Kortrijk’de son kez düzenlenen Busworld Avrupa kentiçi ve seyahat otobüsü fuarının 24’üncüsü şimdiye kadarki en başarılı fuar olarak kayıtlara geçti. 20-25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda 36 ülkeden 376 katılımcı ürün ve hizmetlerini sergilerken fuarı 118 ülkeden 37 bin 241 adet ziyaretçi gezdi.
34 basın toplantısından oluşan maraton boyunca birçok yeni ürün, şovlar ve sunumlar eşliğinde ilk kez tanıtıldı. 42 ülkeden gelen 300’ün üzerinde basın mensubu Kortrijk’deki Busworld fuarını takip etti.
Fuar süresince Kortrijk Xpo fuar merkezinin etrafına park etmiş deneme araçları ile deneme sürüşleri gerçekleştirildi. Kortrijk ve çevresindeki yollar birçok yeni kentiçi ve seyahat otobüsü ile tanıştı.
Fuar sırasında gerçekleştirilen yan etkinlikler de oldukça başarılıydı. ‘IRU & Busworld Akademi Uluslararası Seyahat Otobüsü Konferansı’nda ‘Hindistan Günü’nde ve ‘Macaristan VIP etkinliği’nde çok sayıda katılımcı hazır bulundu. ‘UITP – Busworld Uluslararası Kentiçi Otobüs Konferansı’na ise 450 delege katıldı.
19 Ekim’deki açılış töreninde Peter Hinssen’in yaptığı konuşma dinleyiciler için oldukça dikkat çekiciydi. Peter Hinssen, konuşmasında teknolojinin kentiçi ve seyahat otobüsü sanayine olan etkisi konusuna değindi.
Busworld Ödül Gecesi’nde üç farklı jüri kazanan taşıtları açıkladı.
“Sürdürülebilir Kentiçi ve Seyahat Otobüs Ödülleri 2018”de VDL Citea Slfa Electric, “2018’in Sürdürülebilir Kentiçi Otobüsü”, IVECO Crossway LE Natural Power “2018’in Sürdürülebilir Şehirlerarası ve Bölgesel Otobüsü”, Setra S 516 HD/2 ise “2018’in Sürdürülebilir Seyahat Otobüsü” seçildi.
“2018 Yılının Seyahat Otobüsü” ödülünü ise Irizar i8 kazandı.
Daha önceden ECW ödülleri olarak bilinen Busworld’ün kendi “Busworld Ödülleri”nde ise iki büyük ödül, seyahat otobüsü kategorisinde MAN Lion’s Coach’a kentiçi otobüs kategorisinde ise Daimler Otobüsleri’nden Mercedes-Benz Citaro Hybrid’e gitti. İki büyük ödülün yanı sıra jüri tarafından 10 mükemmellik ödülü verildi: Konfor ödülü IVECO Bus Crealis’in ve MAN Lion’s Coach’un; Tasarım ödülü Daimler Otobüsleri’nden Mercedes-Benz Tourismo M/2’nin, BMC Neocity’nin ve MAN Lion’s Coach’un; Güvenlik ödülü Daimler Otobüsleri’nden Mercedes-Benz Tourismo M/2 ve Citaro Hybrid’in; Çevre ödülü VDL Citea SLF-120 Electric ve Yutong E12’nin ve Yenilikçilik ödülü Alstom/NTL Aptis’in oldu.
Kortrijk’deki son fuarın ardından Busworld takımı, 18-23 Ekim 2019 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek bir sonraki fuar için hazırlıklara başladı. Birçok katılımcı firma daha şimdiden stand kiralamak istiyor; ancak satışların başlayacağı ve fuar planının açıklanacağı 1 Mayıs 2018 tarihine kadar beklemeleri gerekiyor.
Irızar, “2018 Yılının Seyahat Otobüsü” seçildi
Irizar i8, 19 Ekim tarihinde Belçika Kortrijk’de gerçekleştirilen Busworld Ödül Gecesi’nde “2018 Yılının Seyahat Otobüsü” ödülünü aldı.
Jüri başkanı Tom Terjesen, ödülü İspanyol üretici Irizar’ın CEO’su José Manuel Orcasitas‘a verdi. Tom Terjesen, ödül hakkında şu açıklamayı yaptı: “Kazanan otobüsün tasarımı sadece bugüne değil geleceğe de yönelik. Sadece üst sınıf bir seyahat otobüsü olarak gözükmüyor; özellikle yolcular ve sürücü için üretilmiş hissi uyandırıyor. Irizar i8’in ön tarafı otobüsün geri kalanından 10 cm daha dar. Bu da daha düşük rüzgar direnci ve yakıt tüketimi anlamına geliyor. Bütünleşik gövde, güvenlik ve konfordan ödün verilmeden hafif olarak üretilmiş. Sonuçta Irizar i8 gerçek bir seyahat otobüsündeki her şeye sahip.”
Seyahat Otobüsü Avrupa Testi, bu yılın eylül ayında İsveç Mantorp Park’ta dört gün boyunca gerçekleştirildi. Teste altı seyahat otobüsü katıldı ve Avrupalı 20 gazeteci tarafından test edildi. Testte Scania Interlink HD, IVECO Evadys, Irizar i8, Mercedes-Benz yeni Tourismo, VDL çift katlı FDD2 ve Neoplan Tourliner modelleri yer aldı. Test ölçütleri diğerlerinin yanında gürültü seviyesi, sürülebilirlik, yol tutuş, yolcu konforu, bagaj sığası, sürücü bölümü, aynaların konumu, aktarma organları ve ulaşılabilirlik idi. Altı otobüs birçok jüri üyesi tarafından uzun test sürüşleriyle test edildi ve aynı güzergahta iyi ve dürüst bir karşılaştırma için defalarca seyahat edildi.
Dört günlük yoğun çalışmanın ve uzun tartışmaların ardından jüri, yüksek konfor seviyesi, lüks iç tasarım, iyi çalışma ortamı ve yüksek güvenlik seviyesiyle tanımlanan kazananı belirledi.
Uluslararası Yılın Kentiçi ve Seyahat Otobüsü jürisi, bir yıl Yılın Kentiçi Otobüsü diğer yıl Yılın Seyahat Otobüsü olmak üzere her yıl seçimini yapıyor. Yılın Minibüsü ödülü ise iki yılda bir veriliyor. Şu anda jüride 21 ülkeden gazeteci bulunuyor.
IVECO Bus
Seçenek tahrikli otobüslerde öncü konumda bulunan IVECO Bus, Busworld’de kentiçi ve kentlerarası taşımacılığa seslenen doğal gazlı alçak girişli Crossway LE Natural Power otobüsünü tanıttı. 12 metrelik standart sürümü 106 yolcu taşıyabilen Crossway LE NP’nin sıkıştırılmış gaz tüplerinin tavana akıllı yerleşimi sayesinde aracın toplam yüksekliği pazardaki en düşük yükseklik olan 3210 mm ile sınırlandırılıyor. Böylece hem ağırlık merkezi aşağıya çekiliyor hem de alçak köprülerin ya da üstgeçitlerin altından geçilebiliyor. Ayrıca aracın iç yüksekliği (2264 mm) dizel sürümlerle aynı kalıyor. Dört adet 315 litrelik tankla elde edilen 1260 litrelik sığa, 500 ile 600 km arasında bir menzil sağlıyor. Iveco Cursor 9 NP doğal gaz motoru, 360 beygir güç ve 1620 Nm azami tork üretiyor.
