Daimler Truck, Alman federal ve eyalet hükümetlerinden yakıt hücreli kamyonlar için fon aldı

0
31
Daimler Truck
Dr. Volker Wissing (Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı ve Federal Adalet Bakanı), Daniela Schmitt (Rheinland-Pfalz Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma, Tarım ve Bağcılık Devlet Bakanı) ve Dr. Andre Baumann (Baden-Württemberg Eyaleti Çevre, İklim ve Enerji Sektörü Bakanlığı Müsteşarı) ile birlikte Wörth am Rhein'daki Daimler Kamyon Test ve Geliştirme Merkezi'nde Daimler Truck CEO'su Karin Rådström'e finansman bildirimini iletti.

Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanlığı (BMDV) ve Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletleri, 100 yakıt hücreli kamyonun geliştirilmesi, küçük seri üretimi ve müşterilerin kullanımı (işletme ve bakım) için toplam 226 milyon Euro’luk finansmanı onayladı. Başvuru, Avrupa Komisyonu tarafından da kapsamlı bir incelemeye tabi tutulmuştu. Dr. Volker Wissing (Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı ve Federal Adalet Bakanı), Daniela Schmitt (Rheinland-Pfalz Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma, Tarım ve Bağcılık Devlet Bakanı) ve Dr. Andre Baumann (Baden-Württemberg Eyaleti Çevre, İklim ve Enerji Sektörü Bakanlığı Müsteşarı) ile birlikte Wörth am Rhein’daki Daimler Kamyon Test ve Geliştirme Merkezi’nde Daimler Truck CEO’su Karin Rådström‘e finansman bildirimini iletti.

Daimler Truck CEO’su Karin Rådström: “100 yakıt hücreli kamyonun geliştirilmesi ve küçük seri üretimi için finansmanın onaylanması, karayolu yük taşımacılığında hidrojen kullanımına yönelik önemli bir destek. Bu nedenle bu finansman yalnızca Daimler Truck için değil, tüm ticari araç endüstrisi için güçlü bir sinyal.

Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı ve Federal Adalet Bakanı Dr. Volker Wissing: “Hidrojenle çalışan kamyonlarla sürdürülebilir taşımacılık bugün zaten mümkün. Daimler Truck, sıvı hidrojen kullanan seri üretim kamyon üreten ilk Avrupa üreticisi ve böylece karayolu yük taşımacılığında hidrojen teknolojisinin ticari kullanımına önemli bir ivme kazandırıyor. Bakanlığımın Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz ile birlikte projeyi toplam 226 milyon Euro ile desteklemesinden mutluluk duyuyorum. Yeni yakıt hücreli kamyonların kullanımıyla, sürdürülebilir yük taşımacılığını mümkün kılan gelecekteki tahrik teknolojileri karışımı için önemli içgörüler elde ediyoruz.

Rheinland-Pfalz Eyaleti Ekonomi, Ulaştırma, Tarım ve Bağcılık Devlet Bakanı Daniela Schmitt: “Bugün Wörth tesisinin geleceği için iyi bir gün, endüstri ve inovasyon merkezi olarak Rheinland-Pfalz için iyi bir gün ve Güneybatı Almanya’daki ticari araç endüstrisinin uluslararası rekabet gücü için iyi bir gün. 100 yakıt hücreli kamyonun geliştirilmesi ve üretimi, Wörth’ten dünyaya ticari araç endüstrisinin geleceği için bir itici güç.

Baden-Württemberg Eyaleti Çevre, İklim ve Enerji Sektörü Bakanlığı Müsteşarı Dr. Andre Baumann: “Birlikte büyük şeyler başarabiliriz, birlikte iklim korumasını ilerletebiliriz: Bu kapsamlı IPCEI projesinin hayata geçmesinden ve ağır hizmet taşımacılığının önemli sektöründe de hidrojenin artışını ilerletmesinden memnuniyet duyuyorum. Baden-Württemberg eyaleti, bu yenilikçi projenin finansmanına 50 milyon Euro’ya kadar katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyor.

Hidrojenle çalışan kamyonlarla taşımacılığı karbonsuzlaştırma yolunda Daimler Truck, 2021’de yakıt hücreli kamyonların geliştirilmesi ve uzun mesafeli taşımacılıkta küçük seri müşteri kullanımı için bir finansman başvurusunda bulundu. Daimler Truck, şu anda IPCEI finansman başvurusunda öne sürülen toplam uygun miktarın yaklaşık üçte ikisini alacak. Daimler Truck, yakıt hücreli kamyonların geliştirilmesine yönelik toplam yatırımın önemli bir bölümünü kendi başına üstlenmeye devam edecek.

