MAN‘ın yeni elektrikli ağır hizmet kamyonu, üretimin başlamasından bir yıl önce şimdiden yüksek talep görüyor. Uluslararası lojistik şirketi DB Schenker ve ticari araç üreticisi MAN Truck & Bus, yeni MAN eKamyon‘u ilk kez entegre etmek için bir anlaşma imzaladı. DB Schenker böylece filosunun ve karayolu yük taşımacılığının elektriklendirilmesini önemli bir adım atıyor. Şirket, 2026 yılına kadar filosuna 100 yeni MAN eKamyon eklemeyi planlıyor. İlk araçlar 2024’ün ilk yarısında teslim edilecek.
MAN Truck & Bus CEO’su Alexander Vlaskamp, MAN’ın Münih fabrikasında Bavyera Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger’in de katıldığı yılbaşı resepsiyonunda şunları söyledi: “DB Schenker ve MAN elektrikli bir geleceğe giden yolda birlikte ilerliyor. Yeni eKamyon için ilk müşterimize sahip olduğumuz için çok mutluyuz. Bu tamamen elektrikli araca yönelik pazardaki talep şimdiden çok büyük. Konu artık gerçekten hız kazanıyor, çünkü giderek daha fazla müşterimiz kendilerine son derece iddialı karbonsuzlaşma hedefleri koyuyor. Bunun lojistik zincirler üzerinde doğrudan bir etkisi var. Ancak, ağır yük taşımacılığında sürdürülebilir bir hareketlilik dönüşümüne ancak uygun siyasi destekle ulaşabileceğiz. Bu destek, diğer şeylerin yanı sıra, şarj altyapısının hızlı gelişimi ve ayrıca elektrikli kamyonların satın alınması için finansman çerçevesinin daha fazla tasarımı ile ilgili.“
DB Schenker Avrupa Kara Taşımacılığı Başkanı Cyrille Bonjean ise şu açıklamayı yaptı: “Mümkün olduğu kadar erken bir zamanda e-Kamyonlarla pratik deneyim oluşturmak istiyoruz. Bu şekilde, tedarik zincirlerini daha iklim dostu hale getirmek için ekonomiye hızlı bir şekilde teklif oluşturabiliriz. Bu nedenle ilk MAN eKamyonları almak bizim için önemliydi. Bu da bizi 2040 yılına kadar karayolunda net sıfır olma hedefimize bir adım daha yaklaştırıyor.“
2024’ün ilk yarısında ilk MAN eKamyonlar, şirketin Münih’teki genel merkezindeki üretim hattında küçük bir seri halinde üretilecek. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte DB Schenker, bu eKamyonların ilk pilot müşterisi oldu. Şirket, ürünle mümkün olan en kısa sürede pratik deneyim kazanmak istiyor. Buna kendi şarj altyapısının kurulması, akıllı rota planlaması ve eManager, ServiceCare ve MAN Driver App gibi MAN Digital Solutions‘ın diğer dijital hizmetleri de dahil. Bu nedenle DB Schenker, güzergah analizi, şarj stratejisi, şarj altyapı planlaması ve enerji talebi optimizasyonu dahil olmak üzere MAN Transport Solutions’ın 360° danışmanlığı ile destekleniyor.
DB Schenker için ilk MAN eKamyonlar, ultra yarı treyler çekicileri olarak adlandırılan hacimli yarı treyler çekicileri olacak. Yaklaşık 950 mm’lik alçak yarı treyler yüksekliği, 3 metre iç yüksekliğe sahip hacimli yarı treylerlerin elektrikli taşınmasını mümkün kılıyor. DB Schenker’in 2024’te alacağı on MAN eKamyon, ultra çekici birimler olacak. 2025 ve 2026 yıllarında teslim edilecek diğer elektrikli kamyonlar ise ultra çekici birimler ve swap body kamyonlar olarak planlanıyor.
Elektromobilitenin gelişmesi sırasında geleneksel dizel kamyonlar ve elektrikli kamyonlar tek bir montaj hattından çıkacağı için geleceğin eKamyonlarının üretimi, 2021’den beri MAN eMobility Center‘da hazırlanıyor. Bu amaçla, planlamacıların, tasarımcıların ve start-up uzmanlarının iş akışları ve süreç adımları noktasal doğrulukla haritalanıyor ve gerekli düzeltmeler araç geliştiricileri tarafından anında yapılıyor.
eKamyonların temel bileşenleri gelecekte Nürnberg’de üretilecek. MAN, yüksek voltajlı aküleri bu tesiste üretiyor. Şu anda hala küçük seri üretim yapılıyor, ancak 2025’in başından itibaren akü paketleri büyük seriler halinde üretilecek. Bu amaçla şirket, içten yanmalı motorlar için geleneksel üretim tesisine önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 100 milyon Euro yatırım yapacak. Ticari araç üreticisi ayrıca, 2023-2027 dönemi için enerji araştırma ve teknoloji fonuna yaklaşık 30 milyon Euro katkı sözü veren Bavyera eyalet hükümetinden de destek alıyor.