IVECO Bus, bugüne kadar 30 bin adetten fazla satılan Crossway ailesine eklediği 138 yolcu sığalı 14.5 metrelik üç dingilli alçak girişli Crossway Low Entry ile yüksek yolcu yoğunluğuna sahip kentlerarası ve bölgesel taşımalar için verimli bir seçenek sunuyor.
IVECO Bus’ın Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikasında üretilen yeni Evadys, Crossway ile Magelys arasında konumlandırılıyor ve bölgesel ve kentlerarası taşımacılık ile turizm taşımacılığına sesleniyor. Evadys’in 12 ve 12.96 metre uzunluğunda iki sürümü bulunuyor. Crossway’e göre üç metreküp daha fazla bagaj hacmi sunan Evadys, 400 beygirlik Cursor 9 motorundan güç alıyor.
IVECO Bus, Busworld’de üst sınıf seyahat ve turizm otobüsü Magelys’in yolcularına dört yıldızlı business class ortamı sunan “Lounge” sürümünü sergiledi. LDWS, ACC, AEBS ve EBA gibi en son teknik yeniliklerle donatılan Magelys’in sadece SCR sistemli Cursor 9 motorunun ürettiği 400 beygir, tekerlere ZF’nin son nesil 12 oranlı Traxon otomatikleştirilmiş şanzımanı ile aktarılıyor.
Daily Tourys ile “2017 Yılının Uluslararası Minibüsü” ödülünü kazanan IVECO, fuarda 2.5 metreküplük bagaj hacmi sunan ve sekiz oranlı Hi-Matic tam otomatik şanzımanla da donatılabilen Daily Tourys’in yanı sıra altı metrelik giriş seviyesindeki basit, işlevsel ve verimli Daily Start minibüsünü de sergiledi. Daily Start, 150 veya 180 beygirlik motorlarla donatılıyor ve 16 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor.
IVECO Bus, Daily serisinin sekiz oranlı Hi-Matic tam otomatik şanzıman ile sunduğu doğal gazlı Natural Power ve yüzde yüz elektrikli sürümleriyle kentiçi ve bölgesel taşımacılık için çevreyle dost seçenekler sunuyor. Daily Hi-Matic Natural Power, dizel sürüme göre Toplam Sahip Olma Maliyeti’nde (TCO) yüzde 35’e varan tasarruf sağlıyor.
Anadolu Isuzu
Belçika’nın Kortrijk kentinde düzenlenen Busworld 2017’de engelli ve yaşlı yolcuların sosyal hayata katılımını destekleyen alçak tabanlı yeni nesil Novociti Life’ın Avrupa prömiyerini yapan Anadolu Isuzu, yüksek teknolojili güvenlik donanımlarına sahip Visigo’yu da tanıttı.
Fuarda yaptığı konuşmada alçak tabanıyla engelli yolcuların hayatını kolaylaştıracak Novociti Life’ın ve yüksek teknolojili güvenlik donanımlarıyla donatılan Visigo’nun Avrupalı belediyelerin ve yolcu taşımacılığı firmalarının yeni çözüm ortağı olacağını kaydeden Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, şunları söyledi: “Isuzu Motors Limited ortaklığıyla Türkiye’deki tesislerimizde üretip, başta Avrupa olmak üzere üç kıtada 30’un üstünde ülkeye ihraç ettiğimiz otobüslerimizle, dünya yollarında insanların güvenli ve konforlu seyahat etmesini sağlıyoruz. Isuzu’nun her model otobüsünü, Avrupa’daki tek üretim merkezi olan Türkiye’de 33 yıldır biz üretiyoruz. Türkiye’den yurtdışına en çok midibüs ihraç eden şirketiz. Son 13 yılda ürettiğimiz Isuzu midibüslerle 12 kez Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduk. 2016’da Citiport, Visigo, Citibus, Turquoise ve Novo serisi modellerimizi 30’dan fazla ülkeye ihraç ederek toplam 55 milyon Euro’nun üzerinde ihracata imza attık. 2016’daki başarımızı 2017’ye de taşımayı istiyoruz. Bu doğrultuda 2017’de bir önceki yıla göre toplam ihracat ciromuzu yüzde 20’nin üzerinde artırdık. Hedefimiz, üç yıl içerisinde; yani 2020 yılında 60’a yakın ülkeye ulaşmak, ihracatta toplam satışlardan aldığımız payı yüzde 30’ların üzerine çıkarmak ve yıllık ihracat ciromuzu iki kat yükselterek 100 milyon Euro’nun üzerine taşımak. Bu doğrultuda, seyahat ve yolcu güvenliği kavramındaki çalışmalarımız bundan böyle artarak ve çeşitlenerek devam edecek.”
Türkiye tanıtımı 2018 yılı başında yapılacak olan yeni nesil Novociti Life, küçük boyutlarıyla şehiriçi taşımacılığa yepyeni bir boyut kazandıracak. Alçak tabanlı bir midibüs olarak tasarlanan Novociti Life, bu sayede sosyal hayata her geçen gün daha fazla dahil olan engelli ve yaşlı nüfusun toplu ulaşım araçlarına erişimini kolaylaştıracak ve kent yaşamına uyumlarını destekleyecek. Alçak tabanlı olabilmesi için motoru arkaya taşınan yeni nesil Novociti Life’ta yapılan bu değişiklik, ses yalıtımı ile seyahatlerin daha konforlu geçmesine de katkı sağlayacak. Yepyeni altyapısıyla tam bir küçük otobüs olan ve Avrupa’nın değişen şehiriçi toplu taşıma ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda geliştirilen yeni nesil Novociti Life’ın uygun fiyatı ve operasyonel maliyet yapısı ile Avrupalı belediyelerin yeni çözüm ortağı olacağına inanılıyor.
9.5 metrelik seyahat otobüsü Isuzu Visigo, yeni nesil “Güvenlik Paketi” ile insan hayatı ve güvenliğine verdiği önemi vurguluyor. Isuzu Visigo, en gelişmiş çarpışma önleyici sistemlerden (Collision Avoidance System) biri olan Mobileye Shield Plus olmak üzere birçok güvenlik ve erken müdahale donanımı ile pazara sunuluyor. 2018 yılının ikinci yarısından önce Visigo modelinde sunulacak olan yeni bir motor tercihi ise araç gücünü 244 beygirden 320 beygire çıkaracak.
Otokar
Başta Avrupa olmak üzere 40’tan fazla ülkede otobüsleri kullanılan Otokar, yeni Doruk T‘nin ya da Avrupa pazarlarındaki adıyla ULYSO T’nin Avrupa tanıtımını toplam beş aracıyla katıldığı Busworld’de gerçekleştirdi.
10 metre sınıfındaki ilk araçları olan DORUK T‘nin pazara sunulduğu ilk günden itibaren şehirlerarası ve turizm taşımacılığının en gözde araçlarından biri olmayı başardığını kaydeden Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Taşıma şirketlerinin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda DORUK T otobüsümüzü yeniledik. Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına sunduğumuz yeni DORUK’ T’yi, bugün ULYSO T ismiyle Avrupa pazarının beğenisine sunuyoruz. Daha yüksek konfor, yüksek taşıma sığası ve en uygun işletme maliyetleri sağlayacak şekilde geliştirilen otobüsümüz yeni DORUK T, hem Avrupa’da hem de Türkiye’de yolcu memnuniyetini artıracak.” dedi.
