MAN Truck & Bus, ilk MAN eKamyon‘u 2024’ün sonunda Duvenbeck Group’a teslim etti. Şubat ortasından bu yana MAN eTGX Lowliner‘lar, araç parçalarını Herne’deki Duvenbeck tesisinden Wolfsburg’daki Volkswagen tesisine düzenli operasyonda taşıyor. Volkswagen Group Lojistik Başkanı Simon Motter, “Bu, üç metrelik yükleme yüksekliğine sahip ilk BEV Lowliner’ların malzeme lojistiği için bölgesel nakliye ağımızda orta mesafede çalıştığı ve günlük kullanıma uygunluğunu ve maliyet etkinliğini kanıtladığı anlamına geliyor.” açıklamasını yaptı.
Herne’de, bireysel tedarikçilerden gelen gönderiler komple kamyon yüklerine paketleniyor ve diğerlerinin yanı sıra Wolfsburg tesisine taşınıyor. İlk aşamada, 317 kilometrelik rotayı kat edecek olan bir MAN eTGX olacak – gidiş-dönüş toplam 634 kilometre. Kamyon şu anda akülerini rota boyunca kamu altyapısında ve Herne’deki Duvenbeck aktarma merkezinde şarj ediyor. Plan, şarj altyapısı hazır olur olmaz bu yılın ilerleyen zamanlarında Duvenbeck Group‘un Peine’deki deposunda şarj etmek. Ardından, treyler sahası kavramı uygulanacak: Herne’den Peine’ye ana seferi iki eKamyon üstlenecek ve burada treylerler değiştirilecek. Başka bir elektrikli kamyon son etabı Wolfsburg’a sürecek. Gidiş-dönüş mesafeleri sırasıyla 520 ve 110 kilometre olacak.
MAN eKamyon‘ın kullanımı, Volkswagen‘in sürekli olarak iklim dostu lojistik yoluna girdiği goTOzero impact lojistik programının bir parçası. Uzun vadede, elektrikli kamyonların kullanımı, karayolu taşımacılığında CO₂ yayımlarını azaltmak için en önemli kaldıraç. Yeni MAN eKamyon bunun için özellikle uygun: MAN Truck & Bus Satış ve Müşteri Çözümleri Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Friedrich Baumann, “MAN eTGX Ultra, otomotiv lojistiği için mükemmel sıfır yayım çözüm. Seri üretilen başka hiçbir elektrikli çekici, üç metrelik iç yüksekliğe sahip treylerleri çekemez. Bu, onu yüksek hacimli gereksinimleri olan taşıma operasyonları için ideal bir seçim haline getiriyor. Duvenbeck ve Volkswagen’in bu yeniliği günlük lojistiğe başarıyla entegre etmesinden mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Duvenbeck: Yeşil Lojistik Ortağı
Sürdürülebilirlik, Duvenbeck’te yıllardır lojistikte merkezi bir rol oynadı. Duvenbeck Group CEO’su Hakan Bicil, “MAN eTGX gibi elektrikli kamyonların artan kullanımı, Duvenbeck’in hem sürdürülebilir hem de verimli lojistik çözümleri uygulama kurumsal stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bu ayın sonuna kadar filomuzda yaklaşık 15 MAN eTGX Ultra Low Liner olacak. Yolda her gün kazandığımız deneyim, sürdürülebilir lojistiğin daha da şekillenmesine ve teşvik edilmesine aktif olarak katkıda bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Duvenbeck, enerji verimliliğini optimize etmek ve kaynakları korumak için sürekli olarak önlemler üzerinde çalışıyor. Bunların içinde alternatif tahrik sistemlerinin kullanımı, boş yolculukların azaltılması ve yenilikçi şarj kavramları yer alıyor. MAN eKamyon‘ın kullanımı, tedarik zincirinde CO₂ yayımlarının en aza indirilmesine yönelik daha fazla katkı anlamına geliyor. Duvenbeck ve MAN, bir niyet mektubunda (LOI) 2026 yılına kadar 120 adede kadar MAN eTGX aracın teslim alınacağı konusunda anlaşmışlardı.
Teknolojik yenilik anahtar bir unsur olarak
Ultra Low Liner eKamyon MAN eTGX, sınıfında öncü konumda: Sadece 950 mm’lik beşinci taker yüksekliği, 3,75 metrelik çok kısa dingil mesafesi ve yine de azami akü kapasitesiyle yaklaşık 500 kilometrelik bir menzil sunuyor. Dört, beş veya altı akü paketi seçeneğiyle modüler akü kavramı sayesinde her türlü taşıma görevi için en iyi şekilde özelleştirilebiliyor. Standart CCS şarj teknolojisine (375 kW’a kadar) ek olarak, başlangıçta 750 kW’a kadar ve daha sonra sürüş molalarında hızlı şarj için bir megawatt’a kadar şarj gücüyle yeni MCS standardıyla da sipariş edilebiliyor.