Shell & Turcas, Türkiye’nin ilk LNG istasyonunu açtı

0
2533
shell-lng-istasyon
Shell & Turcas, karayolu taşımacılığında yine bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonunu İstanbul-Ankara Otoyol’unda açtı.
Renault Trucks

Shell & Turcas, karayolu taşımacılığında yine bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonunu İstanbul-Ankara Otoyol’unda açtı. Bu yatırımla Türkiye, Shell’in Avrupa’da LNG istasyonu kurduğu 4’üncü ülke oldu. Lojistik sektörünü geleceğin çevreci ve ekonomik yakıtı ile tanıştıran Shell & Turcas, Türkiye’deki karayolu taşıtlarında LNG talebinin gelişmesine öncülük ederek, LNG istasyon ağını 2020 yılından itibaren açacağı yeni istasyonları ile genişletmeyi planlıyor.

Shell & Turcas, karayolu taşımacılığında seçenek yakıt olarak kamyonlarda sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanımına ilişkin Türkiye’de yeni bir dönem başlattı. Shell & Turcas, uluslararası taşımacılık trafiğinin yoğun olarak gerçekleştiği İstanbul-Ankara Otoyolu üzerinde bulunan Sapanca Otoyol Hizmet Tesisi’ndeki istasyonun bulunduğu alanda Türkiye’nin ilk LNG istasyonunu açtı.

Shell-LNG-istasyon-Acilisi-Kurdele-Kesimi
Türkiye’nin ilk LNG istasyonunun açılış kurdelesi istasyon sahibi Mustafa Cüngüşlügil, Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Shell & Turcas CEO Felix Faber ve Doğuş Otomotiv CEO Ali Bilaloğlu (soldan sağa) tarafından kesildi.

Türkiye’nin ilk LNG istasyonunun açılışı 10 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşti. Açılışa Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell & Turcas CEO’su Felix Faber, Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ve IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak katıldı.

Yaklaşık 50 yıllık tecrübesi ile LNG sektöründe önder olan Shell, maliyet avantajı sunan ve daha temiz bir yakıt olan LNG’nin, denizcilik ve karayolu taşımacılığı sektöründe kullanımını artırmaya yönelik önemli atılımlar gerçekleştiriyor. Şirket, yeni yakıtlara yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine küresel çapta her yıl 1 milyar Dolar yatırım yapıyor. Genç, dinamik nüfusu ve büyüyen ekonomisiyle Türkiye, Shell için öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, Shell’in LNG istasyonu açtığı Avrupa’daki 4’üncü, dünyadaki ise 7’nci ülke oldu. Shell, Avrupa’da 2020 sonuna kadar 3 ülkede daha LNG istasyonu açmayı ve toplam istasyon sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyor.

ahmet-erdem-shell-lng
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem

Türkiye’nin ilk LNG istasyonunun açılışında konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, şunları söyledi: “Kocaeli, 14 organize sanayi bölgesi ve 35 limanı bulunan bir sanayi kenti. İlimizde LNG yakıtının kullanımı yönünde adım atılması bizi son derece mutlu etti. Ülkemiz için alternatif enerji kaynaklarının artması çok önemlidir. LNG’yi yavaş yavaş kullanıma sundukça, tüketimi ve kullananları da artacaktır. Şu aşamada alternatif enerji kaynağı olarak görülen LNG’nin, ileride ana yakıt olarak kullanılması olası. Sanayi kenti Kocaeli’nin LNG istasyonu ile bir ilki yaşaması bizlere gurur verdi. Bu yatırımı için Shell & Turcas ailesine teşekkür ederiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım da açılış töreninde yaptığı konuşmada “Bugün ülkemiz için büyük bir gün. Türkiye yeni bir yakıt türü ile tanıştı. Türkiye’de ilk LNG istasyonunu açan Shell & Turcas’a teşekkür ederiz. Shell’den isteğimiz, lojistik sektörünü destekleyecek şekilde LNG dolum istasyon sayılarını artırması. Bu sayede çok daha kısa zamanda yollarda LNG yakıtı kullanan kamyon sayısının çoğaldığını görebileceğiz. Aynı zamanda temennimiz, LNG’nin yolcu taşımacılığında da kullanılması. Biz kamu olarak alternatif yakıt yatırımlarının çoğalması konusunda elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.