Avrupa otobüs pazarını da değerlendiren Serdar Görgüç, şöyle konuştu: “Yılın ilk sekiz ayında otobüs pazarı Türkiye, İngiltere, İrlanda ve Fransa gibi ülkelerde önemli ölçüde daralırken; Almanya, İspanya ve İtalya’da büyüdü. Türkiye’deki daralan iç pazarın etkisi ile Türk otobüs üreticileri ihracat çalışmalarını hızlandırdı. Son dört yılda Türkiye’nin otobüs ihracatı yüzde 39 arttı. 2017’nin ilk sekiz ayında ise yüzde 8’lik artış yaşandı.”
Otokar’ın geniş ürün yelpazesi, yaygın satış ve satış sonrası ağı sayesinde mevcut pazarlardaki konumunu güçlendirdiğini dile getiren Serdar Görgüç, şunları söyledi: “2017’nin ilk üç çeyreğinde Türkiye’de satılan her üç küçük ve orta boy otobüsten biri Otokar oldu. Türkiye’de bu sınıftaki önderliğimizi devam ettirdik. Yılın ilk yarısında, ciromuzu önceki yıla kıyasla yüzde 39 artırdık; elde ettiğimiz 960 milyon TL’lik ciromuzun yüzde 21’ini ise ihracattan elde ettik. Avrupa’da Fransa başta olmak üzere İtalya, İspanya ve Belçika öncelikli pazarlarımız oldu. Son iki yılda TERRITO ve KENT otobüslerimiz önemli filo alımlarında öncelikli tercihler arasında yer aldı.”
Otokar‘ın seçenek yakıtlar konusunda çalışmalarını devam ettirdiğini ifade eden Serdar Görgüç, Otokar’ın “akılllı ulaşım teknolojileri” konusunda da küresel ölçekte çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Son 10 yılda ciromuzun yüzde 4’ünü Ar-Ge harcamalarına ayırdık. Otomotivde gelecek eğilimlerine baktığımızda daha çevreci, daha güvenli ve daha akıllı ulaşım sistemlerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bugüne kadar Türkiye’nin ilk hibrit otobüsü ve ilk elektrikli otobüsü gibi ilkleri gerçekleştiren şirket olarak güvenli ve akıllı ulaşım sistemlerinde de öncü olmayı istedik. Maalesef, ülkemizde her yıl ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan 183 bin trafik kazası oluyor ve bunların yüzde 89’u sürücü kaynaklı gerçekleşiyor. Akıllı otobüslerimiz ile bu oranın azalmasına katkıda bulunmak istedik. Bu nedenle iş ortaklarımızla birlikte Avrupa Birliği’nin Euroka Celtic-Plus programı kapsamındaki CoMoSeF projesine katıldık. 7 ülkeden 21 kurumun katıldığı projede Türkiye konsorsiyumu olarak araç üzerinde uygulama gerçekleştiren tek şirket olduk. Önemli katkılar sağladığımız Comosef projesinin EU Celtic-Plus İnovasyon Ödülü alması bizi ayrıca sevindirdi. Proje kapsamında geliştirilen Akıllı Otobüs; diğer araçlarla, yol kenarı birimleriyle haberleşiyor, sistemde alınan gerçek zamanlı verler ile trafikte güvenliğin artırılması hedefleniyor.” dedi.
Busworld Avrupa’da ayrıca Otokar‘ın şehiriçi taşımacılığı için tasarladığı 8.4 metrelik Sultan LF otobüsü yeni şehiriçi otobüs kavramı olarak sergilendi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye pazarına sunulan Sultan LF, ülkemizde pek çok ilçe ve beldede taşımacılık yapmaya başladı.
MAN ve Neoplan
MAN Truck & Bus, Busworld fuarına kapalı alanda MAN ve Neoplan marka beş ve açık alanda test amacıyla dört otobüsle katıldı. Yeni MAN Lion’s Coach ilk kez bu fuarda 13 metrelik iki dingilli sürümüyle tanıtıldı. 13 metrelik sürüm, 12 metrelik sürüme göre altı kişiye kadar daha fazla alan sunuyor. Sergilenen otobüs, 460 beygirlik MAN D2676 motoru ve 12 oranlı MAN TipMatic otomatikleştirilmiş sanzımanla donatılmıştı.
Fuarda sergilenen bir diğer otobüs olan MAN Lion’s Intercity; kentiçi, kentlerarası, bölgesel ve okul taşımacılığı için uygun bir seçenek sunuyor. “Intercity Xtra Lite” sürümü, 63 kişiye kadar yolcu sığası ile okul otobüsü tasarımında pazar ölçütünü belirliyor. Otobüs, 290 beygir gücünde altı silindirli bir motordan güç alıyor.
2010 yılından bu yana yakıt tüketimini yüzde 30 azaltan hibrit kentiçi otobüsü Lion’s City Hybrid’i pazara sunan MAN, fuarda Lion’s City Hybrid’in 12 metrelik bir sürümünü sergiledi.
2017’de çift katlı otobüsü Skyliner’ın 50’nci yılını kutlayan Neoplan, 50 yıllık sürede ürettiği beş bininci Skyliner’ı Busworld fuarı sırasında sahibine teslim etti. 76 yolcu sığalı Skyliner, 500 beygirlik dizel motor ve 12 oranlı MAN TipMatic otomatikleştirilmiş şanzımanla donatılmıştı.
Neoplan’ın pazarda ses getiren yeni otobüsü Tourliner da 2+1 VIP koltuk düzenindeki sürümüyle fuarda sergilendi. Otobüste 420 beygirlik altı silindirli dizel motorun ve 12 oranlı MAN TipMatic otomatikleştirilmiş vites kutusunun yanı sıra duman tespit sistemi, geri görüş ve sürücü açı kamerası bulunuyordu.
Alstom
Alstom, Busworld fuarında NTL ile birlikte geliştirdiği yeni yüzde 100 elektrikli hareketlilik deneyimi Aptis’i tanıttı. Tramvaydan esinlenilen bir tasarıma, tam alçak tabana ve 360 derecelik görüşe sahip aracın aküleri tepeye, tekerleri ise aracın en uç taraflarına ön ve arka uzantıya yer vermeyecek şekilde yerleştirilmiş. Yolculara 20 metrekarelik tam alçak tabanlı bir alan sunan Aptis’in tramvaydan türetilen çift kapıları iniş binişi kolaylaştırıyor. Alışılageldik otobüslere göre yüzde 20 daha fazla cam alanına sahip Aptis‘te dört teker de yönlendirilebiliyor. Böylece araç virajları rahatça dönerken duraklara kolaylıkla yanaşabiliyor. Aptis’in şu anda Fransa’da iki hatta deneme sürüşleri yapılıyor. Alstom, fuarda ayrca Easymile ile geliştirdiği özerk mekik aracı EZ10’u da sergiledi.
Van Hool
2017’de 70’inci yılını kutlayan Belçikalı üretici Van Hool, Busworld fuarında BRT çözümü olan Exqui.City’nin İrlanda’nın Belfast kentinde kullanılacak 18.6 metrelik tek körüklü dizel-elektrik hibrit sürümünü ve çift körüklü 23.8 metrelik elektrikli tramvay sürümünü sergiledi.
Van Hool standında sergilenen diğer ürünler ise hepsi PACCAR MX motorlarıyla donatılan 14.1 metrelik çift katlı TDX27 Astromega, 12.2 metrelik TX16 Astron, 13.2 metrelik TX17 Altano, 10.5 metrelik TX11 Alicron, Makedonya fabrikasında üretilen 14.2 metrelik EX17H, 13.3 metrelik EX16M ve 12.5 metrelik EX15H idi. Otobüslerde ZF’nin manuel ve otomatikleştirilmiş vites kutuları ile Allison’ın tam otomatik vites kutusu kullanılıyor.
