Türkiye, telematik kullanımında birinci sırada

0
507
Benefits_of_Internet_5
Arval Mobility Observatory Barometre 2020’nin sonuçlarına göre Türkiye’de her iki şirketten birinin araç filosunda telematik sistemi bulunuyor.
Renault Trucks

TEB Arval’in desteğiyle gerçekleştirilen ve bu yıl 300’ü Türkiye’den olmak üzere 20 ülkeden 5 bin 600 filo yöneticisinin görüşünün alındığı Arval Mobility Observatory Barometre 2020’nin sonuçlarına göre Türkiye’de her iki şirketten birinin araç filosunda telematik sistemi bulunuyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 54’ünde telematik sistemi kullanılırken, araştırmaya katılan ülkelerdeki ortalama kullanım oranı ise yüzde 37. 10’dan az çalışanı olan küçük ölçekli şirketlerde telematik sistemlerinin kullanımı dünya ortalaması ile çok yakın oranlarda seyrederken (Türkiye’de yüzde 27 – dünyada yüzde 23), 250 ve üzeri çalışanı olan büyük ölçekli şirketlerde ise Türkiye’deki kullanım oranları yüzde 86’ya yükseliyor. Büyük ölçekli şirketler için bu oran küresel olarak ise yüzde 54 şeklinde gerçekleşiyor.

Araç türlerine göre bakıldığında ise Türkiye’deki binek araçlarda kullanım oranı yüzde 55 seviyelerinde, dünyada kullanım oranı ortalama yüzde 31 olarak seyrediyor. Türkiye yüzde 55 kullanım oranı ile araştırmaya katılan ülkeler arasında kullanımın en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekiyor.

Hafif ticari araçlarda ise dünyadaki ortalama kullanım yüzde 32 iken, Türkiye yüzde 51’lik kullanım oranı ile Brezilya’dan hemen sonra ikinci sırada yer alıyor.

Telematik Sistemleri en çok araç güvenliğinin artırılması ve konum bilgisi için kullanılıyor

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de filo yöneticileri, telematik sistemlerinden en çok araçlarının güvenliğini artırmak ve araçlarının konumunu öğrenmek için yararlanıyorlar. Türkiye’de telematik sistemlerinin diğer kullanım amaçlarına bakıldığında ise ikinci sırada yüzde 48 oranı ile izinsiz kullanımların önüne geçilmesi yer alırken; bunu yüzde 34 ile sürücü güvenliğinin sağlanması ve yüzde 31 ile operasyonel verimliliğin artırılması takip ediyor.

Araştırmaya katılan diğer ülkelerde ise küresel olarak kullanım amaçları sırasıyla şu şekilde; yüzde 43 oranında araç konumlarının öğrenilmesi, yüzde 35 ile operasyonel verimliliğin artırılması, yüzde 32 ile izinsiz kullanımın önlenmesi, yüzde 31 ile filo maliyetlerinin düşürülmesi.

Berrak_Inceleme
Arval Mobility Observatory Türkiye Sözcüsü Berrak İnceleme

Arval Mobility Observatory Türkiye Sözcüsü Berrak İnceleme, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söylüyor: “İş dünyasında verinin önemi her geçen gün artıyor. Telematik sistemleri de sağlamış oldukları teknoloji altyapısı ile hem araçlara hem de sürücülerin kullanım alışkanlıklarına ait bir çok veriyi sunuyor. Bu verileri doğru analiz etmek ve bunlar ışığında da filo maliyetlerini düşürecek aksiyonlar almak çok önemli. Şirketler bu verilerle özellikle, sürücü davranışlarını iyileştirerek kaza oranlarını, gereksiz araç kullanımından doğan maliyetlerini azaltmayı hedefliyorlar. İlerleyen dönemlerde Connected Car kavramı ile birlikte araçlar bu tarz teknolojilerden aldıkları bilgilerle diğer birçok cihazla bağlantı kurarak hayatımızı kolaylaştıracak yeni birçok özelliği de kullanıcılarla buluşturacak.”

Metodoloji

Arval Mobility Observatory Barometre kapsamında Türkiye’de 22 Ocak – 16 Mart 2020 tarihleri ​​arasında Kantar tarafından veri toplama modellerinin bir karışımıyla 300 filo yöneticisi mMülakatı gerçekleştirildi.

Parametreler aşağıdaki gibidir:

– Şirketlerin% 25’i10’dan az çalışanı olan

– Şirketlerin% 22’si 10 ila 99 çalışanı olan

– Şirketlerin% 29’u 100 ila 249 çalışanı olan

– Şirketlerin% 24’si 250 çalışanı ve daha fazlası olan

Bu bağımsız anket için Kantar tarafından Ocak ve Mart 2020 ortaları arasında 5 bin 600 filo yöneticisi mülakatı (4.794’ü Avrupa’dan) gerçekleştirildi.

Araştırmaya dahil olan ülkeler: Avusturya, Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Portekiz, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, Norveç, İsveç, Rusya, Türkiye ve Brezilya.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz