye alınan ve resmi açılışı 22 Ağustos tarihinde yaklaşık 400 davetlinin katıldığı bir törenle Bernard Krone ve Federal Taşımacılık Bakanı Andreas Scheuer tarafından yapılan yeni Krone Kaplama Merkezi (KTL) de tanıtıldı. Bu tesis, 112 yıllık Krone tarihinde tek seferde yapılan en yüksek tutarlı yatırım özelliğini de taşıyor.
Yeni Krone Kaplama Merkezi
Etkinlik kapsamında basın mensuplarına gezdirilen 16 bin 500 metrekare alan üzerine kurulu ve 20 metre yüksekliğe sahip yeni Krone Kaplama Merkezi’nde yarı treyler şasileri çevresel etkilere ve paslanmaya karşı en üst düzeyde koruma sağlamak amacıyla katodik daldırma (KTL) ve toz boya uygulamasına tabi tutuluyor. Bu tesis ile Krone, yüksek otomasyonlu son teknoloji süreçler için yatırım yaptı. Bir şasinin bu tesisteki yüzey kaplama süreci 7 dakikadan kısa bir sürede tamamlanıyor. Yeni yüzey kaplama ile ürünlerin değerlerini daha uzun süre korumaları ve müşterilerin yaptıkları yatırımdan azami fayda elde etmeleri sağlanıyor.
Yeni Krone Kaplama Merkezi ile ilgili bir açıklama yapan Krone Grubu Genel Müdürü Bernard Krone, “Yeni Kaplama Merkezi’nin devreye girmesi kalite atağımızda önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. Dünya üzerinde bu tesisimizde kullandığımızdan daha modern bir teknoloji bulunmuyor. Yeni Kaplama Merkezi’ndeki teknoloji burada üretilen araçların son derece yüksek bir değere sahip olması anlamına geliyor. Tüm Krone tarihinde tek seferde yapılan en yüksek tutarlı yatırım olan yeni Kaplama Merkezi yatırımı ile Werlte’ye ve Emsland bölgesine bağlılığımızı da açıkça gösteriyoruz.” dedi.
Yeni Kaplama Merkezi, sürdürülebilirlik alanında da önemli bir gelişimi temsil ediyor. Üretim sırasında enerji ve kaynak tasarrufu sağlanırken, yayımlar azaltılıyor. Atık ısının enerji etkin kullanımı Alman Enerji Ajansı (Dena) tarafından da başarılı bir proje olarak tanındı. Şasi başına karbondioksit yayımları yüzde 30’dan fazla düşürülüyor. Aynı zamanda yılda 12.6 milyon kilowatt saat elektrik tasarrufu sağlanıyor. Kullanılan kaynaklar ve teknolojiler DIN ISO 50001 sertifikasına sahip Krone’nin çevre yönetim sistemi tarafından takip ediliyor. Bu sayede her zaman azami kalite için olabilecek en iyi şartlar garanti ediliyor.
Akıllı Bağlantılar
Taşımacılık dünyasını akıllıca birbirine bağlamayı ve birinci sınıf katma değer yaratmayı tanımlayan “Akıllı Bağlantılar” sloganıyla Hannover’de 20-27 Eylül tarihlerinde düzenlenecek IAA Ticari Taşıtlar Fuarı’na katılacak Krone, fuarda sergileyeceği ürünleri ve yenilikleri uluslararası basına tanıttı. Etkinlikte yarı treylerlerin açık alanda gösteri sürüşleri ve tanıtım sunumları yapılırken, ilk kez IAA Fuarı’nda tanıtılacak RYTLE kavramının ön gösterimi de gerçekleştirildi.
Krone Group ve Orbitak AG arasındaki ortak girişim, trafikteki darboğazlara ve sıkışıklıklara karşı kent lojistiğiyle dost yeni bir hareketlilik kavramı sunuyor. Bremen merkezli şirketin bütünleşik ve bağlantılı kavramı kent lojistiğini yeniden yorumluyor. Kavram, çevreyle dost son nokta teslimatı için sürücüler ve alıcılarla birlikte MovR olarak adlandırılan yenilikçi kargo bisikletlerini, standardize edilmiş kutuları ve hareketli kent aktarma merkezleri (hub) ağını kapsıyor.