Karsan
Karsan, Busworld Europe Kortrijk Fuarı’na toplam dört araçla katılım gösterdi. Bu yıl elektrikli ulaştırma çözümlerinin ön planda tutulduğu fuarda Karsan’ın ürettiği ilk yerli ve elektrikli minibüs modeli olan Jest dikkatleri üzerine çekti. Elektrikli Jest’in yanı sıra yenilenen Jest +, alçak tabanlı ve şehiriçi toplu taşımaya uygun 8.15 metre uzunluğundaki Atak ve 31 yolcu sığalı Star da dünyanın en önemli üreticilerinin katıldığı fuarda sergilendi.
Fuarla ilgili bir açıklama yapan Karsan CEO’su Okan Baş, Karsan’ın gerçekleştirdiği Ar-Ge yatırımları ve çevreci çözümleri doğrultusunda seri üretime hazır hale getirilen elektrikli Jest’e ve ihracat pazarlarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Tekerlekli sandalye alabilen, fabrika çıkışlı ilk elektrikli minibüs unvanına sahip Karsan Jest, tüm ülkeler için dar şehir yollarında kullanıcılar için en çevreci çözümü sunuyor. 165 km’lik menzile sahip olan sıfır yayımlı elektrikli Karsan Jest’te 33 kWh’lik iki batarya paketi bulunuyor. Ülkemiz için böylesine önemli bir yerli aracı dünyanın en önemli fuarlarında sergilemek gurur verici.” dedi.
Karsan tarafından üretilen araçların tamamen kendi pazarını yaratabilen araçlar olduğunu vurgulayan Okan Baş, “Bu nedenle söz konusu ürünlerimizi Avrupa’da göstermek ve tanıtımını sağlamak gerekiyor. Başta Fransa, Almanya, İspanya ve İtalya olmak üzere minibüs kültürünü, toplu taşımada verimliliği artıracak 6 ile 8 metre arası ürünlere yönelik alışkanlığı Avrupa’ya taşıyıp yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
8.1 metre uzunluğundaki Karsan Atak, tam alçak tabanlı tasarımı ve farklı koltuk yerleşim şeçenekleri ile 58 kişiye kadar yolcu sığası sunuyor. Karsan Atak, FPT’nin 137 KW güç ve 680 Nm azami tork üreten Euro 6 motoruyla donatılıyor.
8.1 metre uzunluğundaki Karsan Star, kısa mesafe şehirlerarası turizm ve şehiriçi personel taşımacılığına sesleniyor. Engelli liftine sahip Karsan Star, seyahat otobüsü tipi şasisi ile kesintisiz 3.5 m3 bagaj hacmi sunuyor. Müşterilerin talebine ya da kullanım durumuna göre 27 kişiden 31 kişiye kadar yolcu sığası bulunan Karsan Star’da ayrıca, yolcuların taleplerini karşılayacak Asistan/Hostes personeli için hazırlanan katlanır koltuk standart olarak sunuluyor.
Scania
Scania, Kortrijk’deki Busworld’de alçak, orta ve yüksek katlı otobüslerden oluşan Scania Interlink ailesine eklediği en yeni model olan 13.2 metrelik iki dingilli hibrit Scania Interlink LD alçak katlı otobüsünün tanıtımını gerçekleştirdi. Hibrit aktarma organları, Scania’nın yüzde 100 biyodizel ve HVO ile çalışabilen 320 beygir gücündeki 9 litrelik motorunu içeriyor. Artık dizel, biyodizel, HVO, CNG/CBG, etanol ve hibrit sürümleriyle alınabilen Scania Interlink LD, bölgesel Scania Citywide LE alçak girişli otobüsü tamamlıyor.
Scania, fuarda tam elektrikli alçak tabanlı kentiçi otobüsü Scania Citywide LF’nin de tanıtımını gerçekleştirdi. Bu otobüs yapılacak denemelerin ardından 2018 yılında ticarileştirilecek.
Scania’nın fuarda sergilediği diğer modeller arasında biyodizelle de çalışabilen 12.9 metrelik Scania Touring seyahat otobüsü ve HVO ile de çalışabilen Scania’nın 410 beygirlik motoruyla donatılan yeni 12.8 metrelik Scania Interlink HD yüksek katlı kentlerarası ve bölgesel otobüs de vardı.
Scania, hacmi 1875 litreye kadar çıkarılan CNG tankları ile doğal gazlı otobüslerinin menzilini artırıyor. Yeni 1260 litrelik gaz tanklarıyla Scania Citywide LF ve Scania Citywide LE, trafik durumuna, topografyaya ve gazın kalitesine bağlı olarak 400 – 450 kilometrelik menzile uyaşıyor. 1875 litrelik tanklar körüklü otobüslerde kullanılıyor ve 600 – 700 kilometrelik menzil sağlıyor.
Volvo Bus
Volvo Otobüs, Busworld fuarında tamamen elektrikli kentiçi otobüsünün yeni sürümü olan Volvo 7900 Electric’i tanıttı. Uzatılan menzili ve daha fazla şarj seçeneği ile yeni Volvo 7900 Electric otobüs işletmecilerine daha fazla esneklik sunacak.
Yeni Volvo 7900 Electric, 150, 200 ve 250 kWh seçenekleriyle sunuluyor. Bu da otobüsün şarjlar arasında daha fazla çalışması anlamına geliyor. Otobüs, kablo aracılığıyla şarj edilebildiği gibi, güzergah sonlarındaki duraklarda hızlı şarj olanağı da sunuyor. Volvo’nun yeni nesil elektrikli otobüslerinin ilk modelleri 2018 yılının sonlarında operasyonel hale gelecek.
Volvo Otobüs, Kortrijk’de Volvo 9900 ve Volvo 9700 turizm ve seyahat otobüslerini de sergiledi. Busworld fuarının son kez Kortrijk’de düzenlenmesi nedeniyle “Kortrijk Edition” donanım paketiyle sergilenen otobüslerde özel iç ve dış tasarım öğeleri yer aldı. Volvo 9900 Kortrijk Edition ve Volvo 9700 Kortrijk Edition sadece 10’ar adet üretilecek ve Avrupa’daki tüm pazarlarda satılacak.
Daimler Otobüsleri
Daimler Otobüsleri, Busworld fuarında Mercedes-Benz Citaro hibrit kentiçi otobüsünün dünya tanıtımını, Mercedes-Benz Tourismo RHD yüksek katlı seyahat otobüsünün kamuoyuna ilk tanıtımını ve yeni Mercedes-Benz Sprinter 45 kentiçi minibüsün ilk tanıtımını gerçekleştirdi.
Setra TopClass S 531 DT çift katlı seyahat ve turizm otobüsü de kamuoyuna ilk kez bu fuarda tanıtıldı.
Seyahat otobüsleri için yaya tespitini de içeren etkin acil fren yardımcısı Active Brake Assist 4’ün dünya tanıtımı da Kortrijk’de gerçekleştirildi.
Fuarda Setra’nın TopClass S 515 HDH, ComfortClass S 511 HD ve MultiClass S 415 LE business modelleri de sergilendi.
Irizar
İspanyol üretici Irizar, Busworld 2017 fuarında toplam bin 600 metrekarelik sergileme alanında yeni nesil ürünlerinin ve teknolojik çözümlerinin yanı sıra markasını, teknolojisini ve sürdürülebilirlik stratejisini tanıttı.
Dördüncü salondaki standda yeni nesil Irizar otobüslerini temsilen “2018 Yılının Seyahat Otobüsü” seçilen Irizar i8, yeni Irizar i6S ve hibrit kentlerarası ve bölgesel Irizar i4H modelleri sergilendi.
Irizar, ikinci bir standda kentler için bütünleşik anahtar teslim elektrohareketlilik çözümlerini tanıttı. 12 metrelik kentiçi otobüsü Irizar ie bus ve 18 metrelik körüklü tramvay Irizar ie tramvay modelleri, Irizar’ın yüzde 100 elektrikli sıfır yayımlı araçları olarak görücüye çıktı. Irizar, pantograf şarj sisteminin dünya tanıtımını da bu fuarda gerçekleştirdi. 155 yolcu sığalı 18 metrelik körüklü Irizar elektrikli tramvay (ie tram), yeni bir elektrik motoru, yeni aküler ve yeni pantograf şarj sistemiyle donatılıyor.
Yeni nesil yüksek teknolojili üst sınıf seyahat otobüsleri, hibrit ya da biyodizel teknolojisiyle kentlerarası ve bölgesel otobüsler ve sıfır yayımlı elektrli otobüsler üreten Irizar’ın hibrit seyahat otobüsleri, alışılageldik dizel seyahat otobüslerine oranla yakıt tüketimini yüzde 20 oranında düşürüyor.
Irizar, 2018 model yılı otobüslerinde DAF’ın yüksek verimlilik sağlayan yeni motorlarını ve ZF’nin yeni otomatikleştirilmiş şanzımanı ZF-Traxon’u kullanıyor.
VDL
VDL, Busworld fuarında geleceğe yönelik tasarımıyla Red Dot Ödülü’nü kazanan ve Yılın Sürdürülebilir Kentiçi Ödülü’nü alan Citea SLFA-181 Electric alçak tabanlı elektrikli körüklü kentiçi otobüsünü, Citea SLF-120 Electric alçak tabanlı elektrikli kentiçi otobüsünü, hızlı şarj sistemine sahip Citea LLE-99 Electric alçak girişli elektrikli kentiçi otobüsünü, Citea LLE-127 hafif kentiçi otobüsünü, VIP donanımlı Futura FHD2-106 seyahat otobüsünü, azami yolcu sığası ile düşük Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO) sunan Futura FHD2-135 seyahat otobüsünü, Futura FHD2-129 kentlerarası ve bölgesel otobüsünü, büyük turist grupları için çift katlı Futura FDD2-141 seyahat ve turizm otobüsünü, MidEuro kompakt ama lüks midibüsünü ve MidCity toplu taşıma minibüsünü sergiledi.
Yutong
2016 yılında 70 bin adedin üzerinde büyük ve orta boy otobüs üreten Çinli üretici Yutong, dünyanın üretim hacmi en büyük otobüs üreticisi olarak Busworld fuarında iki yeni yüzde 100 elektrikli otobüsünün dünya tanıtımını gerçekleştirdi.
215 kw güç ve 1200 Nm azami tork üreten elektrik motorundan güç alan 12.1 metrelik Yutong E12 tam elektrikli alçak tabanlı kentiçi otobüsü, 324 kWh sığalı lityum iyon aküleriyle klima kapalıyken 320 km’lik, klima açıkken ise 230 km’lik bir menzile sahip.
215 kw güç ve 1200 Nm azami tork üreten elektrik motorundan güç alan 12.3 metrelik Yutong ICe12 tam elektrikli kentlerarası ve bölgesel otobüs, 258 kWh sığalı lityum iyon aküleriyle klima kapalıyken 270 km’lik, klima açıkken ise 220 km’lik bir menzile sahip. 3.5 metreküplük bagaj hacmi sunan otobüste Meritor’un arka dingili kullanılıyor.
Lüks turizm ve sayahat otobüsü Yutong GT12H ile birlikte sergilenen 12.2 metrelik Yutong TC12 turizm ve sayahat otobüsü, Euro 6 PACCAR MX11 motorundan güç alırken, motorun gücü tekerlere ZF ASTronic otomatikleştirilmiş vites kutusu ile aktarılıyor.
BYD
Tek bir şarjla tüm gün boyunca çalışabilen otobüsler tedarik ederek Avrupa’nın en büyük ve en önemli tam elektrikli kentiçi otobüsü tedarikçisi haline gelen Çinli üretici BYD, Busworld 2017’de yeni Macaristan fabrikasında ürettiği ilk Avrupa yapımı kentiçi otobüsünü tanıttı ve Avrupa özelliklerindeki yeni alçak tabanlı Midibus modelinin dünya tanıtımını yaptı. Yeni ürünler, BYD’nin 10.2, 10.8 ve 12 metrelik tek katlı, 18 metrelik körüklü, çift katlı ve elektrikli seyahat otobüslerinden oluşan ürün yelpazesini daha da genişletti.
BYD Avrupa Genel Müdürü Isbrand Ho, Busworld’e dördüncü kez katıldıklarını belirterek, altı yıl önce fuardaki tek elektrikli otobüs üreticisi olduklarını ve bugün hala önder konumda bulunduklarını ifade etti. Özellikle aküler dahil olmak üzere tüm önemli parçaları tasarladıklarını ve ürettiklerini açıklayan Isbrand Ho, bugün İskandinavya’dan İtalya’ya Avrupa’nın tüm önemli şehirlerinde otobüslerinin dolaştığını dile getirdi.
Temsa
Temsa, Busworld Kortrijk Fuarı’nda iki yeni ürünü olan turizm otobüsü MD9 ve okul otobüsü LD SB Plus’ın tanıtımını gerçekleştirdi. Bu iki yeni ürünün yanı sıra 1120 metrekarelik standda Maraton, HD, MD7 Plus, elektrikli Avenue Electron ve Amerika pazarına satışı yapılan TS45 de sergilendi.
Temsa, bu yıl fuarda Fleetics teknoloji teması ile de yerini aldı. Fleetics, büyük veri altyapıları ve veri bilimi teknikleri kullanılarak otobüslerden toplanan verilerin gerçek zamanlı incelenmesini olanaklı kılıyor.
Temsa, fuar standında hem yeni ürünlerin tanıtımına hem de mevcut ürünlerin tanıtımına yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, 1 Kasım itibariyle Temsa Genel Müdürlüğü’ne atanan Hasan Yıldırım, Temsa Uluslararası Satış Direktörü Acar Kocaer ve Temsa Pazarlama ve Yurtdışı Satış Direktörü Kadri Özgüneş katıldı.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Temsa Pazarlama ve Yurtdışı Satış Direktörü Kadri Özgüneş, “Otobüs dünyasının en önemli fuarları arasında yer alan Busworld Fuarı’nda bu yıl da yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Her yıl fuarda farklı ürün grupları ile müşterilerimizin karşısına çıkmak bizleri de heyecanlandırıyor. Bu yıl iki yeni araç tanıtımını da ilk kez Busworld Fuarı’nda yapıyoruz. Bu iki yeni ürünün de müşterilerimizin büyük beğenisini kazanacağına inanıyoruz.” dedi.
Temsa’nın ürün yelpazesine ve yurtdışı hedeflerine yönelik bilgilendirmeleri ise Temsa Uluslararası Satış Direktörü Acar Kocaer gerçekleştirdi. Temsa’nın Avrupa otobüs pazarında geniş ürün yelpazesi ile her sınıfta fark yarattığına dikkat çeken Acar Kocaer, “Temsa, müşteri beklentilerine hızlı çözümler sunabilmeyi başaran bir marka. Temsa bu başarısının karşılığını da her yıl büyüyen pazar adetleri ile alıyor.” dedi.
