Mercedes-Benz Türk, yenilikçi ürünleri ve üst düzey hizmet anlayışıyla yakaladığı başarıyı topluma katkı sağlayan sosyal fayda projeleri ve destekleriyle taçlandırmaya devam ediyor. Kadının toplumda her alanda hak ettiği güce kavuşması için eğitim ve istihdam programlarını aralıksız sürdüren şirket, önemli bir eşiği daha geride bıraktı. Mercedes-Benz Türk’ün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliğiyle 2004 yılında başlattığı “Her Kızımız Bir Yıldız” programı, 20’nci yılını kutluyor.
Hem eğitim desteği hem de mesleki destek sağlanıyor
2004 yılında 17 ilde 200 kız öğrencinin desteklenmesi ile başlayan ve kısa sürede Türkiye’ye örnek projeler arasına adını yazdıran “Her Kızımız Bir Yıldız” programı ile kız öğrencilere burs imkanlarının yanı sıra kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan çeşitli eğitim imkanları da sağlanıyor. Ayrıca “Her Kızımız Bir Yıldız” programını tamamlayan öğrenciler Mercedes-Benz Türk ve Mercedes-Benz Türk’ün bayi ağı bünyesinde çalışma imkânı da bulabiliyor. 2004 yılından bu yana 63 ilden toplamda 6 bin 232 öğrenciye yaklaşık 20 bin burs verilen program kapsamında her yıl 750 lise öğrencisi ve yaklaşık 250 üniversite öğrencisi olmak üzere toplamda 1.000 öğrenciye destek veriliyor. Sadece lise öğrenimi sırasında desteklenen söz konusu 6 bin 232 kız öğrencinin yanı sıra 2006 yılından itibaren liseden mezun olup üniversiteye yerleşen öğrenciler de üniversite hayatları boyunca destek almaya başladı. “Her Kızımız Bir Yıldız” programı kapsamında bugüne kadar toplamda yaklaşık 1.100 öğrenci lise öğrenimlerine ek olarak üniversite hayatlarında da desteklenmiş oldu. 13 yıldır “Geleneksel İstanbul Ziyareti” kapsamında her yıl 25 kız öğrenci olmak üzere toplamda 325 kız öğrenciyi İstanbul’da ağırlayan Mercedes-Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 2018-2021 yılları arasında da 300’ü aşkın yıldız kız öğrenciye kodlama eğitimi sağladı. Program kapsamında geçtiğimiz yıl 750 lise öğrencisi Pakodemy uygulamasından yararlandırılarak, okul derslerine destek sağlandı.
Proje evrildikçe güzelleşiyor
Şirket olarak bu projeyi gönülden sevdiklerini söyleyen Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Aslında dezavantajlı olan kız çocuklarımızın meslek liselerinde eğitimi ve daha sonra da bizim kendi ekosistemimizin içinde veya dışında istihdama katılmaları amacıyla yola çıkmıştık. Yıllar içerisinde proje fikrimiz biraz evrildi. Hakikaten çok gururluyuz. Proje evrildikçe de güzelleşti. Şu anda 63 ilde 1.000 kız öğrencimiz var, her yıl mezun olan öğrencilerimizin yerine yenilerini ekliyoruz. Bunların yaklaşık 750 tanesi ortaöğretim lisede, 250 tanesi de üniversitede. Türkiye’nin her yerinden Anadolu liseleri ve fen liselerindeki kız çocuklarımıza da destek olmaya çalışıyoruz. Bu tabii projenin biraz çevresini ve çehresini de değiştirdi. Çok, hakikaten çok gururluyuz.” dedi. Geçen sene 63 kız öğrencinin üniversiteyi kazandığını vurgulayan Süer Sülün, “15 kız öğrencimiz tıp fakültesini kazandı. Dolayısıyla bu projedeki toplam tıp öğrencisi ve doktor sayımız 21’e ulaştı. Proje evrildikçe de güzelleşti. Tam 20 yıldır ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ ile amacımız sadece burs ve eğitim vermek değil, kız çocuklarımızın daha sonra istihdama katılmalarını, iş hayatına dahil olmalarını da hedefliyoruz. Diğer ülkelerle karşılaştırdığımız zaman kadın çalışan sayısı oldukça az. Hele bizim gibi ağır sanayi tarafında oldukça az. Bizim bu sayıları artırmak için ciddi emeklerimiz, ciddi çabalarımız var. Özellikle mavi yakada, sahada kadın sayımızı artırmaya uğraşıyoruz.” dedi.
“Bayi ve fabrikalarımızda istihdam sağlamaya çalışıyoruz“
“Her Kızımız Bir Yıldız”ın dışında da eğitime destek verdikleri projeler olduğunu ifade eden Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, şöyle devam etti: “Mühendisliğin Yıldızları diye bir başka programımız çatısı altında yine kız öğrencilerimiz var, onlarla da gurur duyuyoruz. O daha genç bir proje ama her yıl 5 tane kadın mühendis olmak üzere destek verdiğimiz öğrencimiz var. İlk mezunlarımızı verdik. Bu, Boğaziçili Mühendis Yıldızlarımız da diğer öğrencilerimize mentorluk yapıyor. O da çok önemli çünkü aynı zamanda rol modeli oluyorlar. Ayrıca Endüstri Meslek Lisesi, EML’miz Geleceğin Yıldızı projemiz var. Toplamda 29 ilde 32 okula destek olduk, en son Ardahan’da bir meslek lisesine daha destekte bulunduk. Orada da laboratuvarlarımız var, ülkemizde mesleki eğitimi destekliyoruz. Mümkün olduğunca da hem bölge bayilerimizde hem de iki fabrikamızda istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim sosyal fayda projelerimizin önemli bir bacağı eğitim. Bunu da böyle çok keyifli, severek devam ettiriyoruz. Onun için de hep beraber el ele bir damla da biz koyalım diye uğraşıyoruz.”
“Mezunlarımızın 568’ini Mercedes’imiz okuttu“
Dernek olarak 35’inci yılı geride bıraktıklarını belirten Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Ayşe Yüksel ise “Derneğimiz 1995 yılında burs projelerine başlamış. Önce 500 kadar üniversite öğrencisine destek olmuşuz. Anadolu’nun farklı illerinden İstanbul’a gelen çocukları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği kucaklamış. Onlar tabii artık 40-45 yaş arasında, meslek sahibi, hem Türkiye’de hem dünyanın değişik ülkelerinde içinde yetiştikleri çağdaş yaşam kültürüyle hayatlarını sürdürüyorlar. 1995’te başlayan burs projesiyle bugüne kadar 65 bin kadın ve erkek bireyi üniversite mezunu kılmışız ki bunların 45 bini kadın. Bu 45 bin mezunun içerisinde 568 Mercedes’imizin okuttuğu üniversite mezunu kadın var. Bu yolculuk, bizim hikayemiz 2004 yılında başladı. Gerçekten 20 yıl geriye dönüp baktığınız zaman kısa ama beklediğiniz zaman uzun bir yolculuk.” dedi.
2023’te 63 öğrenci üniversitelere yerleşti
Proje kapsamında 2023 yılında 63 öğrenci üniversiteye yerleşirken bu öğrencilerin yüzde 19’u mühendislik, hukuk, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerine yerleşti. 2023 yılında toplamda 15 öğrenci tıp fakültesine yerleşirken projenin 20’nci yılında tıp fakültesinde okuyan toplam öğrenci sayısı 21’e yükseldi.