Türkiye’nin ekim ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamı tarihi bir rekora imza atarak 15.7 milyar Dolar olarak gerçekleşti ve buna paralel olarak karayoluyla yapılan ihracat taşıma sayıları da yüzde 5 artış ile 116 bin 421 adet olarak gerçekleşti.
Ekim ayı ihracatındaki yüzde 13.1’lik artışa rağmen aynı ay içindeki toplam ithalat rakamında yaşanan yüzde 23.5’lik düşüş ve geçen yılın aynı dönemine oranla son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen tır sayısındaki yüzde 73’lük artış ise ihracattaki rekor artışı gölgede bıraktı.
UND Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede “Ekim ayında ihracatımızda sağlanan gelişmeler moralleri yükseltti; ancak aynı dönemdeki ithalat rakamında yaşanan yüzde 23.5’lik düşüş ve son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen TIR sayısındaki yüzde 73’lük artış, ihracat ve ithalat taşımaları arasındaki dengesizliği gözler önüne seriyor ve ihracat yükünü taşıyan fakat dönüşte yük bulamayan Türk nakliyecileri büyük zararlar ile boş dönmek zorunda kalıyor ve bu sebeple de zor günler geçiriyor. Bu durum ihracat navlunlarında zorunlu artışa neden olurken, ithalat yönünde de zararına taşıma yapılmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde bilgi verildi.
Taşıma istatistiklerine değinen UND Yönetim Kurulu üyeleri, “2018 yılının ilk 10 ayında toplam ithalat taşıma sayısı yüzde 8 geriledi. Türk araçların toplam ithalat taşıma sayısı yüzde 8 gerilerken, yabancı araçların ithalat taşımalarında yüzde 7 düşüş gözlemlendi. Neredeyse tüm yabancı araçların ithal pazarındaki sayılarında düşüş gözlenirken İran araçlarının ithalat yönündeki taşıma sayılarında yüzde 22 artış görüldü. İran’ın Türk araçlarına dönüş yükü vermemesi ve boş dönmelerine zorlaması, İran araçlarındaki artışın temel nedenini oluşturdu.” diyerek Türk taşımacılarının ithalat yönünde yaşadığı zorluklara vurgu yaptı.
UND’nin derlediği 2018 yılı 10 aylık karayolu taşıma istatistiklerine göre
2018 yılı ilk 10 ayında, Türk ve yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilen ihracat taşıma sayıları yüzde 3 büyüyerek 1 milyon 300 bine ulaştı ve karayoluyla yapılan ihracat taşımalarının yüzde 78’i Türk, yüzde 22’si ise yabancı plakalı araçlar tarafından gerçekleştirildi.
İhracat taşımalarının yüzde 42’sini kapsayan Irak hariç tutulduğunda 915 bin adetlik ihracat seferinde Türk araçlarının toplam payı yüzde 69, yabancı araçların ise yüzde 31 olarak gerçekleşti.
Avrupa genelinde Türk araçlarının toplam ihracat taşımaları yüzde 8 artarken, yabancı araçlar payı ise yüzde 5 yükseldi. Türk araçların yaptığı ihracat taşımalarına bölgesel olarak bakıldığında ise Doğu Avrupa’da yüzde 18, Güney Avrupa’da yüzde 7 ve Batı Avrupa’da yüzde 6 artış görüldü.
Diğer yandan, Suriye’ye yapılan taşımalar yüzde 19, Irak’a yapılan taşımalar ise yüzde 4 oranında düştü. Irak ve Suriye’deki düşüş Ortadoğu ülkelerine yapılan taşımaları etkilerken, bu bölgeye yapılan taşıma sayılarında yüzde 8 düşüş yaşandı. BDT ve Orta Asya ülkelerine yapılan taşımalara bakıldığında ise Türk araçlarının yaptığı taşımalar yüzde 1 oranında düşerken aynı bölgeye yabancı araçların taşıma sayılarında yüzde 9 kaydedildi. Türk araçlarının sefer kayıplarının en büyük sebebi ise Türkmenistan’a yapılan ülke ihracatının düşmesi oldu.