16-25 yaş arasındaki lise ve üniversite öğrencisi gençlerin, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi katetmek üzere yarıştıkları Shell Eco-marathon, 1 – 5 Temmuz tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşti. 28 ülkeden 1500’ün üzerinde mühendislik öğrencisi, 140 araç ile Shell Eco-marathon’da kıyasıya yarıştı. Katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi bu yıl Adana, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Ankara ve Trabzon’daki 10 üniversite ve 1 liseden toplam 11 takım temsil etti. Bu yıl Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’ta “Emniyet Ödülü”nü aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı öğrencileri podyuma çıkarak kupalarını kaldırdılar ve bayrağımızı dalgalandırdılar.
Avrupa‘da ilk kez 1985 yılında Fransa’da düzenlenen, Londra’nın dördüncü kez ev sahipliği yaptığı, katılan öğrencileri enerji tasarruflu araçlar tasarlamaya, üretmeye, test etmeye teşvik eden Shell Eco-marathon’da yeni rekorlara imza atıldı. Kıyasıya rekabetin yanı sıra ekipler arası dayanışmanın da yaşandığı yarışmada, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkeden 161 takım “en az enerjiyle en uzun mesafe” gitmek üzere mücadele etti.
Yarışmada Türkiye’den bu yıl Adana, Bursa, Eskişehir, İstanbul, Kayseri, Ankara ve Trabzon’daki 10 üniversite ve 1 liseden toplam 11 takım yer aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi’nden katılan takımlar, ülkemizi Shell Eco-marathon başarıyla temsil etti.
Shell Eco-marathon’da takımlar yarışa Prototip ve Şehir Konsepti adlı iki araç kategorisi altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yaratıcı tasarımlara sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti araçlar ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışmada araçlara güç vermek için dizel, benzin, sıvılaştırılmış doğal gaz (CNG), doğal gazdan elde edilmiş yakıt (GTL), etanol gibi yakıtların yanı sıra hidrojen, elektrik gibi alternatif enerji kaynakları da kullanılabiliyor.
Shell Eco-marathon’da bu yıl Şehir Konseptli araçlar kategorisinde, batarya-elektrikli araç türünde gelmiş geçmiş en iyi rekor kırıldı.. Fransa’dan INSA de Toulouse Üniversitesi’nden TIM UPS INSA Takımı, 234,3 km/kWh rekor mesafeyi kat etti. İçten yanmalı ödülünü ise Danimarka Teknik Üniversitesi’nden DTU Roadrunners takımı, litre başına 429,4 km yakıt tüketimi ile kazandı. Twente Üniversitesi’nden Hollandalı Green Team ise, 242,5 km/m3 mesafe kat ederek hidrojen kategorisinin şampiyonu oldu.
Fütüristik tasarım araçların yer aldığı prototip kategorisinde Saint-Joseph La Joliverie Lisesi’nden Fransız takımı Microjoule-La Joliverie, içten yanmalı motor ile 2.735 km’ye ulaşarak yarışmadaki rekor mesafeyi kat etti. Stralsund won Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Alman ThaiRe-H2-Yarış Takımı, 1.082,9 km/m3 ile hidrojen kategorisini kazanırken, batarya-elektrikli kategorisinde ise, İspanya’dan katılan I.E.S Cotes Baixes Lisesi Eco-Dimoni takımı, 888,8 km/kWh mesafesi ile birincilik kazandı.
Shell Eco-marathon Genel Müdürü Norman Koch, “Shell Eco-marathon, bu yıl özellikle, yeni yarış pisti ve elde edilen verimlilik rekorları ile çok heyecanlı bir yarış oldu. Takım performanslarından çok etkilendim ve öğrencilerin çabası ve motivasyonu hepimizi etkiledi. Bu yıl Shell Eco-marathon’da alınan rekor sonuçlar, ilerleyen dönemde katılacak genç mühendisler için çıtayı daha da yukarıya taşıdı.” dedi.
“Gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz”
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ”Shell Eco-marathon gençlerimize farklı açılardan katkıda bulunuyor. Aracın dizaynındaki, imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmekten iletisim becerilerine, ekip çalışmasından proje yönetimine, yol emniyeti disiplinine kadar bir çok alanda çok önemli bir tecrübe olarak öne çıkıyor. Bunların ötesinde gençlerimize yurtdışında, onlarca farklı ülkeden gelen akranlarıyla yarışma imkanı sunuyor. Shell Türkiye olarak, Türkiye’de yetişen geleceğin mühendislerinin enerji, otomotiv teknolojileri ve enerji tasarrufu alanında elde ettikleri ve edecekleri ilerlemenin, keşfedecekleri yeniliklerin destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bu yıl Yıldız Teknik Üniversitesi takımı AE2, Emniyet Ödülü alarak çok önem verdiğimiz bir alanda çok önemli bir başarıya imza atarak bizleri çok gururlandırdı. Shell Eco-marathon’da yarışan tüm gençlerimizi azimli hem de centilmence geçen mücadelelerinden dolayı ayrı ayrı kutluyorum. Londra’da ülkemizi temsil eden gençlerimiz motivasyonlarıyla, emekleriyle ve başaracaklarına olan inançlarıyla bize umut verdiler. Shell Türkiye olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu alanda çalışmalarda bulunan gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.