Toyota Motor Corporation (Toyota), yenilenmiş “Sora” Yakıt Hücreli Elektrikli Otobüsü (Fuel Cell Electrified Vehicle bus – FCEV bus) ve bu otobüsteki önleyici güvenlik performansındaki gelişmeleri tanıttı. Toyota, özellikle ITS işlevlerini (ITS: Intelligent Transport Systems) kullanarak Sora’nın önleyici güvenilik performansını geliştirdi. Buna ek olarak Sora’nın taşımacılık sığası, hızı ve dakikliği artırıldı.
Bir toplu taşımacılık otobüsü olarak Sora, her zaman yüksek bir operasyon derecesi ve yüksek güvenlik seviyesi gerektiriyor. Bu amaçla geliştirilmiş model, sürücüyü kavşaklarda sağa dönüşte uyaran bir işlevi ve sürücünün birden rahatsızlanması gibi acil durumlarda yolcuların aracı acil olarak durdurabildikleri bir sistemi içeriyor.
Geliştirilmiş Sora, otobüslerin taşımacılık sığası, hızı ve dakikliğinde toplam bir iyileştirme sağlamak amacıyla konvoy olarak hareket eden iki ya da daha fazla otobüsün trafik ışıkları ve otobüs duraklarında birbirlerinden kopmasını önlemek için araçlar arasındaki mesafe bilgisini paylaşan yeni bir sistem ile donatılıyor.
Bu yenilemede yapılan geliştirmeler şöyle:
Önleyici Güvenlik İşlevleri
ITS Connect Araçtan-Altyapıya İletişim Sistemi Sürüş Güvenlik Destek Sistemleri (DSSS: Driving Safety Support Systems)
Altyapı donanımları ve araçlar, sürücünün farkındalığını artırmak için yaklaşan araçlar, yayalar ve trafik ışıkları hakkında bilgiyi paylaşıyor.
1) Sağa Dönüş Çarpışma Uyarısı
Bir kavşakta sağa dönerken sistem, yaklaşan araçlar ya da yoldaki yayalar gibi potansiyel tehlikeleri sürücüye göstermek için bir alarmı etkinleştiriyor.
2) Kırmızı Işık Uyarısı
Bir kavşakta kırmızı ışığa yaklaşırken sistem, eğer sürücü ayağını gazdan çekmezse ya da sürücü kırmızı ışığı görmezse bir alarmı etkinleştiriyor.
3) Kırmızı Işık Yavaşlama Yardımcısı
Bir kavşağa yaklaşıldığında ve kırmızı ışıkta durulması gerektiğinde sistem, erken yavaşlamayı sağlıyor.
4) Trafik Işığı Değişme Tavsiyesi
Gecikmeli kalkışları önlemek için bir ekran trafik ışığı değişene kadarki süreyi gösteriyor.
Acil Sürüş Durma Sistemi (Emergency Driving Stop System – EDSS):
Sürücünün aniden rahatsızlanması gibi acil bir durum oluştuğunda sistem, sürücünün ya da yolcuların otobüsü yavaşlatmak ve bir durağa ulaşmasını sağlamak için acil fren düğmesine basmasına olanak veriyor. Kontrol sistemi, ayaktaki yolcuların güvenliğinin çok önemli olduğu toplu taşımacılık otobüsleri için özel olarak tasarlandı. Otobüs yavaşlamaya başladığında yanıp sönen kırmızı ışıklar ve bir ses yolcuları acil durum için uyarıyor. Aracın dışındaki ve yakınındakiler ise korna ve yanıp sönen stop lambaları ve dörtlü flaşörlerle tehlikeye karşı uyarılıyor.
Çarpışma Uyarı Sistemi
Eğer otobüsün önüne yerleştirilen milimetre-dalga radarı yolun ilerisindeki bir araç ya da nesneyle çarpışma riski tespit ederse sürücüyü sesli olarak uyarıyor ve izleme ekranında bir uyarıyı etkinleştiriyor. Sistem, ayaktaki yolcuların ve kemerlerini bağlamayan oturan yolcuların güvenliğini göz önüne alıyor ve yönlendirmeye yardımcı olarak sürücünün çarpışmadan kacınmasını destekliyor.
Taşıma Sığası
ITS Connect Araç-Konvoy Bilgi Hizmeti
Hizmet; konvoyun trafik ışıklarında ya da otobüs duraklarında kopmasını önlemek için otobüsler, otobüs düzeni ve konvoyda seyahat eden otobüsler arasındaki mesafe ile ilgili bilgiyi kullanıyor. Böylece taşımacılık sığasının, hızının ve dakikliğinin artmasına katkıda bulunuyor.
1) Araç-Konvoy Tespit İşlevi
Araçtan-araca iletişimi ve milimetre-dalga radarlarını kullanarak sistem, belli bir mesafedeki azami otobüs sayısı sınırları dahilinde otobüsler, otobüs düzeni ve konvoyda seyahat eden otobüslerin arasındaki mesafe bilgisini tespit ediyor ve sürücüyü konvoy boyutu hakkında bilgilendiriyor.
2) Otobüs Dur-Kalk Bilgi Sistemi
Bu
sistem, konvoyda seyahat eden otobüslere binen ve otobüslerden inen yolcuları tespit ederek tüm konvoyun otobüs
durağından aynı anda kalkmasına yardımcı oluyor.
ITS Connect İletişim Radarı Hız Sabitleme Sistemi
Otobüsler, yumuşak hızlanmayı ve yavaşlamayı desteklemek için tüm hızlarda radarla hız sabitleme sistemi ile donatılıyor. Eğer öndeki araç iletişim radarı hız sabitleme sistemi ile de donatılıyorsa, otobüs öndeki aracın hızlanmasına ve yavaşlamasına hızlı tepki vermek için araçtan-araca iletişimle paylaşılan bilgiyi kullanıyor. Bu sayede otobüsler birbirini yumuşak bir şekilde takip edebiliyor. Sistem, ayrıca tercihli otobüs yollarında konvoy olarak seyahat ederken sabit bir araç arası mesafenin korunmasına ve takip eden araçların dengeli bir sürüş hızına sahip olmasına katkıda bulunuyor.
Hız ve Dakiklik
ITS Connect Konvoy İşlevi ile Dalga-Tipi Toplu Taşıma Öncelik Sistemi
Özel olarak tahsis edilen ITS radyoyu kullanarak sistem, yeşil ışık sürelerini uzatmak ya da kırmızı ışık sürelerini azaltmak için altyapı donanımlarına istek gönderiyor. Bir konvoyda seyahat ederken konvoydaki son otobüs, konvoyun bir kırmızı ışık tarafından bölünme riskini azaltmak için yeşil ışık süresini uzatmak amacıyla istek yolluyor.
Engelsizlik
Otomatik Yaklaşma Kontrol Sistemi (İstek üzerine)
Sistem, otobüsün tanımlanan inme ve binme alanında durması ve durakla otobüs arasındaki açıklığı en aza indirmek için yol yüzeyindeki kılavuz hatlarını algılıyor ve otobüsü otomatik olarak yönlendiriyor ve yavaşlatıyor. Bu da bebek arabalı ya da tekerlekli sandalyeli yolcuların biniş ve inişlerini kolaylaştırıyor.