Renault Trucks, 2017’de toplam 49 bin 930 adet araç satarak rekor kırdı. Fransız üretici, Avrupa ve Fransa pazarlarında konumunu güçlendirdi ve pazar payı anlamında en yüksek büyümesini kaydetti.
Renault Trucks için yüzde 4’lük bir artışla 49 bin 930 adet aracın faturalandırıldığı 2017 yılı satışların arttığı ve diğer göstergelerin yeşile döndüğü bir yıl olarak kayda geçti. Sadece altı ton üzeri kamyon pazarında faturalandırılan araç sayısındaki artış yüzde 7 oldu. Bu sınıfta Renault Trucks, hem Avrupa hem de Fransa pazarında en yüksek büyümesini kaydetti.
Fransa harici Avrupa’da 23 bin 635 adet araç, Fransa’da 21 bin 409 adet araç ve dünyanın geri kalanında 4 bin 886 adet araç faturalandırıldı.
Renault Trucks, 16 ton üzeri Avrupa kamyon pazarında pazar payını 0.6 puan artırdı
2017 yılında altı ton üzeri Avrupa kamyon pazarı yüzde 1 büyürken, Renault Trucks yüzde 7.7 oranında büyüdü ve 0.5 puan artışla pazar payı anlamında (yüzde 8.4) en yüksek büyümesini kaydetti.
Yüzde 1.8 oranında küçülen düşük hacimli 6 – 16 ton arası orta sınıfta Renault Trucks, sadece 0.1 puan düşen pazar payıyla konumunu korudu. Bu küçük düşüşün nedeni ise 2 metrelik D Cab’in 2017 yılında pazardan çekilmesiydi. Bu aracın pazar payına 1.1 puan katkısı bulunuyordu.
Yüzde 1.4’e ulaşan dört yıllık büyümenin ardından 16 ton üzeri Avrupa kamyon pazarı 2008 yılındaki seviyesine döndü. Birçok Avrupa pazarında büyüyen ve satış hacmini yüzde 9.1 oranında artıran Renault Trucks, bu sınıfta özellikle iyi bir performans gösterdi. Fransız üretici, tüm kamyon üreticileri arasında en yüksek büyümeyi kaydetti ve 0.6 puan artışla toplamda yüzde 8.7 pazar payı elde etti.
Uluslararası pazarlar
Uluslararası alanda Renault Trucks, özellikle Afrika ve Ortadoğu’da oldukça etkin bir konumda. 2017 yılında yüzde 4’lük bir düşüşle 4 bin 886 adet araç faturalandırıldı. Bu düşüşün ana nedeni Cezayir’de uygulamaya konan ithalat kotasıydı. Buna karşın Renault Trucks, 16 ton üzeri sınıfta Cezayir’de yüzde 40 pazar payına ulaşarak Fransızca konuşulan Afrika’da Avrupalı üreticiler arasında pazar önderliğini devam ettirdi.
Renault Trucks, pazarın hala durgun olduğu Türkiye’de satış hacmini yüzde 40 artırdı. 2017’de üretici; İzmir, İstanbul, Denizli ve Ankara’da dört yeni satış ve servis noktası açtı.
İran’da Renault Trucks, T, C ve K serilerinin ithalatını ve T serisinin montajını içeren Arya Diesel Motors işbirliğini yeniledi.
Şili’de 2017 yılında T, C ve K serileri pazara sunuldu.
İkinci el taşıtlar, stratejik bir iş
İkinci el taşıt işinde Renault Trucks, 6 bin 846 adet kamyon faturalandırarak zorlu bir pazarda satış hacmini korudu ve kaynaklarını etkin kullandı.
Üretici, Dubai ve Budapeşte’de iki yeni ikinci el taşıt merkezi açtı ve Bourg-en-Bresse fabrikasında ikinci el taşıtları dönüştüren bir atölye olan İkinci El Kamyon Fabrikası’nı kurdu.
Bu atölyede üretici, müşterilerinin ihtiyacını tam olarak karşılaması için kamyonları dönüştürüyor ve uyarlıyor. Uzun yol çekicileri, kamyonlara ve inşaat alanlarına malzeme tedariğinde kullanılan hafif inşaat çekicilerine dönüştürülüyor. 2017 yılında 230 adet ikinci el ticari taşıt dönüştürülürken üreticinin hedefi yılda bin adet kamyonu dönüştürmek.
Renault Trucks, ikinci el kamyonlarını listelemek için bir online platform açtı. Bugün bu dijital platform, satışta bulunan taşıtları göstermeye odaklanırken, 2020 yılıyla birlikte bir e-ticaret sitesi haline gelecek.
Satış sonrası
Satış sonrası işi, müşterilerinin başarısının buna bağlı olması nedeniyle Renault Trucks için hayati bir öneme sahip. 2017 yılında üretici, yedek parça cirosunu yüzde 2.6 oranında artırdı. Renault Trucks, diğer yandan bakım anlaşmaları yelpazesi geliştirdi ve penetrasyon oranını 4 puan artırdı.
İvme, 2018’de de devam edecek
Renault Trucks, olumlu pazar ortamından faydalanmaya ve çok çalışmasının semeresini almaya devam edecek. Üretici kısa bir süre önce 300’ü operatör olmak üzere 500 yeni çalışanı işe aldı. 175 yeni satış temsilcisi ise satış ağında işe başladı. Bunlara ek olarak Renault Trucks, 2017’de 35 yeni satış ve servis noktası açtı.
2018’de üretici, yüzde 100 elektrikli kamyonlarını satışa hazırlamaya ve Blainville-sur-Orne fabrikasında sıfır-yayımlı taşıtlara ayrılmış bir üretim hattı oluşturmaya odaklanacak.
Renault Trucks’ın önemli verileri
- Dünya çapında 9 bin 500 çalışan
- Fransa’da Lyon, Blainville-sur-Orne, Bourg-en-Bresse ve Limoges’da dört üretim tesisi
- 100’den fazla ülkede etkinlik
- Bin 440 satış ve servis noktası
- 2017’de faturalandırılan 49 bin 930 adet araç