felix-faber-lng
Shell & Turcas CEO’su Felix Faber

LNG yakıtını Türkiye’de lojistik sektörünün kullanımına sunuyoruz

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, LNG istasyonunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Ülkemizde ve dünyada enerjiye talep artıyor. Bu talebin, daha fazla ve daha temiz alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya ihtiyacı var. Bu çerçevede LNG, artık birçok ülkede lojistik sektörü için bir alternatif yakıt olmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığımızın yayınladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planına ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın yayınladığı Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına ilişkin yönetmelikte de görüldüğü üzere ülkemizde daha ekonomik ve çevreci alternatif yakıtların kullanımı teşvik ediliyor. Ülkemizi bu anlamda yeniliklere hazırlayan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarına teşekkür ederiz. İthalat maliyeti motorine göre daha düşük olan LNG, karayolu taşımacılığında kullanıldığında cari açığa olumlu etki edecek. LNG kullanımı ile yakıt maliyetinde yüzde 25’e kadar tasarruf sağlanacağını öngörmekteyiz. LNG ayrıca daha temiz yanan bir enerji kaynağıdır, karbon emisyonu yüzde 22’lere varan oranda daha azdır. Bugün 97 yıldır sektörde bir çok yenilikte olduğu gibi bir ilke daha imza atarak, LNG’yi Türkiye lojistik sektörünün kullanımına sunmaktan mutluyuz.

Türkiye’deki ilk LNG istasyonuna lisans verme töreninde Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, istasyon sahibi Mustafa Cüngüşlügil, Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ve Shell & Turcas CEO Felix Faber (soldan sağa) hazır bulundu.

Shell & Turcas LNG istasyon ağını büyüteceğiz

Lojistik sektörünü geleceğin ekonomik ve çevreci yakıtları ile tanıştırarak Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiren Shell’in ilk LNG istasyonunu açtığına dikkat çeken Shell & Turcas CEO’su Felix Faber de şunları söyledi: “Türkiye’nin ihracatının belkemiği olan lojistik sektörü, dünyada önemli bir yere sahip. Türkiye’yi LNG istasyon yatırımları için öncelikli ve potansiyeli yüksek bir ülke olarak değerlendiriyoruz. Lojistik sektörünün uluslararası piyasalarda rekabetçi konumunu devam ettirebilmesi için geleceğin yakıtı olan LNG’yi Türkiye’de müşterilerimize sunuyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin ve Shell & Turcas’ın ilk LNG istasyonunu sanayinin yoğun olduğu Sapanca’da kurduk. Türkiye’de bu alanda gelişecek talebe de bağlı olarak LNG istasyon ağımızı önümüzdeki yıllarda genişletmeyi hedefliyoruz. Shell’in araç üreticisi firmalarla dünyada veya ülke bazında yaptığı iş ortaklıklarının güzel bir sonucu olarak, IVECO ve Scania ile birlikte fabrika üretim LNG kamyonlarını ilk defa Türkiye’ye getirdik. Türkiye’de filosuna ilk LNG kamyonlarını katan Acapet Taşımacılık‘a, Havi Lojistik’e ve bu projede bizimle çalışan tüm iş ortaklarımıza işbirliği yaptıkları için teşekkür ediyoruz.

