Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) üye ülkelerce, 2022 yılı “Veri Kültürünü Benimseyerek ve Veri Ekosistemi Oluşturarak Gümrükte Dijital Dönüşümün Artırılması” olarak belirlendi ve söz konusu temaya katkıda bulunan gümrük çalışanları ile kamu ve özel sektör temsilcilerinin bu girişim ve çabalarını takdir etmek amacıyla liyakat sertifikası verildi. UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Çirkin liyakat sertifikasına layık görüldü.
Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen ’Dünya Gümrük Günü Kutlama Programı ve Dünya Gümrük Örgütü Liyakat Sertifikası Takdim Töreni’nde konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gümrüklerde küresel çapta yaşanan dijital dönüşüme kayıtsız kalmayarak gereken tüm adımları attıklarını belirtti. Bakanlık olarak Türkiye’nin ’ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke’ olarak daha tanınır hale gelmesi hedefiyle çalışmaları sürdürdüklerini söyleyen Muş, “Küresel Covid-19 salgınının getirdiği tüm olumsuzluklara rağmen bakanlık olarak uluslararası ticaretin düzgün işleyişini sağlamak üzere bütün politika araçlarımızı etkin biçimde kullanmaya gayret ediyoruz. Nitekim 2021 yılı, Türkiye’nin ihracatında önemli mesafelerin ve tarihi başarıların kaydedildiği bir yıl olmuştur. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 32,9 oranında artışla 225,4 milyar dolara yükselmiş; tarihimizde ilk defa küresel ihracattan aldığımız pay yüzde 1’in üzerine çıkmıştır.” diye konuştu.
Bakan Muş, konuşmasının ardından, bakanlık ve özel sektör temsilcileri arasından seçilen 20 kişiye Dünya Gümrük Örgütü tarafından hazırlanan liyakat sertifikalarını takdim etti. UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Çirkin, Dünya Gümrük Örgütü Liyakat Sertifikası’nı Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un elinden aldı.