MAN, IAA Transportation 2024’te kapsamlı tahrik çeşitliliğiyle ilham veriyor

0
362
MAN Truck & Bus
MAN Truck & Bus'ın IAA Transportation 2024'teki odak noktası, karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasıydı.

MAN Truck & Bus‘ın IAA Transportation 2024‘teki odak noktası, karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasıydı. 12. Salon, C04 numaralı standda sergilenen elektrikli, hidrojenli ve son teknoloji dizel tahrikli kamyonlar, şirketin yenilikçi ve sürdürülebilir taşımacılık çözümlerini temsil etti.

Taşımacılık sektöründe sürdürülebilirliğin itici gücü olarak MAN, IAA 2024’te yeni bir döneme giriyor: “İşleri Basitleştirmek” sloganıyla şirket, ilk kez elektrik, hidrojen ve dizel teknolojili tüm kamyon tahrik yelpazesini sergiliyor. Buna MAN eTGL ile bir dünya prömiyeri de dahil: elektrikle çalışan 12 tonluk kamyon, MAN’ın elektrikli kamyon yelpazesini alt uçta hafif dağıtım taşımacılığı ile tamamlıyor. MAN, eTGL ile müşterilerine artık 12 ila 50 ton arasında elektrikli kamyonlardan oluşan eksiksiz bir yelpaze sunuyor – ayrıca sunulacak ilgili danışmanlık ve hizmetler de dahil.

MAN hTGX hidrojen yanmalı motor, özel uygulamalar için sıfır yayım yelpazesini tamamlıyor. MAN, 2025’ten itibaren hidrojen yanmalı motorlu küçük bir seriyi piyasaya süren ilk Avrupa kamyon üreticisi olacak.

2025 model yılından itibaren MAN çekiciler için geleneksel dizel tahriklerdeki yenilikler, yakıt tüketimini ve CO2 yayımlarını yüzde 4’e kadar azaltmaya odaklanacak. Bu, TRATON GROUP’un ortak bileşen platformunu temel alan yeni D30 motoruyla son derece verimli, tamamen yeni geliştirilen PowerLion aktarma organları, yeni MAN TipMatic 14 şanzıman ve aerodinamik önlemlerle mümkün olacak.

MAN Truck & Bus CEO'su Alexander Vlaskamp
MAN Truck & Bus CEO’su Alexander Vlaskamp

Elektromobilite, MAN Truck & Bus’ın ana tahrik teknolojisi

MAN Truck & Bus CEO’su Alexander Vlaskamp, IAA Fuarı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “CO2 içermeyen yük taşımacılığına geçiş çeşitli tahrik teknolojileriyle tanımlansa da, odak noktamız açıkça ana tahrik teknolojisi olarak elektromobilite. Hidrojen yakıcı, şu anda hala geliştirilmekte olan yakıt hücresi tahriği gibi özel uygulamalar için yararlı bir tamamlayıcı olabilir. Ayrıca, dizel tahrik, tamamen değiştirilene kadar tüm dönüşüm boyunca önemli bir rol oynamaya devam edecek. Bu nedenle, tamamen yeni geliştirdiğimiz PowerLion aktarma organımız ve yeni D30 motorumuzla onu daha da verimli, ekonomik ve CO2 yayımlarını daha düşük hale getirdik. TRATON GROUP’un ortak motor platformuna dayanıyor ve geliştirme departmanlarımız arasındaki yoğun işbirliğinin somut bir sonucu. MAN’da, aynı seri üretim hattında içten yanmalı ve elektrikli kamyonlar üretiyoruz, bu da talebin elektrikli kamyonlara doğru kaymasına esnek bir şekilde tepki vermemizi sağlıyor. Ancak, tahrik geçişinin başarılı olması için, şarj altyapısının genişletilmesi politikacılar, altyapı operatörleri ve üreticiler için mutlak bir öncelik olmalı.

