Devir Saati

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2022 Ocak- Haziran dönemini değerlendirdi ve ikinci yarıyıla ilişkin beklentilerini paylaştı

Ali-Haydar-Bozkurt-Hayri-Erce

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 4 Temmuz 2022 tarihinde Mandarin Oriental Hotel İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısı ile Ocak – Haziran dönemi otomobil ve hafif ticari araç satış adetlerini açıklayarak otomotiv sektörü yönünden yılın ilk yarısını değerlendirdi ve ikinci yarısına ilişkin beklentilerini de paylaştı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), otomobil ve hafif ticari araç satış adetlerini içeren detaylı raporları ve analizleri içeren basın bültenini her ayın ikinci iş günü basın ve kamuoyu ile paylaşıyor.

Otomotiv sektöründe ilk altı ayın değerlendirildiği ve ikinci yarıyıla ilişkin beklentilerin paylaşıldığı basın toplantısında ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt gerçekleştirdiği açılış konuşması ile globalde ve ülkemizde otomotiv sektörünü etkileyen gelişmeleri değerlendirirken ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Ocak-Haziran dönemi otomobil ve hafif ticari araç satışlarına dair detaylı bir sunum gerçekleştirdi. 

Otomobilin bir lüks değil, ihtiyaç olduğunu gördük

2022 yılında gelişmeleri otomotiv sektörü yönünden değerlendiren ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Geçtiğimiz yıl yaşanan sıkıntıların devam etmesiyle birlikte enflasyonist bir ortamdan geçiyoruz ve kurların yanı sıra vergi kaynaklı çarpan etkisiyle fiyat istikrarında sıkıntılar sürüyor. Birkaç yıl öncesine göre otomobil fiyatları şaşırtıcı boyuta gelmesine rağmen markadan markaya değişiklik olsa da, yüksek taleple birlikte otomobil alımlarında bekleme süreleriyle karşı karşıyayız. Bu da bize otomobilin, yani mobil olmanın gerçekten bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bazı markaların bazı modellerinde aydan aya rahatlamalar olsa da, sektör genelinde sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor çünkü herkesin mobil olma ihtiyacı var.” diye konuştu.

ODD olarak araç bulunurluğunun yanı sıra sektörün gelişimine odaklandıklarını belirten Bozkurt, “Amacımız sektörün gelişerek 1000 kişiye düşen otomobil adetlerinde AB’deki rakamları yakalayacak şekilde ilerlemek. Elbette araç bulunurluğunun artması yönünde birçok çalışma yapıyoruz. Bununla birlikte otomotiv sektörü; istihdam, üretim, yan sanayi, dolaylı ve direkt oluşturduğu vergilerle ekonomiye birçok anlamda hizmet eden bir alan. Son 16 yıla baktığımızda 70 milyar dolar civarında bir cari fazla vermiş durumda ve ihracat konusunda genel olarak ilk sırada yer alarak ekonomiye büyük katkı sağladı.” dedi.

Otomotiv sektörünü stratejik sektör olarak kabul etmemiz lazım

Ana amaçlardan bir tanesinin, otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisi adına ne kadar stratejik bir endüstri olduğunu öne çıkarmaya çalışmak olduğunun altını çizen ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Otomotiv, Türkiye’de kendini kanıtlamış bir sektör. Dünyada çağı yakalama konusunda dinamik ve sürekli olarak kendisini yeniliyor. Bugün Türkiye, dünyada 100’den fazla ülkeye otomotiv ihracatı yapıyor. Şu anda üretim adetleri açısından Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyoruz ve bunu ilk dörde, ilk üçe nasıl çıkarabileceğimizin planlarını yapıyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı artıracağımız bir sürece girdik ve Türkiye’nin sanayi hamlesi yapmak için önemli bir fırsatı var. Biz üretim üssü olmaya aday bir ülkeyiz. Bu açıdan kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli adımlar atarak bunu başarabiliriz. Vergilendirmenin yanı sıra üretim teşvikleri ve finansman kaynaklarının planlanması dahil olmak üzere önümüzdeki 10-20 yıllık yol haritamızı ortaya koymalıyız. Maliyet avantajımızın yanı sıra öngörülebilir bir iç piyasa ortaya koyduğumuzda konumu, kaliteli iş gücü, yan sanayisi ve deneyimiyle üretim konusunda bizden daha iyi aday olabilecek bir ülke yok. Otomotiv bir ağır sanayi yatırımıdır ve geri dönüş süreci uzun solukludur. Bu sebeple yüksek maliyetli ve uzun soluklu yatırım için cazip bir yatırım fırsatı sunmak gerekiyor. Burada üretilen bir ürünün en az yüzde 15’inin bu piyasada satılabilmesiyle kurulan fabrikanın mevcudiyetinin bir anlamı olacaktır. İşte bu yüzden Türkiye’de iç pazarı büyütmemiz önem taşıyor. Türkiye’deki nüfusa ve yaş ortalamasına baktığımız zaman gerçek potansiyelimizin çok gerisinde bir iç pazar konuşuyoruz. Biz ODD olarak sektörle ve kamuyla bunları paylaşacağız. Akademisyenlerle bir araya gelip bu yol haritasını oluşturup, takibini yapacağız. Ekonomik olarak cari açığın kapanmasına milyar Euro’luk katkılar sağlayan bir sektörden bahsediyoruz ve tek ihtiyacımız olan sektörü stratejik bir yol haritasıyla ileriye taşımak.” diye konuştu.

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un konuşmasının ardından ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, otomotiv sektöründe Ocak-Haziran dönemi satış adetlerini ve detaylı analizlerini kamuoyu ile paylaştı.

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce yılın ilk yarısına ilişkin otomobil ve hafif ticari araç pazarını değerlendirdiği sunumunda ‘‘Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,3 oranında azalarak 357 bin 904 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları  aynı dönemde %10,3 oranında azalarak 278 bin 282 adet, hafif ticari araç pazarı ise %5,6 azalarak 79 bin 622 adet oldu.       

2021 yılında otomotiv toplam pazarı 772 bin 722 adetle tamamlanmıştı. Bu verilere otomobil, hafif ticari ve ağır ticari araç satışları dahildir. Küresel arenada rekabet üstünlüğümüzü korumak ve daha da geliştirmek, yeni yatırımların yeni teknolojilerle beraber ülkemize gelmesi bakımından iç pazarın büyüklüğü, ileriye dönük sağlıklı kararlar alabilmek için güven ve istikrar ortamı önem taşıyor. Bu bakımdan yeni teknolojileri dikkate alarak, yakın geleceğe gerek alt yapı gerekse bir yandan mevzuat düzenlemeleri ile hazırlıklı olmamız ve küresel arenadaki rekabetçi gücümüzü mutlaka korumamız gerekiyor.’’ dedi.

Paylaşın

İlgili Yazılar