Temsa’nın geniş ürün yelpazesine sahip olmasına rağmen pazara yeni ürün seçenekleri sunmaya da devam ettiğini belirten Acar Kocaer, “Bu yıl fuar standımızda yedi ürünümüz yer alıyor. Bu ürünler arasında yer alan iki aracımız ise yepyeni ürünler. MD9 turizm alanına yönelik bir araç. LDSB Plus ise okul taşımacılığı alanına yönelik bir ürün. Bu iki yeni ürünümüzü de yine Avrupalı iş ortaklarımızın beğenisine sunuyoruz.” dedi.
Temsa ile ilgili bilgiler de veren Acar Kocaer, “Temsa, 1968 yılında kuruldu. Gelecek yıl 50’inci yılımızı kutlayacağız. 1650 çalışana sahibiz. Adana’da üretimini gerçekleştirdiğimiz otobüslerimiz 66 ülkenin yollarında hizmet veriyor. Satışa odaklandığımız ülke sayısı ise 20. Fabrikamızın yıllık otobüs üretim sığası 4 bin 500 adet.”
Türkiye otobüs pazarının son üç yıldır önder markasının Temsa olduğunu da vurgulayan Acar Kocaer, şunları söyledi: “Son üç yıldır Türkiye otobüs pazarının önderi olan Temsa, 2017 yılının eylül satış rakamlarına bakıldığında önderliğini koruyor. İlk dokuz aylık dönemde iç pazarda satışı gerçekleşen otobüs sayısı 3 bin 393. Temsa’nın buradaki payı 1055 adetle yüzde 31. Sınıf temelli olarak pazara baktığımızda Temsa şehirlerarası olarak adlandırdığımız seyahat otobüsü pazarında yüzde 29, çok amaçlı olarak adlandırdığımız pazarda yüzde 23, şehiriçi pazarında yüzde 15 ve midibüs pazarında yüzde 37 paya sahip.”
Acar Kocaer, uluslararası alanda ise 2016 yılında 129 milyon dolar olan ihracatın yüzde 43 artışla 2017 yılı sonunda 185 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini açıkladı.
Acar Kocaer, satış odaklı oldukları 20 ülke arasından Amerika, Fransa, Almanya, İngiltere ve İsveç pazarlarındaki pazar verilerine yönelik açıklamalarda da bulunarak, şunları söyledi: “Burada sizlere beş öncü pazara yönelik bilgiler vereceğim. 1000’li adetlere yaklaştığımız Amerika pazarında üç ürünümüzle yüzde 9 pazar payına sahibiz. 5 bin adet otobüse koştuğumuz Fransa pazarında çok geniş bir ürün yelpazesi ile yer alıyoruz. Toplam sekiz çeşit ürünümüz bu pazarda müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Dört ürünümüzle yer aldığımız seyahat otobüsü sınıfında 2016 yılındaki payımız 5.7’den 6.1’e yükseldi. Üç ürünle bulunduğumuz şepirlerarası ve bölgesel sınıfta ise büyük bir başarı ettik. 2016’da 2.8 olan payımız 2017’de yüzde 5.9’a çıktı. Bir ürünle yer aldığımız midibüs pazarında ise 2016 seviyesine çok yakınız. Yüzde 15 olan payımız şu an için yüzde 14 düzeyinde. Üç ürünle yer aldığımız Almanya pazarında ise 2016’daki yüzde 2.9 olan seviyemizi koruyoruz. İki ürünle bulunduğumuz İngiltere de ise yine 2016’da yüzde 4.4 olan payımız 2017’de de devam ediyor. Bize büyük bir gurur veren pazarların içerisinde İşveç otobüs pazarı geliyor. İki ürünümüzle yer aldığımız bu pazarda 2016 yılında yüzde 5 olan payımız, 2017’de müthiş bir ivme yakalayarak yüzde 11’e ulaştı. ”
Solaris
Solaris, Busworld Kortrijk’de yenilikçi düşük ve sıfır yayımlı otobüslerinin yanı sıra gelenekselleşmiş tahrik sistemlerine sahip yeni nesil otobüslerini sergiledi. Yeni nesil elektrikli otobüs olan körüklü Solaris Urbino 18 electric’in dünya tanıtımının gerçekleştirildiği fuarda seri hibrit tahriğe sahip yeni Solaris Urbino 12 ve yeni nesil Solaris Urbino 10.5 tanıtıldı.
2017 yılı ortası itibariyle 200 adet elektrikli otobüs satan Solaris, gelecek yıl 300 adet elektrikli otobüs satmayı planlıyor.
Solaris Urbino 18 electric, 240 kW’lik merkezi çekiş motoru ile donatılıyor. Otobüsün aküleri istenirse kablo bağlantısıyla istenirse tavana yerleştirilen pantografla şarj ediliyor.
Solaris Urbino 12 Hybrid’in hibrit birimi Amerikalı üretici BAE Systems tarafından üretiliyor. Yakıt tüketimi ve kirletici yayımlar akülerde depolanan enerjiyi kullanan bir elektrik motoruyla gerçekleşiyor. Aküler, Cummins’in 210 beygirlik 4.5 letrelik dizel motorunu kullanan bir jeneratör ile dolduruluyor.
Higer
Çinli üretici Higer, fuarda Cummins motoru ve ZF manuel şanzmanla donatılan 39 yolcu sığalı 9.3 metrelik H9 seyahat otobüsünü, FPT Cursor motoruyla ve 12 oranlı ZF otomatikleştirilmiş şanzımanla donatılan 51 yolcu sığalı 12.3 metrelik H12 seyahat otobüsünü ve 12 metrelik tam alçak tabanlı yüzde 100 elektrikli E12 kentiçi otobüsünü sergiledi. Higer, E12 modelinde pantograflı şarj sistemi ve Siemens’in kalıcı elektrik motoru kullanılıyor.
Ankai
Çinli üretici Ankai, fuarda 47 yolcu sığalı 12 metrelik A9 seyahat otobüsünü ve 12 metrelik çift katlı üstü yarı açık elektrikli kentiçi gezi otobüsünü sergiledi. Paris’te kullanılacak 6×2 tipindeki çift katlı Ankai gezi otobüsünün 293 kWh sığalı aküleri klima açıkken 191 km’lik, klima kapalıyken 276 km’lik menzil sağlıyor.
Vectia
İspanyol CAF Grubu’nun bir alt şirketi olan Vectia, Busworld 2017’de sergilediği Veris ve Teris modelleriyle sürdürülebilir taşımacılığa katkıda bulunuyor.
Vectia otobüsleri, akıllı şehir projelerinin gereksinimleriyle tam bir uyum gösteriyor. İlk başta şarj altyapısı olmayan bölgeler için hibrit olarak satın alınan otobüsler müşteri ihtiyaçlarına göre evrilerek şarj altyapısının kurulmasıyla birlikte yüzde 100 elektrikli hale gelebiliyor. Böylece bölgedeki altyapı değişmesine karşın otobüslerin yenilenmesi ihtiyacı ortadan kalkıyor.
DAF
DAF, uzun yıllardır bağımsız otobüs üreticilerinin önemli bir iş ortağı olarak uluslararası otobüs sektöründe önemli bir konuma sahip. DAF Components, PACCAR MX-11 ve MX-13 ile arka dingilden oluşan geniş bir Euro 6 motor serisi sunuyor. Euro 3, Euro 4 ve Euro 5 yayım ölçütleri için tedarik edilen 9,2 litrelik PACCAR PR ve 12.9 litre PACCAR MX motorlar da isteyen gövde üreticilerine tedarik ediliyor.
DAF Components serisinde 30 ile 40 koltuklu midibüsler ve otobüsler için uygun bir temel oluşturan DAF LF dağıtım kamyonu şasisi de bulunuyor. DAF, bu şasiyi 3,05 – 6,70 metre dingil mesafesinde ve 152 bg – 320 bg oranlı 4.5 litre PACCAR PX-5 dört silindirli ve 6.7 litre PACCAR PX-7 altı silindirli Euro 6 motorlarla tedarik ediyor. DAF LF şasi modülü, kompakt midi otobüslerden lüks VIP şehirlerarası otobüslere kadar çok geniş yelpazede aracın üretimi için ideal.
Alexander Dennis
Önde gelen İngiliz otobüs üreticilerinden Alexander Dennis Limited (ADL), ilk kez katıldığı Busworld fuarında Enviro 200 ve Enviro 500 olmak üzere iki modelini tanıttı. Küresel pazarlardaki uzmanlığını ve yarattığı katma değeri Avrupa pazarına da taşımak isteyen şirket, çift katlı otobüsler için büyüme potansiyeli gördüğü Avrupa anakarası pazarına girmek için stratejik bir karar aldı.
ADL, fuarda İsviçreli ulusal işletmeci PostAuto’nun 19 araçlık siparişinden biri olan üç dingilli çift katlı Enviro 500 modelini ve 1989 yılından bu yana 18 bin adedin üzerinde satan Enviro 200 düşük ağırlıklı tek katlı kentiçi otobüsünü sergiledi. Çelik şasiye ve kaynaklı alüminyum gövdeye sahip 12 metrelik Enviro 200’ün boş ağırlığı klimayla birlikte sadece 8.5 ton. 9’dan 12.8 metreye kadar farklı uzunluklarda üretilebilen Enviro 200 modelinin Busworld fuarında 10.5 metrelik sürümü yer aldı.
BMC
BMC, Busworld fuarında biri doğal gazlı, biri elektrikli ve ikisi de dizel olmak üzere dört kentiçi otobüsünü ve 14 metrelik Apron 14M havaalanı apron otobüsünü sergiledi.
8.5 metrelik alçak tabanlı kentiçi otobüsü Neocity’nin 210 beygir güç ve 850 Nm azami tork üreten dört silindirli Euro 6 Cummins dizel motor ve dört ileri oranlı Voith otomatik şanzımanla donatılan sürümü, 10 bin 400 kg’lik yük sığasıyla 72 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor. Neocity’nin TM4 elektrik motoruna ve Samsung akülere sahip elektrikli EV sürümü otoyolda 275 km, kentiçinde ise 210 km menzil sunuyor. Tam dolum yedi saatte gerçekleştirilirken, hızlı dolum iki saatte akülerin yüzde 80’ini doldurabiliyor. EV sürümü de 10 bin 400 kg’lik yük sığasıyla 72 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor.
Neocity’nin 10 metrelik Euro 6 dizel motorlu sürümü, Cummins’in 250 beygir güç ve 1000 Nm azami tork üreten sıralı altı silindirli motoru ve dört ileri oranlı Voith otomatik şanzıman ile donatılıyor. 8.5 metrelik sürümlerden farklı olarak üç kapılı olan sürüm 10 bin 400 kg’lik yük sığasıyla 88 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor.
12 metrelik Procity alçak tabanlı doğal gazlı (CNG) kentiçi otobüsü, Cummins’in sıralı altı silindirli 8.9 litrelik Euro 6 doğal gazlı motoru (320 beygir güç ve 1356 Nm azami tork) ve ZF’nin altı ileri oranlı otomatik şanzımanı ile donatılıyor. Procity, 13 bin kg’lik yük sığasıyla 97 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor.
IATA ve AHM 950 ölçütlerine uygun 14 metre uzunluğundaki ve 3 metre genişliğindeki BMC Apron otobüsü, Cummins’in 182 beygir güç ve 700 Nm azami tork üreten dört silindirli Euro 5 dizel motoru ve Allison’ın altı ileri oranlı otomatik şanzımanı ile donatılıyor. Önden çekişli otobüsün bağımsız ön ve arka dingilleri iyi yol tutuş ve sürüş konforu sağlıyor. Toplam altı kapısı bulunan alçak tabanlı otobüs,10 bin 500 kg’lik yük sığasıyla 107 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor.
EBUSCO
Hollandalı üretici EBUSCO, fuarda dünyanın 90 kişi taşıyabilen ve 300 km’nin üzerinde menzile sahip bulunan ilk tam elektrikli 12 metrelik kentiçi otobüsü olan EBUSCO 2.1’i sergiledi. Otobüsün özellikleri arasında 270 kW azami güç ve 3500 Nm azami tork üreten su soğutmalı asenkronize yüksek voltajlı elektrik motoru, en son nesil 160 Wh/kg enerji yoğunluklu akü hücreleri, tamamen alüminyum gövde, yeni ZF RL82 EC bağımsız ön süspansiyon ve yeni ZF AV133 arka dingil bulunuyor.
Unvi
450 çalışanla yıllık 700 adet araç üretim sığasına sahip Unvi, fuarda Ziehl-Abegg, BMZ ve SAV işbirliğiyle ürettiği tam elektrikli üst açık çift katlı otobüsü URBIS 2.5 DD OPEN TOP’ı, Volvo Bus işbirliğiyle ürettiği üstü açık çift katlı URBIS 2.5 DD OPEN TOP HYBRID’i ve Iveco ve Mercedes-Benz şasileri üzerine ürettiği midibüsleri sergiledi. Unvi, bugün MAN, Volvo Bus, Mercedes-Benz, Iveco Bus, Volkswagen Ticari Taşıt ve Scania gibi Avrupalı üreticilerle işbirliği yapıyor.
CRRC
Çinli üretici CRRC, Busworld fuarında 18 metrelik yüzde 100 elektrikli alçak tabanlı kentiçi otobüsünün ve 12 metrelik yakıt hücreli otobüsünün yanı sıra sürdürülebilir taşımacılık çözümleri için geliştirdiği elektrikli tahrik sistemlerini ve elektrikli araçlar için şarj çözümlerini tanıttı.
Indcar
9’dan 41 kişiye kadar yolcu sığasına sahip minibüsler ve midibüsler üreten İspanyol üretici Indcar, fuarda İspanya’da 2017 Yılının En İyi Microbus’ı seçilen 27 koltuklu Next L7’yi, 33 koltuklu Next L9’u, 30 koltuklu MAGO2 F1 Special Edition’ı, 28 koltuklu Wing’i, 25 koltuklu alçak girişli MOBI Low Entry’yi, 33 koltuklu MOBI’yi ve dokuz koltuklu STRADA M2’yi sergiledi.
2017 yılında 300 çalışanla 450 adet araç üretmeyi hedefleyen Indcar; DAF, MAN ve Mercedes-Benz ile işbirliği yapıyor. En büyük pazarları Fransa, İtalya ve İspanya olan şirket ürettiği araçların yüzde 70’ini ihraç ediyor.
Heuliez Bus
Heuliez Bus ve Forsee Power, Busworld fuarı sırasında gelecek üç yılda 500’den fazla elektrikli otobüs için akü sistemleri tedarik etmek için bir anlaşma imzaladıklarını açıkladılar. İki grup, 2015 yılından bu yana Avrupa ve uluslararası pazarlar için yüzde 100 elektrikli otobüsler geliştirmek için birlikte çalışıyorlar. Rusya haricinde Avrupa elektrikli otobüs pazarının 2020 yılına kadar yılda 2 bin 500 ile 3 bin 500 adet arasında olacağı tahmin ediliyor.
