Devir Saati

Sektör uzmanları Freedom of Mobility Forum’da ulaşımın geleceğini tartışacak

Freedom of Mobility Forum

Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis tarafından kurulan ve tarafsız bir üçüncü parti tarafından yönetilen Freedom of Mobility Forum’da, ikinci yıllık sanal müzakere için geri sayım başladı. 3 Nisan 2024 Çarşamba günü düzenlenecek sanal müzakere, “Gezegenimiz 8 milyar insanın ulaşım ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?” başlığı altında gerçekleştirilecek. Farklı ve tartışmalı görüşleri bir araya getirecek olan müzarekede, gezegenin teknoloji, iş ve yaşam tarzı bakış açısıyla ulaşım özgürlüğünü nasıl yeniden şekillendirileceği ele alınacak.

Oyunun kurallarının değiştirilmesi gerekiyor

Küresel, 360 derecelik bir yaklaşım; gerçeğe dayalı iç görü; kamuoyu için açıklık ve şeffaflık; dürüst, saygılı ve işbirlikçi bir katılım olmak üzere 4 ana prensip üzerine kurulan Freedom of Mobility Forum’da izleyiciler, Danışma Kurulu tarafından seçilen uluslararası uzman panel üyelerinin farklı bakış açılarını dinleme fırsatına sahip olacak. Uluslararası sektör uzmanları, düzenlenecek panellerde “İşletme, Topluluk, Teknoloji ve Yapay Zekâ, Çevre, Ekonomi” bakış açılarıyla ulaşımın geleceğini masaya yatıracak. “İşletme” bakış açısıyla bir sunum gerçekleştirecek olan Stellantis CEO’su ve Freedom of Mobility Forum Danışma Kurulu Eş Başkanı Carlos Tavares, “Dünya ısınıyor ve çocuklarımızdan onu ödünç alıyoruz. Şimdi statüko zamanı değil. Gelecek nesillerin iklim değişikliğini önlemek ile ulaşım özgürlüğü arasında seçim yapmasını istemiyorum! Ulaşım sağlayıcılarının bu oyunun kurallarını değiştirmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Panelde “Topluluk” bakış açısını temsil edecek olan Kentsel Yenileme Strateji Uzmanı, Emlak Geliştiricisi, Yazar ve Ödüllü Yayıncı Majora Carter, forumun yaşam kalitesiyle, dilediğin zaman istediğin yere gidebilme veya bulunduğun yerde kalma özgürlüğüyle ilgili olduğunu kaydetti.

Sorunun cevabı yapay zekâ ve teknolojide

Teknoloji ve Yapay Zeka” bakış açısını ise AI Lab Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Başkanı, Sertifikalı Eğitmen ve NVIDIA Derin Öğrenme Enstitüsü Üniversite Elçisi Manal Jalloul temsil edecek. “Gezegenimiz 8 milyar insanın ulaşım ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak” sorusunun cevabının, teknolojinin ve yapay zekanın gücünden yararlanmakta yattığını vurgulayan Manal Jalloul, “Yapay zekâ aslında verimli, daha güvenli ve evrensel olarak erişilebilir hizmet ulaşım platformları oluşturabilir” değerlendirmesini yaptı. Aynı soruyu “Çevre” bakış açısından cevaplandıracak olan Rio de Janeiro Federal Üniversitesi Enerji Ekonomisi Profesörü, IPCC katılımcısı Roberto Schaeffer ise “2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için hızlı hareket etmek gerekiyor: yeni çözümler keşfetmeden önce mevcut altyapımızı ve teknolojilerimizi buna uyarlamalıyız” görüşünü savunuyor. “Gezegenimiz 8 milyar insanın ulaşım ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak” sorusunu “Ekonomi” çerçevesinden değerlendiren Ekonomi tarihçisi, sosyal teorisyen ve iklim aktivisti Matthias Schmelzer da, “Daha azıyla daha iyisini yapmalı ve kolektif ulaşım biçimlerine yönelmeliyiz. Gelecek otomobil değil. Temiz, uygun fiyatlı ve güvenilir trenler, tramvaylar ve otobüsler” görüşünü izleyicilerin dikkatine sunacak.

Soru-cevap oturumu da gerçekleştirilecek

Küresel bir danışmanlık firması olan Wavestone’un ortağı Cecilia R. Edwards, panelistler ve üç üniversitenin öğrencileri arasındaki açık müzakereyi yönetecek ve moderatör olarak görev yapacak. Ayrıca canlı etkinliğin izleyicileri, program boyunca üç özel soru-cevap oturumu üzerinden panel uzmanlarıyla doğrudan etkileşim kurma fırsatına sahip olacak. İki saatlik dijital müzakere ile ilgili ayrıntılar daha sonra açıklanacak.

Paylaşın

İlgili Yazılar