RYTLE; kargo bisikleti MovR’ı, kutuyu ve kent aktarma merkezini birbirine bağlıyor
Kendi platformuna sahip akıllı bir IT çözümü; MovR’ın, kutunun ve kent aktarma merkezinin (hub) arayüzlerle birbiriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Temel Euro palet boyutundaki standardize edilmiş bir kutu lojistik hizmet sağlayıcı tarafından yükleniyor ve hareketli kent aktarma merkezinde (hub) depolanıyor. Hareketli kent aktarma merkezi olarak nitelendirilen ve küçük bir kamyon üzerinde de taşınabilen swap body benzeri kapalı bir üstyapıya dokuz adet standardize edilmiş RYTLE kutusu konulabiliyor. Standardize edilmiş RYTLE kutusuna ise yaklaşık 30 – 40 adet paket yerleştirilebiliyor. Kent bölgesinde lojistik sağlayıcı hareketli kent aktarma merkezini (hub) bir swap body gibi yere koyuyor. Dağıtım görevini MovR olarak adlandırılan kargo bisikleti üstleniyor. MovR sürücüsü akıllı telefonu vasıtasıyla doğrudan bir komut alıyor ve kutudaki malı alıcıya teslim ediyor. Bisiklet sürücüsü, hareketli kent aktarma merkezini erişim koduyla açıyor ve forklifte benzer bir şekilde bisikletle geri geri giderek kutuyu mekanik olarak bırakıyor ya da alıyor. Güçlü elektrikli tahriği ile MovR kargo bisikleti, yardım olmadan saatte 5 km hıza kadar hızlanmayı sağlayan pratik bir kalkış yardımcısı sunuyor. Son derece yüksek bir manevra yeteneğine sahip bisikletin azami hızı ise 25 km/s.
Terzi işi 360 derece hizmetler
Yapay zeka ile treyleri geleceğe hazır hale getirdiklerini ve daha hareketli ve daha verimli bir lojistik için uygun hizmetlerle ürünlerini birbirine bağladıklarını açıklayan Bernard Krone, bunun malların güvenli bir şekilde taşınmasını ve tüm önemli nakliye verisinin hızlı bir şekilde temin edilmesini sağladığını dile getirdi. Kullanıcılar için en yüksek standartları belirlediklerini ve yolculuğun daha da kârlı geçmesi için kaliteye olan bağlılıklarını yinelediklerini kaydeden Bernard Krone, akıllı taşımacılık sistemlerini, geleceğin hizmetlerini ve yenilikçi ürün yelpazesinin tamamını görmeleri için herkesi IAA Ticari Taşıtlar Fuarı‘ndaki standlarına davet etti.
Krone’nin geliştirdiği teknolojilerle yüklemelerin daha verimli yapılacağına, sürüşün daha güvenli hale geleceğine ve kârlılığın artacağına vurgu yapılan tanıtım kapsamında kısa bir demeç veren Krone Grubu Pazarlama Müdürü Ingo Lübs, “Krone’nin 360 derece kullanıcı odaklı yaklaşımını hiç bırakmadığını ve kullanıcılarına her zaman en iyisini sunmak konusunda eşsiz bir deneyimi olduğunu belirtmek istiyorum. Hem buradaki etkinlikte gördüğünüz hem de IAA Ticari Taşıtlar Fuarı’nda tanıtacağımız yeniliklerle taşımacılık dünyasında Krone adını yine kullanıcılarımıza özel geliştirdiğimiz çözümlerle birlikte duymaya devam edeceksiniz.” şeklinde konuştu.
Krone’nin terzi işi 360 derece hizmetleri kapsamında esnek tam hizmet sunumlarına, hızlı yedek parça lojistiğine ve akıllı telematik çözümlere özel bir önem veriliyor. Bunlar taşımacıların çalışma sürelerini ve Toplam Sahiplik Maliyeti’ni (TCO) optimize ediyor.
Artırılmış gerçeklik kullanarak treylerin dijital görsel denetlemesini yapan Akıllı Treyler Kontrolü (Smart Trailer Check), yolculuk başlamadan önce en uygun taşımacılık şartlarını sağlıyor. Treylere yerleştirilen kameralar ve duyargalar, treylerin güncel durumunu kaydetmek için artırılmış gerçekliği kullanıyor ve yolculuk başlamadan önce dijital olarak hedef durum ile kıyaslıyor. Telematik birimi, Akıllı Lastik İzleme lastik basıncı takip sistemi ya da Kapı Koruma kapı kilitleme sistemi gibi veri iletim sistemlerini gerçek zamanlı olarak algılıyor ve durumlarını belgeliyor. Araç yüksekliği gibi duyargasız parçalar artırılmış gerçeklik kullanılan ekranda gösteriliyor.
Smart Scan yük alanı tespit sistemi treylerdeki boş yükleme alanlarını tespit ediyor ve lojistikçilere yardımcı oluyor. Krone Smart Scan ile yükleyiciler araçta tam olarak nerde yükleme sığasının bulunduğuyla ilgili hızlı ve güvenilir bilgi alıyorlar. Krone Smart Scan kamera vasıtasıyla yükleme alanının genel bir görüntüsünü sunuyor. Yükleyici treyleri gerçek zamanlı olarak takip ediyor ve yük bulunmayan boş alanları görebiliyor. Müsait olan yükleme alanını kaydetmek için, görüntü akıllı bir algoritma kullanılarak değerlendiriliyor.