hakki-isinak-iveco
Doğal gazlı motorun yüzde 90 daha az yayım ve yüzde 95 daha az parçacığın yanı sıra patlamalı kıvılcımla yani buji teknolojisiyle çalıştığı için yüzde 50 daha az gürültü ürettiğini kaydeden IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, halihazırda teknolojisi kanıtlanmış bir sistem olan LNG’nin yükleme kapasitesi ve menzil olarak dizele en uygun ve en hazır seçenek olduğunu dile getirdi. Hakkı Işınak, şöyle devam etti: “Türkiye’de bir buçuk senede bilfiil 130 bin km geçen aracımız var. Bu araçta hiçbir arıza yaşadık ve bakımda yağı tertemiz çıkıyor. Çünkü SCR ve EGR yok. Herhangi bir Euro 6 D dizel motordaki gibi komplike bir yapı yok. Sıfır arıza, daha uzun periyodik bakım aralıkları, daha uygun bakımlar ve günün sonunda daha temiz bir çevre. Bunlar son derece önemli faydalar. Ben bugünü bir milad olarak alıyorum. LNG’li araç sayısının bundan sonra daha da artacağını düşünüyorum. İyi ki rakibimiz var, çünkü rekabet güzeldir. Rakabet arttıkça, araç sayısı arttıkça istasyon sayıları da artacaktır.

Türkiye kamyon parkının yüzde 10’u LNG kullanacak”

Karbon ayak izi kavramının her geçen gün önem kazandığını ve alternatif yakıtlı araçlara olan talebin hızla artacağını ön gördüklerini kaydeden Doğuş Otomotiv CEO Ali Bilaloğlu, şunları söyledi: “Yakın zamanda ülkemizdeki kamyon parkında LNG’li araç oranının yüzde 10’lara çıkmasını bekliyoruz. Scania markası olarak CNG ve LNG yakıt kullanan araçlarımızla gerek şehiriçi gerek şehirlerarası taşımacılıkta müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan çözümler sunuyoruz. LNG’nin önemli avantajlarından bir tanesi de yakıt tasarrufunun yanı sıra çevreci olması. Dizel yakıtlı motora göre daha sessiz olan LNG’li motor, karbondioksit salımını da yaklaşık yüzde 10 azaltıyor. Parçacık emisyonları neredeyse tamamen ortadan kalkarken, azot oksit emisyonları da üçte bir oranında azalıyor. Sürdürülebilir taşımacılık dünyasının lideri olma hedefimizde Shell gibi enerji firmalarının bu tip yatırımlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Diğer yakıt türlerine göre rekabetçi bir hale gelen alternatif yakıtlı araçlar ile hem karlı hem de çevreci bir tercih yapan firmalarımızın çoğalmasını ve bu tip yatırımların önünün açılmasını temenni ediyoruz.

iveco-lng-acapet-teslimat
IVECO Türkiye Ağır Vasıta Satış Müdürü Murat Uçaklı, LNG ile çalışan IVECO Stralis NP çekici satın alan Acapet Taşımacılık’ın ortakları İbrahim Aytekin ve Önder Aytekin’e günün anısı nedeniyle bir araç maketi hediye etti.

LNG’li kamyonlar çok daha uzun menzile sahip

LNG’li kamyonların çift depo ile 1600 km’ye varan menzile sahip olduğunu açıklayan IVECO Türkiye Genel Müdürü Hakkı Işınak, şöyle devam etti: “CNG’li ve LNG’li kamyonlar parçacık madde salımında yüzde 99 ve NO2 salımında yüzde 90 azalmayla yollardaki ve kentsel bölgelerdeki hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla doğal gazın en önemli katkısı çevreye. Doğal gazlı motorlarımız, uzun mesafeli uluslararası taşımacılık için özel olarak geliştirildi ve geliştirilmiş yanma süreci uzun mesafeli görevlerde en iyi yakıt verimliliğini sunuyor. Bu motorlar egzoz emisyon işlemi, rejenerasyon veya katkı maddesi gerektirmeyen kompakt ve hafif üç yönlü katalizöre dayanıyor. Doğal gazla çalışan motorlarımız dizele göre daha düşük kompresyon oranıyla çalıştığı için son derece sessizler ve düşük titreşim avantajı da sunuyorlar.