MAN eTGL
MAN Truck & Bus, yeni MAN eTGL’yi ilk kez IAA 2024’te tanıtıyor.

eTGL, IAA’da dünya prömiyerini kutluyor

MAN Truck & Bus, yeni MAN eTGL‘yi ilk kez IAA 2024’te tanıtıyor. Elektrikle çalışan 12 tonluk kamyon, hafif dağıtım taşımacılığı için MAN elektrikli kamyon yelpazesini tamamlıyor. 235 kilometreye kadar menzili, yaklaşık 30 dakikada hızlı şarjı ve üstyapıya bağlı olarak 6.600 kilograma kadar yük kapasitesiyle, gıda zincirleri, perakendeciler veya ikram sektörü için kentsel mal lojistiğinde sessiz ve yerel olarak CO2 içermeyen taşımacılık için ideal kombinasyonu sunuyor. MAN, eTGS ve eTGX ile birlikte artık 12 ila 50 ton arasındaki tüm toplam ağırlık yelpazesini yeni eTGL ile tamamen elektrikle sunuyor. Nispeten düşük menzil gereksinimleri, lojistik lokasyonlarında depo şarj seçeneği ve şehir merkezlerinde yanmalı motorlu kamyonlar için artan gürültü ve yayım kısıtlamaları, kentsel dağıtım taşımacılığını elektromobiliteye geçiş için önemli bir başlangıç ​​segmenti haline getiriyor. MAN eTGL, halihazırda sayısız olan eTruck konfigürasyon sürümlerini önemli ölçüde genişletiyor.

MAN eTGS
eTGL’nin “ağır” kardeşleri – MAN eTGX ve MAN eTGS – tüm ilgili endüstrilerin, üstyapı çözümlerinin ve taşımacılık görevlerinin gereksinimlerine uygun.

MAN’ın eTruck yelpazesi önemli ölçüde büyüyor

eTGL‘nin “ağır” kardeşleri – MAN eTGX ve MAN eTGS – tüm ilgili endüstrilerin, üstyapı çözümlerinin ve taşımacılık görevlerinin gereksinimlerine uygun. Üç, dört, beş veya altı adet modüler olarak birleştirilebilir ve değişken konumlandırılabilir aküleriyle, 18 ila 28 tonluk MAN eTGX ve MAN eTGS şasileri, isteğe bağlı 333, 449 veya 544 elektrik beygir gücüyle müşterilere daha da fazla esneklik sunuyor. MAN ayrıca IAA’da ilk kez MAN eTGX 6×2 şasisi için yedinci bir yüksek voltajlı aküye sahip bir akü düzeni sunuyor. 623 kWh (560 kWh kullanılabilir) kapasiteli bu yedinci akü, menzili bir kez daha önemli ölçüde artırıyor: sürüş tarzına bağlı olarak, yeniden şarj edilmeden yaklaşık 650 km menzil elde ediliyor. Ek akü gücü elbette yardımcı üniteleri çalıştırmak için de kullanılabiliyor. Yedinci akü, MAN Individual tarafından takılıyor.

MAN eTGX ve MAN eTGS, sürücünün sürüşe ara verdiği zamanlarda şarj olanağı sağlayan 1000 kW’a kadar yaklaşan MCS megawatt şarj standardına hazırlanıyor. Bu, altı akülü konfigürasyonda günlük 800 kilometreye kadar menzil sağlıyor ve bu da tipik uzun mesafeli taşımacılık uygulamaları için yeterli. Müşteri ilgisinin zaten yüksek olmasının nedenlerinden biri de bu: Fransa’dan 100 araçlık büyük bir sipariş de dahil olmak üzere halihazırda yaklaşık 2300 sipariş ve sipariş niyeti alındı.

MAN eTGX
Enerji şirketi E.ON ve MAN Truck & Bus, yeni ortaklıklarının bir parçası olarak Avrupa genelinde elektrikli kamyonların halka açık şarjı için yaklaşık 400 şarj noktasıyla yaklaşık 170 lokasyon kuracak.