Avrupa Birliği’nin IPCEI (Important Project of Common European Interest) Hidrojen programı çerçevesinde oluşturulan finansman projesi, hem araç hem de üretimle ilgili faaliyetleri kapsıyor. Araçların geliştirilmesi ve üretimine ek olarak, finansman hidrojen değer zinciriyle ilgili fizibilite çalışmalarının yanı sıra planlanan seri üretime hazırlık için gerekli üretim tesislerine ve süreçlerine yatırım yapmak için de kullanılacak. Ana bileşenlerin çeşitli Alman üretim tesislerinde monte edilmesi ve son montaj için hazır hale getirilmesi planlanıyor. Kassel (elektrikli tahrik aksı) ve Mannheim (“Tech Tower”) dahil olan tesislerden ikisiyken, yakıt hücrelerinin Cellcentric‘in Esslingen’deki pilot üretiminden gelmesi ve Gaggenau tesisinde ikiz bir sistemde monte edilmesi planlanıyor. Yeni nesil yakıt hücreli kamyonların son montajı Mercedes-Benz’in Wörth fabrikasında gerçekleştirilecek ve kamyonların 2026’nın sonundan itibaren çeşitli müşterilerde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Mercedes-Benz GenH2 Kamyon
IPCEI kapsamında finanse edilen yakıt hücreli kamyonlar, denenmiş ve test edilmiş bu sıvı hidrojen teknolojisiyle müşteri operasyonlarına girmeye hazırlanıyor.

Sıvı hidrojen 1.000 kilometre ve üzeri menzile olanak sağlıyor

Sıvı agrega halinde, enerji taşıyıcı, gaz halindeki hidrojene kıyasla önemli ölçüde daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip. Bu, daha fazla hidrojenin taşınabileceği, menzili önemli ölçüde artırabileceği ve nihayetinde geleneksel bir dizel kamyona benzer bir performans sağlayabileceği anlamına geliyor. Ek olarak, sıvı hidrojen ile taşıma çabaları önemli ölçüde azaltılabiliyor. Dahası, sıvı hidrojen tankları, sıkıştırılmış gaz halindeki hidrojene kıyasla maliyet ve ağırlık avantajları sunuyor. Böylece, sıvı hidrojenin kullanımı diğer avantajların yanı sıra daha yüksek bir yük kapasitesi sağlıyor. Bu, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘u geleneksel dizel kamyonlar kadar esnek ve zorlu uzun mesafeli karayolu taşımacılığı için uygun hale getiriyor. Daimler Truck, Eylül 2023’te Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘un kamuya açık yol onaylı bir prototipinin #HydrogenRecordRun’ı tamamlayarak,  tek bir sıvı hidrojen dolumuyla 1.047 km kat etmesiyle bunu başarıyla gösterdi. IPCEI kapsamında finanse edilen yakıt hücreli kamyonlar, denenmiş ve test edilmiş bu sıvı hidrojen teknolojisiyle müşteri operasyonlarına girmeye hazırlanıyor.

Küçük seri, yakıt hücreli kamyonların kapsamlı denemelerinin bir parçası

2022’de duyurulan bağlayıcı olmayan bir finansman beklentisi, Daimler Truck‘ın erken önlemler almasını sağladı. O zamandan bu yana, yakıt hücreli kamyonun ilk prototipleri üretildi ve beş müşteri şu anda bu kamyonları ilk müşteri denemelerinde kullanıyor ve yakıt hücreli araçlarla deneyim kazanıyor. Beş yarı treylerli çekici, Almanya’daki belirli güzergahlarda farklı uzun mesafe uygulamalarında kullanılıyor ve iki sıvı hidrojen dolum istasyonunda (Wörth am Rhein’daki sLH2 ve Duisburg bölgesindeki bir istasyon) yakıt ikmali yapılıyor. Daimler Truck ve ortak şirketleri böylece bir öncü proje yaratıyor ve hidrojen yakıtlı kamyonlarla karbonsuzlaştırılmış taşımacılığın bugün zaten mümkün olduğunu gösteriyor.

IPCEI tarafından finanse edilen 100 yakıt hücreli kamyonun 2026’nın sonundan itibaren teslim edilmesi bekleniyor. Bununla birlikte sürdürülebilir taşımacılığa doğru dönüşümün başarılı olması için önümüzdeki yıllarda uluslararası bir yakıt ikmal altyapısının oluşturulması ve maliyet açısından rekabetçi yeşil sıvı hidrojenin yeterli miktarda tedarik edilmesi gerekecek.

Daimler Truck, hidrojen ve aküyle çalışan araçlarla istikrarlı bir şekilde çift hatlı bir strateji izliyor

Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olarak Daimler Truck, Paris İklim Koruma Anlaşması’na kendini adamış durumda. Amaç, 2039 yılında küresel çekirdek pazarlarda (Avrupa, ABD, Japonya) sürüş operasyonunda yalnızca CO2 nötr olan yeni araçlar sunmak. Akü elektrikli kamyonlar, dağıtım taşımacılığı için ve Mercedes-Benz eActros 600 durumunda, uygun mesafeler ve şarj seçenekleriyle planlanabilir güzergahlarda düzenli dağıtımla uzun mesafe taşımacılığı için ideal seçim. Yakıt hücreli kamyonlar, özellikle ağır hizmet tipi taşımacılık ve uzun mesafe taşımacılığında çok esnek ve özellikle zorlu dağıtımlar için daha iyi bir çözüm olabilir. Ayrıca, uygun altyapının ve yeterli yeşil elektriğin mevcudiyeti, CO2 nötr teknolojilere başarılı bir geçiş için çok önemli. Daimler Truck, bu enerji talebinin hızlı ve maliyet açısından iyileştirilmiş bir şekilde karşılanmasının yalnızca her iki teknolojiyle sağlanabileceğine inanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz