Alman Otomotiv Sanayi Derneği VDA, 67’nci IAA Fuarı öncesinde ticari taşıt üreticilerini ve uluslararası basını Frankfurt’ta buluşturdu.
Alman Otomotiv Sanayi Derneği VDA (Verband der Automobilindustrie), 20 – 27 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 67’nci IAA Ticari Taşıtlar Fuarı öncesinde Frankfurt’ta Uluslararası Basın Çalıştayı düzenledi. Dünyanın birçok ülkesinden 120’nin üzerinde basın mensubunun ve Alman otomotiv sanayi temsilcilerinin katıldığı çalıştayda VDA Başkanı Bernhard Mattes, Volkswagen AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Volkswagen Truck & Bus CEO’su Andreas Renschler, Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum, Iveco S.p.A Marka Başkanı Pierre Lahutte, MAN Truck & Bus CEO’su Joachim Drees, Mercedes-Benz Kamyonları Başkanı Stefan Buchner, Volkswagen Ticari Taşıtlar Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Heinz-Jürgen Löw, Daimler Vanları Başkanı Volker Mornhinweg, Scania Kurumsal İlişkiler Başkanı Erik Ljungberg, Krone GmbH Genel Müdürü Gero Schulze Isfort, Opel Automotive GmbH Hafif Ticari Taşıtlar Kıdemli Müdürü Tobias Stöver, Heuliez Bus Ürün Yönetimi Direktörü Giandomenico Demartini, Volvo Otobüsleri Kıdemli Danışmanı Wolfgang Presinger ve VDA Genel Müdürü Dr. Kurt-Christian Scheel birer sunum yaptılar.
Çalıştay sırasında bir tartışma paneli de düzenlendi. “Yarını sürmek’ – Taşımacılık ve Lojistik – sürdürülebilir, verimli ve akıllı” konulu tartışma paneline Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum, Volkswagen AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Volkswagen Truck & Bus CEO’su Andreas Renschler, Schmitz Cargobull AG Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Schmitz ve Wiedmann & Winz GmbH CEO’su Dr. Micha Lege katıldı.
Fuar, 19 Eylül tarihindeki basın gününün ardından 20 Eylül’de ziyaretçilere açılacak ve 27 Eylül’e kadar devam edecek.

Dijitalleşmenin, taşımacılık ve lojistik zinciri içinde farklı taşımacılık modlarının birbirine daha iyi bağlanmasına katkıda bulunacağını ve artan yük hacmini karşılamak için tüm taşımacılık tiplerinin karşılıklı etkileşimine ihtiyaç duymaları nedeniyle bunun gerekli olduğunu kaydeden Bernhard Mattes, kamyon müfrezelerini örnek vererek dijitalleşmenin faydalarına dikkat çekti. Kamyon Müfrezesi Etkinliği’nin müfreze halindeki sürüşün teknik uygulanabilirliğini kanıtladığını ve artık gerçek lojistik operasonlarda denendiğini söyleyen Bernhard Mattes, müfreze halinde sürüşün yakıt tüketimi ve karbondioksit yayımında yüzde 10’a kadar düşüş sağladığını ve gelecek adımın farklı markaların kamyonlarıyla karışık müfrezeler oluşturarak bu yaklaşımın genel uygulanabilirliğini kanıtlamak olduğunu ifade etti.
Elektrikli hareketliliğin IAA Fuarı’nın en önemli konularından biri olacağının altını çizen Bernhard Mattes, fuarda elektrlkli vanların ve kentiçi otobüslerinin yanı sıra 26 tona kadar elektrikli kentiçi dağıtım kamyonlarının da sergileneceğini belirterek, doğal gaz gibi seçenek yakıtların kentsel alanlarda çevreyle dost taşımacılık için önemine dikkat çekti.
Uluslararası ticari taşıt pazarlarının iyi bir gelişim içinde olduğunu, mayıs ayı sonu itibariyle Batı Avrupa pazarının yüzde 1 büyüdüğünü ve şimdiye kadar 125 bin adet ağır kamyon satıldığını açıklayan Bernhard Mattes, yeni AB üyesi ülkelerde ve Rusya’da da kamyon pazarlarının büyüdüğünü belirterek, hafif ticari taşıtlar pazarının Batı Avrupa’da yılın ilk beş ayında yüzde 4 büyüdüğünü söyledi.
2017 yılının ikinci yarısından bu yana iyi bir gelişim içinde bulunan ABD kamyon pazarının ilk beş ayda yüzde 18 büyüdüğünü, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de, ikinci yarıdaki soğuma beklentilerine karşın, ilk beş ayda kamyon pazarının yüzde 12 büyüdüğüne dikkat çeken Bernhard Mattes, son yıllarda endişe kaynağı olan Brezilya’da iyimserliğin hakim olmaya başladığını, dünyanın en büyük üçüncü bireysel pazar olan Hindistan’ın ise bu yıl şimdiye kadar yüzde 49 büyüme yaşandığını ifade eti.
Bernhard Mattes, küresel ekonomideki sağlıklı durum nedeniyle 2018 yılındaki ticari taşıt pazarı öngörüsünün son derece olumlu olduğunu sözlerine ekledi.

Andreas Renschler, günümüzde bir ticari taşıt tedarikçisinin tanımının şunları kapsadığını söyledi: Daha az trafik yaratarak daha düşük maliyetlerle malların akışını sağlayacak dijital lojistik platformlar sağlamak. Özerk ya da yarı özerk kamyonlarla sürücülerin iş yüklerini azaltmak. Kamyonların müfrezeler halinde ilerlemesini sağlayarak daha yüksek yol güvenliği ile yakıt tüketimini ve karbondioksit yayımlarını azaltmak. Seçenek tahrik sistemleri üzerinde çalışmak.
Tamamen teknik nedenlerden dolayı ağır yük sektöründe ve uzun yolda uzun vadede çok az elektrikli kamyon görüleceğinin altını çizen Andreas Renschler, elektirkli araçların giderek artan bir şekilde yoğun kentiçi dağıtımınıda ve kentiçi yolcu taşımacılığında kullanılacağını dile getirdi.

Gerçek zamanlı bilgi ile kamyonlarını daha verimli hale getirdiklerini ve Mercedes-Benz Uptime ve Fleetboard hizmetleriyle Avrupa’da, Detroit Connect ile Kuzey Amerika’da ve Truckonnect ile Asya’da kamyonların ağa bağlı olduğunu kaydeden Martin Daum, Omniplus Uptime ile benzer bir hizmeti otobüsler için de vermeyi planladıklarını ifade etti.
En geniş elektrikli kamyon ve otobüs yelpazesine sahip olduklarını ve FUSO eCanter’in 2017 yılında seri üretime girdiğini vurgulayan Martin Daum, gelecek aylarda Avrupa’da Mercedes-Benz eActros ve Birleşik Devletler’de Freightliner eCascadia ile müşterilerine yenilikçi filoları teslim edeceklerini söyledi.
Gelecek yıl elektrikli okul otobüsleri “Jouley”in küçük bir seri olarak üretime gireceğini, bir gün önce Mercedes-Benz eCitaro elektrikli kentiçi otobüslerini tanıttıklarını ve geniş ölçekli seri üretimin yılın sonuna doğru başlayacağını kaydeden Martin Daum, elektirkli kamyonlar ve otobüsler için küresel yetkinliklerini yeni E-hareketlilik Grup’larında toplayacaklarının altını çizdi.
Çok yakında özerk kamyonlar ile taşımacılığı daha güvenli ve daha verimli bir hale getireceklerine dikkat çeken Martin Daum, kamyonlar için Stage 2 (2’nci evre) özerk sürüş ile vizyondan pazara sunuma geçmeye hazır olduklarını ve bir dünya tanıtımı için çok beklemeyeceklerini ifade etti. Açık arzularının tüm yeni teknolojilerde önder olmak olduğunu açıklayan Martin Daum, kamyon ve otobüsün yaratıcısı olarak yenilikçiliğinin DNA’larında bulunduğunu söyledi.

Doğal gazı temiz kentiçi taşımacılık için bir çözüm olarak kabul eden Fransa’nın Lille kentinin 428 adet sıkıştırılmış doğal gazla çalışan IVECO otobüs ile Avrupa’nın en büyük doğal gazlı otobüs filolarından birine sahip olduğuna dikkat çeken Pierre Lahutte, otobüslerin üçte birinden fazlasında atıklardan elde edilen biyometanın kullanıldığının altını çizdi.
Biyometanın Avrupa’nın en büyük biyometan üretici olan Almanya için özellikle çekici bir çözüm olduğunu kaydeden Pierre Lahutte, 2018 yılının başında VERBIO Lojistik’e beş adet Stralis NP teslim ettiklerini ve bu kamyonlar ile VERBIO’nun ilk karbondioksitsiz ağır hizmet filosunu hizmete soktuğunu ifade etti.
2018 yılı ocak ayında bininci LNG’li kamyonu teslim ederek önemli bir km taşına ulaştıklarını ve uzun yol taşımacılığında Stralis NP satışlarının hızla arttığını açıklayan Pierre Lahutte, bugün 25 Avrupa ülkesinde 400 taşımacılık firmasının filosunda bulunan Stralis NP’lerin yılda 400 milyon km yol yaptığını belirterek, Stralis NP satışlarının bugün 3 bin adede ulaştığını ve trafikteki yayımları azaltma hedefi doğrultusunda satışların artmaya devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
Doğal gaz dağıtım ağının hızla genişlediğini, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde zaten çok sayıda doğal gaz istasyonunun bulunduğunu ve Almanya’da istasyon sayısının hızla artacağını kaydeden Pierre Lahutte, 2018 yılı sonunda Avrupa çapındaki istasyon sayısının 300 adede ulaşacağını vurgulayarak, Avrupa Komisyonu’nun ulaşımda doğal gaz kullanımını teşvik etmek için Mavi Koridorlar Proje’sini desteklediğini dile getirdi. Pierre Lahutte, IAA Fuarı sırasında taşımacılık sektöründe seçenek tahrik teknolojilerinin benimsenmesi ve döngüsel bir iktisadi yaklaşım için fırsatlar konularında bir seri çalıştay düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.









