Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
13 Temmuz Salı günü Ankara TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, sektör meclislerinde her sektördeki en büyük 40 firmanın yer aldığını ve her mecliste o sektörle ilgili kamu kurumlarının da temsilcilerinin de bulunduğunu ifade etti. Bu sayede sektör meclislerinin özel sektör ile kamu idaresini bir araya getirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, sektör meclisi başkanlarının ve üyelerin yaptıkları çalışmalarla sektörel sıkıntıların çözülmesini sağladıklarını dile getirdi.
Bakan Muş: “İş dünyamızla el ele, omuz omuza mücadele edeceğiz”
Toplantıda konuşma yapan Ticaret Bakan Mehmet Muş, iş dünyasının görüş ve önerilerini çok önemsediklerini vurgulayarak, “Ben, Ticaret Bakanı olarak, sizlerin sorunlarını çözmek için elimden gelen her şeyi yapmaya hazırım. Hangi sektörün ne sorunu varsa bunları teker teker tespit ediyoruz ve çözüm için hızlı şekilde adım atıyoruz.” diye konuştu.
Üretim ve ihracata yönelik verecekleri teşviklerde çok hassas olacaklarını kaydeden Muş, “Amacımız yatırımcımızın, girişimcimizin önünü açmak, daha çok üretim daha çok ihracat daha çok istihdam sağlamak ve üretken bir Türkiye oluşturmaktır. Bu amaca ulaşmak için iş dünyamızla el ele, omuz omuza mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Nuhoğlu, taşımacılık sektörün taleplerini dile getirdi
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı ve UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, yaptığı konuşmada lojistik sektörün taleplerini ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Nuhoğlu, Ticareti Kolaylaştırma Kurulu’nun, ülkemiz ticaret hedeflerinin yerine getirilmesi çalışmaları kapsamında daha aktif faaliyet göstermesinin önem arz ettiğini belirterek; diğer ülkelerin Ticareti Kolaylaştırma Komiteleri’nin gündeminde olan konular tespit edilerek karar alma süreçleri, çözüm önerileri ve diğer kurumlar ile ilişkiler bağlamında kıyaslama çalışmaları gerçekleştirilmesi ve tüm sınır kapılarımızda karşı ülkeyle beraber süreç analizleri yapılması gerektiğini vurguladı.
Ülkemizden geçen transit taşımacılık için uygulanan gümrük prosedürlerinin transit taşımacılığın gelişimini engellediğini belirten Nuhoğlu, transit taşımacılığın, ticaretin kolaylaştırılması anlaşması çerçevesinde hızlandırılması, gümrük prosedürlerinin basitleştirilmesi, gümrük işlemlerinin birbiriyle entegrasyonu sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Kapıkule – Kapitan Andreevo sınır kapısındaki iyileştirmeleri anlatan Nuhoğlu, transit taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılması için çözüm önerilerini sundu.
Demiryolu taşımacılığına da değinen Nuhoğlu, TCDD Taşımacılık A.Ş.‘ye verilen tüm imkânların özel şirket demiryolu tren işletmecilerine de verilmesi gerektiğini belitti.