Şarj parkları ve şarj istasyonlarına yatırımlar

Rekabetçi BEV araçlarına ek olarak, şarj altyapısı elektromobilitenin yükselişinde belirleyici bir rol oynuyor. MAN‘ın Daimler Truck ve Volvo Trucks ile birlikte TRATON GROUP‘un bir parçası olarak yer aldığı şarj altyapısı ortak girişimi Milence, yakın zamanda Antwerp limanında ilk büyük kamyon şarj parklarından birini açtı. Üreticilerin kendi inisiyatifiyle önümüzdeki birkaç yıl içinde toplam 1700 şarj noktası oluşturulacak. Sürekli artan elektrikli kamyon sayısı için 2030 yılına kadar toplam 50.000’e ihtiyaç duyulacak.

Enerji şirketi E.ON ve MAN Truck & Bus, yeni ortaklıklarının bir parçası olarak Avrupa genelinde elektrikli kamyonların halka açık şarjı için yaklaşık 400 şarj noktasıyla yaklaşık 170 lokasyon kuracak. E.ON ve MAN, mevcut MAN servis ağı boyunca inşa edilen ve diğer üreticilere ait ticari araçların da halka açık olarak şarj edilebileceği yeni şarj lokasyonlarına yatırım yapıyor. Sadece Almanya’da yaklaşık 125 lokasyon planlanıyor. Bu, ülkede ağır ticari araçlar için bugüne kadarki en büyük ulusal halka açık şarj ağını oluşturacak. E.ON ve MAN, örneğin Avusturya, İngiltere, Danimarka, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da daha fazla lokasyon inşa ediyor. E.ON, Berlin-Wildau’daki MAN Service tesisinde halihazırda iki şarj noktası hizmete soktu ve duyurudan sadece birkaç ay sonra iki lokasyon daha (Karlsfeld ve Fürstenwalde) hizmete girecek.

man htgx
MAN, IAA’da, 2025’ten itibaren başlangıçta 200 araçlık küçük bir seride MAN hTGX olarak ilk kez Almanya, Hollanda, Norveç, İzlanda ve belirli Avrupa dışı ülkelerdeki müşterilere teslim edilecek bir hidrojen yanmalı kamyonun prototipini sunuyor.

MAN, hidrojen yanmalı motorlara sahip kamyonları piyasaya süren ilk üretici oldu

Elektromobilitenin yükselişine paralel olarak MAN, ağır taşımacılık gibi özel uygulamalar veya şarj altyapısının gerçekleştirilmesinin zor olduğu alanlar için tamamlayıcı bir sıfır yayım çözümü olarak hidrojen teknolojisi üzerinde çalışıyor. MAN, IAA’da, 2025’ten itibaren başlangıçta 200 araçlık küçük bir seride MAN hTGX olarak ilk kez Almanya, Hollanda, Norveç, İzlanda ve belirli Avrupa dışı ülkelerdeki müşterilere teslim edilecek bir hidrojen yanmalı kamyonun prototipini sunuyor. Elektrikli muadili gibi, sıfır yayımlı bir araç olarak zorlu ölçütleri karşılıyor.

PowerLion D30
Yeni PowerLion aktarma organlarıyla MAN, sıfır yayımlı tahriklere teknolojik geçişte geleneksel içten yanmalı motorlu kamyonlara olan sürekli talebi karşılamak için MAN TGX ve TGS çekiciler için son derece verimli bir motor piyasaya sürüyor

Geçişte yüksek verimli konvansiyonel tahrik

Yeni PowerLion aktarma organlarıyla MAN, sıfır yayımlı tahriklere teknolojik geçişte geleneksel içten yanmalı motorlu kamyonlara olan sürekli talebi karşılamak için MAN TGX ve TGS çekiciler için son derece verimli bir motor piyasaya sürüyor. TRATON GROUP‘un bir araya getirilmiş teknolojik uzmanlığı temelinde özel olarak MAN araçları için geliştirilen motor, yine yeni olan MAN TipMatic 14 şanzıman, yeni nesil frenler ve aerodinamik önlemlerle önemli ölçüde daha fazla yakıt tasarrufu ve dolayısıyla yüzde 4’e kadar CO2 azaltımı sağlıyor. Aracın tüm hizmet ömrü boyunca, mevcut dizel fiyatlarıyla tahmini 20.000 Euro’nun üzerinde bir maliyet tasarrufu ve 35 tona kadar CO2 tasarrufu sağlanıyor. CO2 geçiş ücreti olan ülkelerde, bunları çok uygun geçiş ücreti kategorilerine sınıflandırarak kilometre maliyetlerinde daha fazla tasarruf sağlanabilecek.

Son teknoloji güvenlik ve yardım sistemleri

Karbonsuzlaştırma teknolojilerinin yanı sıra IAA’da yeni destek sistemlerine odaklanılıyor. MAN, 2024’ün başından beri seri üretimde kamyon serisi için yaya ve bisikletli algılama sistemini, EBA acil fren asistanının üçüncü neslini ve en savunmasız yol kullanıcılarını korumak için dönüş destek sistemini üretirken, Mayıs ayında Transpotec fuarında çok çeşitli yeni güvenlik ve destek işlevlerine sahip MAN TGE van’ın yeni sürümü tanıtıldı. Bunlar arasında Acil Durum Desteği işlevine sahip Cruise Assist Plus sistemi de yer alıyordu. Acil durum asistanı, sürücünün faaliyetlerini sürekli olarak izliyor. Bu gerçekleşmezse, sistem aracı durdurabiliyor ve ardından emniyete alabiliyor (tehlike uyarı flaşörlerini etkinleştirebiliyor, eCall gönderebiliyor, kapıları açabiliyor).

MAN TGE
Mayıs ayında çok çeşitli yeni güvenlik ve destek işlevlerine sahip MAN TGE van’ın yeni sürümü tanıtıldı.

Sürdürülebilir stand yapısıyla MAN, IAA 2024’te

Karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılması, MAN’ın IAA Transportation 2024‘teki varlığının odak noktasıydı. Sürdürülebilirlik kavramı, 12. Salon’daki MAN standının tasarımına da yansıtıldı. Etkinlikten sonra döngüye geri döndürülen yeniden kullanılabilir malzemeler, stand yapımında önemli bir rol oynuyor. Bu şekilde – döngüsel ekonomi ruhuna ve uzun vadeli değer yaratmaya uygun olarak – atık en aza indiriliyor ve ürün ve malzemelerin yaşam döngüleri uzatılıyor. Örneğin, stand donanımlarında laminat ve plastik yerine alüminyum, halı karoları, ahşap ve cam kullanıldı. Basılı malzemeler en aza indirildi ve stand personeli kağıt isim rozetleri taktı.

Yapılar IAA’dan sonra depolanacak ve diğer ticaret fuarlarında kullanılacak. Mobilya ve bitkilerin çoğu kiralanıyor. Satın alınan bitkiler MAN’ın Münih tesisine ekilecek veya IAA’dan sonra ofislere kurulacak. Kesin bir hesaplama, gün sonunda yiyecek kalmamasını sağlamalı. Ancak, planlanan erzakların hepsi yenmemişse, bunlar yiyecek bankasına bağışlanacak ve atılmayacak. Yemekler ve atıştırmalıklar kağıt ambalajlarda dağıtılıyor, içecekler kağıt bardaklar yerine fincanlarda ve bardaklarda servis ediliyor. Her MAN stand üyesine su musluğu istasyonunda doldurulan yeniden doldurulabilir bir su şişesi veriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz