Automechanika İstanbul yaklaşıyor

0
850
automechanika_Toplu_Fotograf
Automechanika İstanbul nisanda gerçekleşiyor.

Üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederek Türkiye sanayisinin lokomotifi konumunda olan otomotiv endüstrisi, dünyanın üçüncü büyük otomotiv endüstrisi fuarı “Automechanika İstanbul”a hazırlanıyor. Sektör, 4 – 7 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenecek fuarda gücünü kendi evinde dünyaya gösterecek.

Üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederek Türkiye sanayinin önderliğini yapan otomotiv endüstrisi, 13’üncü Uluslararası Automechanika İstanbul fuarı için buluşmaya hazırlanıyor. Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ve Messe Frankfurt İstanbul işbirliği ile 4 – 7 Nisan 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan fuar öncesinde, sektörün önde gelen temsilcileri bir basın toplantısında buluştu. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Rıza Şahin, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü (TAYSAD) Süheyl Baybalı, Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Başkanı (TOBFED) Serkan Bakırtaş, Tüm Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUSDER) Başkanı Erol Yanar, Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER) Başkanı Abdurrahman Acar ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkan Vekili Nisa Ersoy toplantıda, Automechanika İstanbul’un, Türkiye’nin üretim potansiyelini en iyi şekilde temsil eden, uluslararası boyuttaki ticaret ve bilgi platformu olduğuna dikkat çekti. Otomotivin dünyadaki eğilimlerden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken sözcüler, fuarın Türkiye’nin bu eğilimleri yakalaması ve fırsata çevirmesi için önemli fırsatlar yarattığını da vurguladı.

Türkiye sanayi ihracatında otomotivin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Hannover Fairs Türkiye Genel Müdürü Alexander Kühnel, üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden otomotiv sektörünün Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir sorumluluk üstlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye otomotiv sanayi 2018 yılında 31,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza attı. Otomotiv sektörü, ülke ekonomisinin zor virajlardan geçtiği dönemlerde dahi sergilediği ihracat performansıyla önemli bir görev üstlendi. Türkiye Otomotiv Sektörü, Avrupa’nın hibrit otomobil üretim merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlerken yerli ve milli otomobil üretim sürecinin başlamasını heyecanla takip ediyoruz. Automechanika İstanbul ile Türkiye otomotiv sanayisinin bu gücünü kendi evinde tüm dünyaya göstereceğiz.

Hedef 50 bin satınalmacıyı Türk üreticilerle buluşturmak

Bu yıl 50 bine yakın satınalmacıyı Türk üreticilerle bir araya getirmeyi hedefleyen Automechanika İstanbul ile Türkiye otomotiv sanayisine uluslararası rekabette güçlü bir platform sunacaklarına değinen Messe Frankfurt İstanbul Genel Müdürü Tayfun Yardım şunları söyledi: “Automechanika, 16 ülkede gerçekleşen 17 etkinliği ile dünyanın en başarılı fuar markası olma özelliğini taşıyor ve tüm dünyada yaklaşık 20 bin katılımcı ve 600 bin ticari ziyaretçiyi temsil ediyor. Türkiye’nin önder otomotiv endüstrisi fuarı Automechanika İstanbul’un, güçlü ekonomileri arkasında barındıran Frankfurt ve Şanghay’dan sonra dünyanın üçüncü büyük otomotiv endüstrisi fuarı olmasının ve Türkiye otomotiv endüstrisinin dünyaya açılan önemli bir kapısı olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. 2018 yılında, 37 ülkeden bin 351 katılımcıyı 120 ülkeden 46 bine yakın otomotiv endüstrisi profesyonelleri ile buluşturan Automechanika İstanbul, sadece fuarcılık sektörü için değil, aynı zamanda ülke ekonomisine sağladığı ticari ve ekonomik istihdama yönelik de ülkemiz için çok büyük bir öneme sahiptir.

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı:

Avrupa’da elektrohareketlilik konusu öne çıkmış durumda. Bunun sebeplerinden birincisi yaşlanan nüfus. Yaşlanan, otomobil kullanmak istemeyen ama kendi kendine hareket edebilmek isteyen Avrupalılar… Diğeri çevre, yayım. Bu nedenlerden dolayı 2030’lardan sonra dünyadaki otomotiv üretiminin hibrit ve elektrikli araçları içereceği ve Türkiye’nin otomotivdeki önder konumunu kaybetmemek için bu dönüşüme ayak uydurması gerektiği bir gerçek. Automechanika’nın bu alanda önemli fırsatlar sağlayacağını düşünüyorum.