Tavana yerleştirilen akü modüllerine sahip Heuliez Bus GX ELEC, depo şarjı ya da pantograf ile anlık şarjla 12’den 18 metreye kadar çözümler sunuyor. GX 337 ELEC, 2019’un ikinci yarısında Norveç Tromdheim’da, 2018’in ilk yarısında Fransa La Rochelle’de ve gelecek aylarda diğer Avrupa kentlerinde hizmete girecek.
Sileo
Bozankaya, yeni nesil Sileo elektrikli otobüslerinin dünya tanıtımını Busworld 2017 Fuarı’nda yaptı.
Yeni nesil Sileo otobüsler, yüzde 100 elektrikli 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modellere sahip. 4 saatlik bir şarjla 400 km mesafeyi kat edebilen yeni Sileo, sahip olduğu rejeneratif enerji ile de fren enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp aracın aküsünü dinamik olarak şarj edebiliyor. İçten yanmalı motor yerine, dingil üzeri elektrikli motor kullanılması geniş ve ferah bir iç hacim yaratırken, aracın yolcu taşıma sığası da farklı uzunluklara göre 75 kişiden 232 kişiye kadar artırılabiliyor.
Fuarda 12 metrelik Sileo S12 ve 18 metrelik körüklü Sileo S18 modelleri sergilendi.
Integralia
Minibüs üreticisi Integralia, Busworld fuarında One minibüsünün lüks sürümü olan yeni One+ minibüsünü tanıttı. Sürücü ve rehber haricinde 20 yolcuya oturma sığası sunan One+, Mercedes-Benz Sprinter şasisi üzerine üretilen ve 25 kişiye kadar yolcu sığası sunabilen tek minibüs olma özelliğine sahip.
SOR
Çek üretici SOR, Busworld fuarında Euro 6 FPT Cursor 8 motoru ile donatılan 12 metrelik tam alçak tabanlı kentiçi otobüsü NS12‘yi ve yüzde yüz elektrikli 12 metrelik kentiçi otobüsü ENS12‘yi sergiledi. SOR ENS12, 160 kW güç üreten asenkronize elektrik motoru ve 150 – 200 km menzil sağlayan 225 kWh sığalı aküler ile donatılıyor.
Mellor
İngiliz üretici Mellor, fuarda dünyanın ilk tamamen elektrikli alçak tabanlı minibüsü olan Orion E’nin yanı sıra Mercedes-Benz Sprinter temelli Strata LF alçak tabanlı minibüsü ve Volkswagen Transporter T6 tabanlı Tucana II alçak tabanlı minibüsü sergiledi. İki yıllık bir sürede geliştirilen 16 koltuklu Orion E, 160 km’lik bir menzile sahip.
Golden Dragon
Güleryüz
Car-Bus
Safra
Beulas
Ayats
KING LONG
HESS
ERENER
Allison Transmission
Cummins
Cummins, Busworld fuarında tamamen akülü elektrikli araçlar (BEV) ya da akü gücünü kompakt motor-jeneratör ile bir araya getiren menzili artırılmış elektrikli araçlar (REEV) için geliştirdiği elektrikli aktarma organlarını tanıttı. Cummins’in elektrikli tahrik sistemi, kentiçi, bölgesel ve havaalanı otobüsleri için ideal bir çözüm sunuyor.
Cummins’in kontrol teknolojisi, akülerin daha uzun sürede boşalmasını sağlamak için altsistemleri en uygun şekilde yöneterek sıfır yayımlı otobüslerin menzilini artırıyor. Cummins tarafından kompakt, modüler bir formatta tasarlanan yüksek yoğunluklu akü muhafazası, BEV ve REEV sistemleri için enerjiyi daha iyi depoluyor. Akü modülleri şu andaki otobüs tasarımlarında tavana ya da şasiye yerleştirilebiliyor. Operasyonel esneklik, bütünleşik elektrik bağlantısı kullanılarak hızlı şarj yeteneğiyle artırılıyor. Ayrıca pantograf ya da şarj levhası altyapısıyla yolda şarj seçeneği de bulunuyor.
Standart ölçüdeki Cummins akü muhafazası, 70 kWh depolama sığası ile bir BEV otobüse sekiz adede kadar yerleştirilebiliyor. Böylece toplamda 560 kWh depoloma sığası elde ediliyor. Bu da tek şarjla 360 km’lik bir menzil sağlıyor. Dizel bir otobüsle karşılaştırıldığında enerji tüketimi, 100 km’de sadece 9 litrelik mazot tüketimi anlamına geliyor.
REEV bir otobüste ise üç akü muhafazası 210 kWh’lik depolama sığası ile 135 km’lik yayımsız sürüş sağlıyor. Bu da alışılageldik dizel-hibrit bir otobüs için önemli bir avantaj. REEV sisteminde sunulan 2.8 litrelik Cummins motor, eşdeğer bir otobüste kullanılana göre yüzde 60 daha küçük bir motor hacmi demek. Motor-jeneratör modunda çalıştığında REEV sistemi, 100 km’de 18 litrelik tüketim değerine ulaşıyor.
Schunk Group
Schunk Group’un en büyük bölümü olan, karbon ve teknik seramikten malzemeler ve parçalar geliştirme ve üretme konusunda küresel bir önder olan Schunk Carbon Technology, Busworld fuarında Schunk Smart Charging’in yeni nesli SLS 103 pantografın dünya tanıtımını gerçekleştirdi. Bir megawatt’a kadar yüksek güç aktarma oranı sayesinde ultra hızlı şarj olanağının yanı sıra düşük alan gereksinimi pantografı farklı yükseklikte araçlar için ideal bir çözüm haline getiriyor. SLS 103, 2.2 metreye kadar çalışma menzili ile ek esneklik sağlıyor. Şarj süreci, bütünleşik çoklu kutup kavramı ile güvenli ve güvenilir olarak gerçekleşiyor.
Schunk Smart Charging, tavana monteli pantograf ve ters çevrilmiş pantograf olmak üzere iki çözüm sunuyor. Sistem aracın tavanına ya da altyapıya monte ediliyor. Temas tamamen otomatik olarak gerçekleşiyor. Birkaç saniye sonra araç yeniden tam olarak şarj oluyor. Bu teknoloji, Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a kadar dünyanın birçok ülesinde kendini kanıtlamış durumda.
Ziehl-Abegg
Havalandırma, kontrol ve tahrik teknolojisi alanlarında önder küresel firmalardan biri olan Alman Ziehl-Abegg, fuarda kentiçi otobüsleri için tekerlek poyrası içine yerleştirilen elektrik motorlarının ikinci neslini tanıttı. Daha önce daha verimli olmasından dolayı süper geniş tek teker için ZAwheel tekerlek poyrası motorunu pazara sunan Ziehl-Abegg, filolarında çift tekere güvenen işletmeciler için ZAwheel’in çift tekerli sürümünü geliştirdi. Daha önce sadece 12,000 Nm’lik güç seviyesine sahip tek sürüm varken, artık azami torku 17,500 Nm ve 9,000 Nm olan iki farklı sürüm sunuluyor. Böylece araçlarını düz ya da dağlık coğrafyalarda kullanan işletmecilerin talepleri daha rahat karşılanabiliyor.
Yeni yazılarınızı bekliyoruz, teşekkürler