Fransa’da birçok kentte tamamen elektrikli BRT (Bus Rapid Transit) hatlarının devreye girmesinin ardından Keolis, Fransa’nın güneyinde Pau kentinde 18 metrelik bir araçla küresel bir ilk olarak tamamen hidrojenle çalışan BRT sisteminin hizmete girmesine katkıda bulundu.
Bu yeni hizmet, kentin toplu taşımacılık ağının bir parçası. Pau Béarn Pyrénées Bölgesi Belediye Başkanı François Bayrou tarafından 17 Aralık tarihinde hizmete açılan bu yenilikçi ve sürdürülebilir taşımacılık sistemi, kavşaklarda geçiş önceliğine sahip 6 km’lik tercihli bir hatta 14 durağı kapsıyor.
2019 yılında elektro-hareketliliğe önemli bir yatırım yapan Keolis, bu önemli kilometre taşıyla dizele seçenek yakıtlarla hizmet veren önder işletmeci konumunu teyit etmiş oldu.
Pau taşımacılık operatörü SPL STAP’ın (Société de Transport de l’Agglomération Paloise) uzun dönemli ortağı olarak Pau Béarn Pyrénées Mobilités kentiçi toplu taşıma ağını 20 yıldır işleten Keolis, Pau merkezinde hizmet verecek yüzde 100 hidrojenle çalışan ve Fébus adı verilen BRT sistemini devreye aldı.
Dünyanın ilk 18 metrelik yüzde 100 hidrojenle çalışan BRT sistemi
Keolis, hidrojenle çalışan sekiz adet Fébus BRT aracına teknik destek sağlayacak. Araçlar kuzeydeki François Mitterand Hastanesi ve güneydeki Pau tren istasyonu arasındaki güzergahta hizmet verecek. Bu güzergah; kentin eğitim, yönetim, ticaret ve eğlence alanlarındaki ana noktalarını kapsıyor.
6 kilometrelik hattın yüzde 85’inin normal araç trafiğinden ayrılmış tercihli bir yola sahip olması ve kavşaklardaki geçiş önceliği sistemi sayesinde seyahat süresi yaklaşık 17 dakika. BRT araçları, Pazartesi’den Perşembe’ye (06:00 – 23:30 arası), Cuma ve Cumartesi (06:00 – 01:00 arası) ve Pazar (09:00 – 23:00 arası) hizmet veriyor.
Çevreyle dost yaklaşıma sahip yenilikçi taşımacılık modu
Belçikalı üretici Van Hool tarafından üretilen araçlar, elektriği hidrojen yakıt hücresi kullanarak üretiyor. Araçlara enerji vermek için kullanılan hidrojen Pau’da IDELIS otobüs deposunun yakınınıda kurulan istasyonda üretiliyor.
Hidrojenle çalışan araçların en önemli avantajı havaya sadece su buharı yaydıkları için sera gazı yayımı ve gürültü kirliliği yaratmamaları. 240 km/gün’lük menzil sayesinde BRT araçlarının gün içinde dolum yapması gerekmiyor. Hidrojen dolumu geceleri istasyonda yaplıyor.
Hareket engelli yolcuların da binebildikleri 18 metrelik araçlar; 145 kişilik yolcu sığasına, 32 adet deri kaplı koltuğa ve iyi bir çevre görüşü sağlayan geniş camlara sahip. Hattın 14 durağı; gerçek zamanlı yolcu bilgisi, ücretsiz Wi-Fi bağlantısı, otomatik billet satış makineleri ve güvenlik kameraları ile donatılıyor.
Sekiz araçtan oluşan filo devreye girmeden önce açılışı 19 Eylül 2019 tarihinde yapılan hidrojen dolum istasyonu ve hidrojen kullanınımına uyarlanmış bir bakım atölyesi kuruldu. 50’si sürüş 50’si de bakım ve kontrol amacıyla olmak üzere toplam 100 çalışana eğitim verildi.
2019, Keolis için önemli bir elektro-hareketlilik yılı oldu
Keolis, dünya çapında daha sürdürülebilir ve karbonsuz bir hareketlilik için taşımacılık kuruluşlarını ve yolcuları desteklemeye kendini adamış durumda. Keolis tarafından kazanılan yeni kontratlar ve son devreye sokulan sistemler şirketin enerji geçişine olan katkısını hızlandırıyor.
Keolis, Pau’daki hidrojenle çalışan BRT sistemine ek olarak Fransa’da Amiens’de (Mayıs 2019) ve Bayonne-Biarritz-Anglet’de (Eylül 2019) tam elektrikli BRT hatlarını ve Caen’de (Temmuz 2019) demir tekerli tramwayı devreye soktu.