OSS Başkanı Rıza Şahin:

Otomotiv satış sonrası sektörü diğer birçok sektör gibi ülkemizin ve dünyanın hızla değişen ekonomik koşullarından ve teknolojik eğilimlerinden oldukça etkileniyor. Özellikle Türkiye piyasalarının seçim süreçlerine nasıl tepki verdiğini artık hepimiz biliyoruz. Temennimiz yerel seçim sonrası piyasaların canlanarak sektörümüzün hak ettiği yere gelmesi ve emekleriminiz karşılığını almamızdır. Tabii ki sektörün hareketlenmesinde Automechanika İstanbul da başrol oyuncularından biri ve fuar sonrası canlılığın artacağına inanıyoruz. Özellikle 2020’de gerçekleşmesi beklenen 6,5 milyar dolar pazar büyüklüğüne erişmek için bir an önce silkinerek durgunluğu geride bırakmamız gerekiyor.

Türkiye otomotiv sanayine uluslararası yeni yollar açacak

Frankfurt ve Şanghay’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü otomotiv fuarı olan Automechanika İstanbul Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve BDT bölgesinin tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getirerek üç kıtada otomotiv sektörünün ana platformu olacak. Uluslararası katılımın yarı yarıya olduğu fuarı, “Alım Heyeti Programı” kapsamında dünyanın birçok ülkesinden satınalmacılardan oluşan heyetler ziyaret edecek. Fuarda bu yıl katılımcı firmalar Almanya, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Fas, Malezya, İran, İspanya, İtalya, Kore, Hong Kong, Pakistan, Slovakya ve Tayvan gibi önemli ticaret merkezlerinin ülke pavilyonları ile bir araya gelecek ve yeni iş anlaşmaları sağlama fırsatı elde edecek.

Sektörün gelecek vizyonu ele alınacak

Otomotiv üretim ve onarım ürün gruplarının bütün paydaşlarının hazır bulunacağı fuar, Automechanika Academy konferans, seminer ve çalıştay programları ile de otomotiv endüstrisinin nabzını tutacak. Sektörden uzmanlar en son eğilimler, yenilikler ve gelecek dönem projeksiyonları ekseninde konuşma ve sunumlar yapacak. E-Hareketlilik forum alanı ise fuarın bir başka özel bölümü olarak tasarlandı. Otomotiv endüstrisinin geleceği ve bugün ile olan bağının dört gün boyunca ele alınacağı E-Hareketlilik bölümünde, seminer, atölye ve eğitimler düzenlenecek.

Automechanika İstanbul’da öne çıkan seminer ve etkinlikler

Her yıl sektöre renk katan uluslararası nitelikli içerik ve konferansları ile de dikkat çeken Automechanika Academy’de bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan Otomotiv Endüstrisinde Kadınlar; “Women Talk” Paneli, 14’üncü Salon’da TOBFED’in katkılarıyla “Oto Bakım ve Oto Yıkama Eğitimleri”, Makine Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilecek “Elektrikli Araç Takımları Buluşması”, “Otomotivde Sayısal İletişim Teknolojisi ve Otomotiv Ağ (Networking) Sistemleri” konulu konferans ve seminerleri ön planda olacak. Makina Mühendisleri Odası tarafından  ise “Elektrikli Araç Takımları Buluşması” ve bir günlük “Eğitim Programı” gerçekleştirilecek.

İlklerin yanı sıra, her yıl yoğun ilgi gören, “6’ncı OSS Aftermarket Zirvesi” ve “Elektrikli Araç Şarj İstasyonları” alanı da yine Automechanika Academy’de yer alacak.

Ortaklar ve destekleyenler

AASA – Satış Sonrası Otomotiv Tedarikçileri Derneği, APRA – Otomotiv Parçaları Yeniden İmalatçıları Derneği, AKÜDER- Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği, ASA – Otomobil Servis Ekipmanları Üretici ve İthalatçıları Derneği (Almanya), AUSDER- Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği, EGEA – Avrupa Garaj Ekipmanları Birliği (Belçika), FIGIEFA – Otomotiv Yenileme Pazarı Distribütörleri (Belçika), HDMA – Ağır İş Aracı Üreticileri Birliği, Kompozit Sanayicileri Derneği, MEMA – Motor Ekipmanları Üreticileri Birliği, OAC – Denizaşırı Otomotiv Konseyi, OIB – Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, OSS – Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği, OTOMDER- Otomotiv Mühendisliği Derneği, TAYSAD – Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği, TEHAD- Türkiye Elektrikli ve Hibrid Otomobiller Platformu, İtalyan Ticaret Odası Derneği, İTO – İstanbul Ticaret Odası, TOSFED – Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, TOBFED- Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu, ZDK – Almanya Alman Motor Endüstrisi ve Tamir Federasyonu, KOSGEB – Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz