Volvo’nun Borås’taki otobüs fabrikası, tamamen yenilenebilir enerji kullanan ilk otobüs üretim tesislerinden biri oldu. Fabrikanın kullandığı tüm enerji hidrogüç ve biyoyakıt gibi yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Fabrikanın toplam enerji tüketimi de son birkaç yılda yüzde 15 azaldı.
Volvo Buses’ın Borås’taki fabrikası, operasyonları için sadece yenilenebilir enerji kullanmaya başlamasıyla birlikte Volvo tarafından “Yenilenebilir Enerji Tesisi” olarak sertifikalandırıldı Sertifika, fabrikanın iklim ayak izini asgariye indirmek için tasarlanan bir dizi adımın ardından verildi.
Volvo Buses Borås Fabrikası Üretim Müdürü Joakim Wretman, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Sadece yenilenebilir kaynaklar kullanarak iklim üzerindeki etkiyi azalttığımız ve satın aldığımız tüm enerji fosilsiz olduğu için tabii ki çok gururluyuz. Elektrik hidrogüçten geliyor, ısıtmamız biyoyakıtlardan sağlanıyor ve fabrikadaki forkliftler elektrik ya da yenilenebilir bir yakıt olan HVO ile çalışıyor.”
Son yıllarda fabrika, birlikte enerji tüketimini yüzde 15 oranında azaltan bir dizi önlemi uygulamaya soktu.
Joakim Wretman, şöyle devam etti: “Örneğin alışılageldik floresan ampülleri LED lambalar ile değiştirdik ve üretim fabrikasının aydınlatması otomatik olarak düzenleniyor. Böylece sadece üretim sırasında etkinleşiyor. Ayrıca ihtiyaç duyulmadığında elektrik tüketen donanımların açık kalmamasını sağlıyoruz. Çalışanlarımızın büyük heyecanını kaydettik ve yerel ortağımız bilgi birikimine ve pratik çözümlere katkıda bulundu.”
Fabrikanın iklim ayak izini azaltmak için işbirliği gerekiyor. Yine bir başka örnek Borås fabrikasının Viared Lojistik Parkı ve Göteburg Limanı arasındaki taşımacılığı azaltmak için tasarlanmış bir proje olan Autofreight’e katılımı. Bu, ilk günden itibaren karbondioksit yayımlarının yaklaşık yüzde 30 oranında azaltılmasına yardımcı olan bir çözüm.
Üretimin iklim üzerindeki etkisini azaltmak, Volvo Buses’ın çevre iyileştirme çalışmalarının çeşitli yönlerinden biri.
Volvo Buses Enerji Verimliliği & Çevre Direktörü Andreas Carlén, şu açıklamayı yaptı: “Ürünlerimizi yaşam döngüsü perspektifinde görüyor ve üretimden günlük operasyonlara, yeniden kullanıma ve geri dönüşüme kadar her evrede çevreye olan etkimizi azaltmak için durmaksızın çalışıyoruz. Güncel örnekler, elektrikli otobüs akülerini evlerde enerji depolama birimleri olarak yeniden kullanmaya yönelik devam eden projeler.”
Veriler, Volvo Buses’ın Borås’ta yenilenebilir enerji kullanılan tesisi
- Volvo Buses’ın otobüs şasisi üretim merkezi.
- Yıllık yaklaşık 10 bin adet otübüs şasisi üretim sığası.
- Burada yaklaşık 300 kişi çalışıyor.