Pandemi sürecinde önemi daha da artan lojistik ve yazılım sektörleri artık daha fazla iç içe geçti. Lojistik sektöründe dijital yatırımlar hız kazandı. Sektöre özel yazılımlar geliştiren Siber Yazılım’ın CEO’su Kenan Çelik, artık lojistikte yazılımın payının yüzde 50’lere çıktığını, pandemi sürecinde dijital altyapısı yeterli olmayan firmaların operasyonlarını yönetmekte zorlandığını belirtti.
Pandemi sürecinde önemi daha iyi anlaşılan lojistik sektöründe, dijitalleşme hız kazandı. Çok sayıda şirket dijital altyapısını güçlendirmek için harekete geçti.
Sektöre ilişkin yazılımlar geliştiren Siber Yazılım CEO’su Kenan Çelik, pandemi sürecinde dijital altyapısı güçlü olan şirketlerin operasyonlarını aksatmadan yönetebildiğine dikkati çekti. Altyapısı yeterli olmayan firmaların ise operasyonlarını yönetmekte zorlandığını söyleyen Çelik, “Lojistik sektöründe bir dijital dönüşüm söz konusuydu. Pandemiyle bu süreç hızlandı.” dedi.
Çelik, bu süreçte birçok lojistik şirketinin operasyonlarını yazılımlar sayesinde uzaktan-evden yönetebildiğini hatırlatarak, “Artık lojistikte operasyonların yüzde 50’sini yazılımlar yönetiyor. Tek bir ekrandan taşıma talebinden depolamaya, araçların konum, yakıt, yük bilgilerinden teslimata kadar lojistiğe dair tüm operasyonlar görüntülenebiliyor, sürücüye görev atanabiliyor.” diye konuştu.
Maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor
Yazılımın, lojistikte ciddi maliyet ve zaman tasarrufu sağladığını vurgulayan Çelik, bu sayede iş yapış süreçlerindeki karmaşıklığın azaldığını ve müşteri memnuniyetinin arttığını dile getirdi.
Çelik, yazılım programlarının şirketler ile kamu kurumları arasındaki iletişimde de büyük kolaylıklar sağladığını anlatarak, şunları kaydetti: “Yazılımlar, lojistik sektöründe siparişin alınıp operasyonel sürecinin yönetilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarına beyanlarının yapılması, siparişe ait finansal işlerin tamamlanması noktasında etkin rol oynuyor. Bu aşamalar sayesinde kontrollü iş yapabilme, verimli iş ortamı sağlayabilme imkanı doğuyor. Operasyonel ve finansal işlemler tek bir havuzda yönetilebildiği için yapılan işlerin sonuçlarını görebilmek, yorumlayabilmek mümkün oluyor. Böylece fayda-maliyet analizi de kolaylaşıyor.”
Yazılımlar lojistikte verimliliği artırıyor
Pandemi nedeniyle lojistik sektörünün iş yapış şekillerini gözden geçirdiğine işaret eden Çelik, “Sektörde sistemsel çalışma ve bütün süreçleri bir sisteme bağlı yürütme ihtiyacı daha da arttı. Lojistik firmaları yazılımlar sayesinde aldığı yolu görebiliyor, kontrollerini yapabiliyor, yeni iş modelleri geliştirebiliyor. Böylece verimlilikte ciddi artış sağlanıyor. Yazılım programları ile ayrıca veri güvenliği daha kolay sağlanıyor.” bilgilerini de paylaştı.