Akıllı Sığa Yönetimi (Smart Capacity Management) ise boş alanların en uygun kullanımını için yük alışverişi sağlamak üzere lojistik hizmet sağlayıcıları arasında bağlantı kuruyor.
Gelinen çağda dijitalleşmenin gerekliliğinin altını çizen Krone Grubu Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Ralf Faust, “Krone Telematik’in içerisinde çalışacak olan ‘Akıllı Treyler Kontrolü’ adını verdiğimiz yeni bir sistemi sizlere tanıtıyoruz. ‘Akıllı Treyler Kontrolü’, treylere monte edilen kamera ve duyargaların yardımıyla artırılmış gerçeklik yöntemini kullanarak, gerçek görüntüleri sisteme aktarıyor ve treylerin güncel durumu ile hedeflenen verimliliği kıyaslamaya olanak tanıyor. Böylece, henüz nakliye başlamadan önce kullanıcılarımız, treylerin verimliliğini ve yol güvenliğini artırabilecek önlemleri görmüş oluyor. Filo yönetimi açısından da treylerin durumu her anlamda ölçülebilir kılınmış, aynı zamanda varsa bazı riskler öngörülerek hem zamansal hem de maddi tasarruf sağlanmış oluyor. ‘Akıllı Treyler Kontrolü’ ile ‘Treyler Yenilikleri 2019’ da ödül adaylarından birisi konumundayız.” dedi.
Krone’nin dijitalleşme anlamında yeniliklerini hız kesmeden sürdürdüğünü aktaran Faust, “Yine Krone Telematik’e bağlı çalışacak bir diğer yeniliğimiz ise 2022 yılında yasalarla zorunlu kılınacak olan ‘Akıllı Lastik Basıncı Kontrolü’. Bu donanım, treyler üzerindeki her dingile monte edilen iki adet duyarga yardımıyla lastiklerin sıcaklığını ve hava basınçlarını ölçümlüyor. Verileri gerçek zamanlı olarak Krone Telematik üzerinden filo yöneticilerine aktaran donanım sayesinde Krone kullanıcıları lastik hava basınçlarında bir kayıp ya da lastiklerde aşırı ısınma sorunlarına gerçek zamanlı olarak müdahale edebilir konuma geliyorlar. Aynı zamanda lastiklerin bu ölçümlenen değerlerinin verimli bir nakliye operasyonunu etkilediğini düşünürsek, ‘Akıllı Lastik Basıncı Kontrolü’ lojistikçiler için daha düşük yakıt tüketimi ve daha düşük işletme maliyetlerine ulaşmak için çok faydalı olacaktır.” şeklinde konuştu.
Merkezi yedek parça merkezi
Ticari taşıt sektöründeki güncel ve gelecekteki parça ihtiyaçlarını karşılamak için Krone Ticari Taşıt Grubu, yeni merkezi parça merkezini devreye aldı. Yaklaşık 8.5 milyon Euro yatırımla toplamda 38 bin metrekare bir alan üzerine kurulan dağıtım merkezi beş buçuk futbol sahası büyüklüğünde. 8 bin 400 metrekarelik kapalı depolama alanı 12 kata yayılıyor. Burada 17 bin 500 adet Euro palet ve küçük parçalar için 16 bin adet konteyner için yer bulunuyor. Merkezde treylerler, üstyapılar, konteyner şasiler, yarı treylerler, kutu yarı treylerler, hızlı paket dağıtımına seslenen KEP araçlar ve Krone treyler dingilleri için parçalar depolanıyor.
Krone’nin yeni Lojistik ve Yedek Parça merkezinin kapıları Krone Grubu Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Ralf Faust’un ev sahipliğinde basın mensuplarına açıldı.
Basın mensuplarına hem tesisi gezdirip hem de ayrıntılı bir sunum yapan Ralf Faust, “İstanbul, Budapeşte, Lyon, İskandinavya ve Baltık bölgesindeki önemli bölgesel Krone yedek parça merkezlerini tedarik eden bu tesisle birlikte Krone’nin tüm yedek parça dağıtım ağının kontrolü tek merkeze geçmiş oluyor. Her ay 23 binden fazla siparişi, bir gün içerisinde hazırlayıp sevk etme becerisine sahip bu tesiste sadece 40 çalışan bulunurken, Endüstri 4.0 ışığında işin büyük bölümünü robotlara teslim eden bir sistem inşa ettik.” dedi.