iveco-stralis-np-acapet
IVECO Stralis NP 460, en zorlu görevler için gerekli gücü üretecek şekilde geliştirilmiş olan yeni IVECO Cursor 13 NG tek yakıtlı doğal gaz motoru ile donatılıyor. Bu motor, 1900 devir/dk’de 460 beygir güç ve 1100 ile 1600 devir/dk arasında 2000 Nm azami tork üretiyor. Çift LNG deposu, 1600 km’ye kadar bir menzil sunuyor. Bu da İstanbul’dan yola çıkan bir aracın gaz ikmali yapmadan Antalya’ya gidip gelebilmesine olanak sağlıyor.

Filolarımızı sektördeki yeni teknolojilere adapte ediyoruz

Türkiye’de ilk LNG filo yatırımını gerçekleştiren Acapet Taşımacılık‘ın Şirket Müdürü İbrahim Aytekin de açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye olarak petrol ve türevlerindeki dışa bağımlılığımız hepimizin bildiği bir konu. LNG, dizel yakıta göre uygun maliyetli olmasının yanı sıra çevreci bir yakıt. LNG’nin her türlü taşımacılığın yanı sıra diğer sektörlerde de sistem içine alınması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak alternatif yakıtların kullanılması yönünde altyapımızı oluşturup süratle sistemlerimiz içine bu yakıtı adapte etmemiz gerekiyor. Biz de gelecek nesillere tedarik alanında öncü bir şirket olduğumuzu aktarabilmek için Shell’in bu projede çözüm ortağı olduk. Birlikte çalıştık, fikri olgunlaştırdık, şimdi de sayısal sonuçlara ulaşmak için uygulama zamanı geldi. Taşımacılıkta LNG kullanımının kayda değer sonuçlarını çok yakında sektörün bileşenleri ile paylaşmayı hedefliyoruz.

Shell-LNG-istasyon-Acilisi-scania
Açılış töreni sırasında LNG ile çalışan bir çekiciye ilk LNG dolumu gerçekleştirildi.

2019 yılının sonunda Avrupa’da 250 olan LNG istasyon sayısının hızla artması, 12 bin üzerinde olan LNG ile çalışan kamyon sayısının da 2030 yılında 300 bine ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki kamyon parkının yüzde 10’luk kısmının da 10 yıl içinde LNG kullanmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu Enerji Verimliliği Eylem Planı, daha ekonomik ve çevreci seçenek yakıtların lojistik sektöründe kullanımını teşvik ediyor. Türkiye’de EPDK tarafından 2017 yılında karayolundaki taşıtlarda yakıt olarak kullanılmasının önü açılan LNG, 2019’da ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik ile seçenek yakıtlar tanımına girdi.

shell-lng-istasyon-02
LNG istasyonu yatırımıyla Türkiye, Shell’in Avrupa’da LNG istasyonu kurduğu 4’üncü ülke oldu.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) nedir?

LNG atmosfer basıncında doğal gazın -162°C’a kadar soğutularak renksiz formda sıvı faza geçmiş halidir. Soğutma işleminden geçirilen doğal gaz, sıvılaştırma sonucunda 600 kat küçülerek, taşıma ve depolama süreçleri için çok daha kolay ve güvenli hale getirilir. Doğal gazın stoklanması ve de ulusal boru hatlarının ulaşmadığı noktalara taşınabilmesi için ideal olan LNG, boru hattında dağıtıma girmeden önce veya nihai kullanım prosesi öncesinde gaz haline dönüştürülür. LNG, ısı veya elektrik üretmek için evler, iş yerleri ve endüstriyel alanlarda kullanıldığı gibi başta gemi, tren ve kamyonlar olmak üzere ulaşım sektöründe de düşük maliyetli ve çevreci bir seçenek yakıt olarak kullanılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz