Otonom araçlar Bosch’un desteğiyle yarıştı

0
707
Bosch___OpenZekaYarismasi2
Open Zeka tarafından düzenlenen MARC Mini Otonom Yarışmasına bu yıl 20 takım katıldı

Mobilite sektörü hızla otonom (özerk) sürüşe doğru giderken, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biri olan Bosch, ‘kazasız ve stressiz trafik’ vizyonu doğrultusunda bu alanda önemli projeler yürütüyor. 2020 yılı itibariyle ilk otonom (özerk) otomobillerin yollara çıkmasını sağlamak üzere çalışmalarını hızlandıran şirket, bu alanda ihtiyaç duyulacak yeni insan kaynağının eğitimi ve gelişimi için de sorumluluk üstleniyor.

Bu kapsamda otonom sürüş meraklılarını bir araya getiren OpenZeka MARC Mini Otonom Araç Yarışması’na bu yıl da destek veren Bosch, Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşen finalde gençlerin yanında yer aldı.

Bosch___OpenZekaYarismasi3
Üniversite liginde RACLAB (Konya Teknik Üniversitesi), lise liginde Phoenix (SEV Amerikan Koleji) şirket liginde ise Roboto (Turkcell) takımları kategorilerinde birinci oldu.

Türkiye’de yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı ilk otonom araç yarışması olan OpenZeka MARC Mini Otonom Araç Yarışması ile hayatın her alanında yer bulacak otonom sistemlerin tasarlanması ve yapay zekâ algoritmalarının geliştirilmesi konularında teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek firmaların ihtiyaç duyacağı insan kaynağının oluşmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Gençler otonom dünyaya şimdiden hazır

Lise ve üniversite öğrencileri ile otonom araç meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği yarışmaya, bu yıl 6 lise, 10 üniversite ile 4 otonom araç meraklısı takım olmak üzere toplam 83 kişiden oluşan 20 takım katıldı.

Yarışmaya katılan ekipler, Bosch’un küresel iş ortaklarından biri olan ABD’li yapay zeka şirketi Nvidia’nın da içerik desteği verdiği eğitim programına katıldı.

Bosch___OpenZekaYarismasi
Yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı Türkiye’nin ilk mini otonom araç yarışması olan Open Zeka MARC, bu yıl da Bosch’un sponsorluğunda gerçekleşti. Lise ve üniversite öğrencileriyle otonom araç meraklılarının kendi geliştirdikleri prototiplerle katıldıkları etkinlik, araçların nefes kesen yarışına sahne oldu.

Büyük heyecana sahne olan finalde yarışmacılar, kendilerine verilen şerit takibi, trafik ışık ve levhalarına uyma, engelden kaçınma/durma, yaya tespiti, haritalama ve diğer araçlarla haberleşme gibi görevleri başarıyla yerine getirmek için mücadele verdi. Yarışma sonunda üniversite liginde 70 puan ile Konya Teknik Üniversitesi’nden RACLAB birinciliği kazanırken, lise liginde birinciliği 60 puan ile SEV Amerikan Koleji takımı Phoenix aldı. Şirketlerin yarıştığı ‘Otonom araç meraklıları’ liginde ise 70 puan ile Turkcell takımı olan Roboto ipi göğüsledi.

Bosch___OpenZekaYarismasi4
Bosch Türkiye Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken

Bosch bilgi ve tecrübesiyle gençlerin yanında yer alıyor

Bosch Türkiye Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken, Open Zeka MARC yarışmasına verdikleri destek hakkında şunları söyledi: “OpenZeka tarafından düzenlenen bu etkinliği, gençlerin ilgisini bu yöne çekmek ve otonom sistemlere meraklı olanları cesaretlendirmek adına son derece yararlı ve önemli buluyoruz. Bu etkinlik, katılımcıların sürücüsüz araç geliştirme eğitimi aldığı ülkemizdeki ilk ve tek yarışma. Bu yönüyle yollarda mümkün olduğunca sıfır kaza hedefimiz yolunda gerçekleştirdiğimiz otonom sürüş çalışmalarımızla çok uyuştuğuna inanıyoruz ve burada gençlerimizin yanında yer almaktan mutluluk duyuyoruz.

Bosch___OpenZekaYarismasi1
Toplam 83 kişiden oluşan 20 takım, mini otonom araçlarını Bilkent Üniversitesi’nde yarıştırdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz