MAN, elektrikli kamyonunu ve vanını tanıttı

0
1806

MAN Truck & Bus, IAA Fuarı öncesinde elektrikli kentiçi dağıtım kamyonunu ve elektrikli vanı eTGE 4.140’ı tanıttı. MAN’ın elektrikli kamyon geliştirme sürecinde yeni bir adım olan MAN eTGM, 6×2 çekiş düzenine sahip TGM şasisini temel alıyor. 2018 sonbaharında Avusturyalı şirket konsorsiyumu CNL’nin dokuz üye şirketi, orta-ağır dağıtım sınıfına seslenen elektrikli MAN kamyonu farklı üstyapılarla gerçek dağıtım lojistiği operasyonlarında denemeye başlayacak. Temmuz ayında MAN’ın Września fabrikasında üretimi başlayan ve dünya tanıtımı Hannover’deki IAA 2018 Ticari Taşıtlar Fuarı’nda yapılacak olan MAN eTGE 4.140, yaklaşık 160 km’lik menzili ve tip onayına bağlı olarak 1 ile 1.75 ton arasındaki yükleme sığası ile son kilometre lojistiğine seslenecek. MAN eTGE, gücünü, başarısı seri üretimde kanıtlanmış en son araç teknolojilerinden ve elektrikli parçalardan alıyor.

MAN’ın elektrikli kamyon geliştirme sürecinde yeni bir adım olan MAN eTGM, 6×2 çekiş düzenine sahip TGM şasisini temel alıyor.

MAN Truck & Bus, 2009 yılından bu yana kentiçi dağıtım ve atık yönetiminde yeni çözümler üzerinde çalışıyor. Kentler, artan kentiçi mal trafiği ve dağıtım lojistiği talepleri ile kent sakinleri için sağlıklı bir iklim ve yüksek yaşam kalitesi sağlama ihtiyacı arasında sağlıklı bir denge kurmanın zorluğunu yaşıyorlar. Bu dengeyi sağlıklı bir şekilde kurabilmek içense bir yandan yüksek hacimli trafiği kent merkezlerinden ve yoğunluğun yüksek olduğu saatlerden kaydırmak bir yandan da yeni hareketlilik kavramlarını içeren yaklaşımlar oluşturmak gerekiyor.

2018 sonbaharında Avusturyalı şirket konsorsiyumu CNL’nin dokuz üye şirketi, orta-ağır dağıtım sınıfına seslenen elektrikli MAN kamyonu farklı üstyapılarla gerçek dağıtım lojistiği operasyonlarında denemeye başlayacak.

eKamyon test araçları TGM’yi temel alıyor

MAN, IAA 2018 Fuarı öncesinde ticari taşıt e-hareketliliğinde yeni bir adım oluşturan ve kentiçi dağıtım uygulamalarına seslenen tamamen elektrikli eKamyon’u Swap Body üstyapısı ile tanıttı. 6×2 çekiş düzenine sahip MAN TGM şasisini temel alan 26 tonluk kamyonda 180 km’ye kadar menzil sağlayan aküler kabinin altına ve şasinin yan taraflarına yerleştiriliyor. Ön ve arka dingillerdeki havalı süspansiyonlar her türlü kentiçi yükleme senaryosuna uyum gösteriyor. Şasinin merkezinde bulunan elektrik motoru, 264 kW güç üretiyor ve 3100 Nm torku dişliler olmadan çekişli tekerlere iletiyor. Alışılageldik kent lojistiği görevlerini yerine getirmek için tasarlanan araç, kuru yük taşımacılığı ya da soğutuculu kasadan atık toplamaya kadar çok farklı üstyapı uygulamalarına uyum sağlıyor. Bu tür uygulamalar için gereken ek tahrik de elektrikten sağlanıyor.

MAN TGM şasisini temel alan 26 tonluk kamyonda 180 km’ye kadar menzil sağlayan aküler kabinin altına ve şasinin yan taraflarına yerleştiriliyor.

Avusturya’da CNL denemeleri

Tamamen yeni elektrikli MAN TGM 6×2 şasisi, Sürdürülebilir Lojistik için Avusturya Konseyi’nin (CNL) dokuz üyesi tarafından 2018 sonbaharında başlaması planlanan denemelerde kullanılacak dokuz araç için teknik temel oluşturacak. Çoğunlukla 6×2 tipindeki araçlarda soğutuculu kasa, Swap Body ve içecek kasası üstyapısı bulunacak. Deneme araçları MAN TGM’yi temel alan bir çekici-yarı treyler bütününü de kapsayacak. MAN, bu operasyonel denemelerden elde ettiği sonuçları seri üretim elektrikli kamyonlardan oluşan gelecekteki ürün yelpazesinin geliştirilmesinde kullanacak.

MAN, IAA 2018 Fuarı öncesinde ticari taşıt e-hareketliliğinde yeni bir adım oluşturan ve kentiçi dağıtım uygulamalarına seslenen tamamen elektrikli eKamyon’u Swap Body üstyapısı ile tanıttı.

eKamyon geliştirme ve test programı, MAN Truck & Bus’ın 2021 yılından itibaren ürün yelpazesi içinde yer alması planlanan kent taşımacılığı çözümleri için eHareketlilik Yol Haritası’nın bir parçasını oluşturuyor. Kavram, gelecekte çok farklı uygulamalar için sunulacak kamyonlarda ve otobüslerde ortak bir eHareketlilik kitini kapsıyor.

Deneme araçları MAN TGM’yi temel alan bir çekici-yarı treyler bütününü de kapsayacak.

MAN eTGE

İstatistiksel olarak bakıldığında kentlerde kullanılan hafif ticari taşıtların yüzde 70’i günde 100 km’den az mesafelerde kullanılıyor. Bu araçların ortalama hızları da düşük. Bunların yanı sıra sıkışık trafikte sürekli dur kalklar da hesaba katıldığında ortaya elektrkli araçlar için neredeyse mükemmel bir uygulama alanı çıkıyor. Bu nedenle MAN eTGE 4.140 yakın bir gelecekte bu uygulamalar için sunulacak.

Temmuz ayında MAN’ın Września fabrikasında üretimi başlayan ve dünya tanıtımı Hannover’deki IAA 2018 Ticari Taşıtlar Fuarı’nda yapılacak olan MAN eTGE 4.140, yaklaşık 160 km’lik menzili ve tip onayına bağlı olarak 1 ile 1.75 ton arasındaki yükleme sığası ile son kilometre lojistiğine seslenecek.

Temmuz ayından itibaren tamamen elektrikli MAN van tasarımı, MAN’ın Polonya’daki Września fabrikasındaki üretim hatlarından çıkmaya başladı. Van, yüksek tavan sürümüyle alınabilecek. Kargo alanı neredeyse 11 metreküplük yükleme hacmi sağlıyor. Tip onayına bağlı olarak 3.5 ya da 4.25 tonluk sürümler, 1.75 tona kadar yükleme sığası ve teorik olarak 160 km’ye kadar menzil sunuyor. Bu sığa, güncel olarak içten yanmalı motora sahip araçlarla kentiçinde yapılan yolculukların yaklaşık üçte ikisi için yeterli.

Van, yüksek tavan sürümüyle alınabilecek. Kargo alanı neredeyse 11 metreküplük yükleme hacmi sağlıyor. Tip onayına bağlı olarak 3.5 ya da 4.25 tonluk sürümler, 1.75 tona kadar yükleme sığası ve teorik olarak 160 km’ye kadar menzil sunuyor.

Elektrkli araçların gün sonunda bir dolum istasyonuna bağlanması gerekiyor. Bu MAN eTGE için de bir istisna değil. Geceleri cep telefonlarını doldurmanın herkes için sıradan bir hale geldiği düşünüldüğünde, elektrkli araçların dolumu süreci de artık ticari taşıt sektöründe elektrikli araçlara karşı bir argüman olmaktan çıkıyor. Duvardaki bir AC (Alternatif Akım) kutudan doldurulan MAN eTGE, beş buçuk saatte tam operasyonel sığaya ulaşıyor. Eğer CCS dolum sistemine ve 40 kW’lik dolum gücüne sahip bir DC (Doğru Akım) dolum istasyonu kullanılırsa hızlı dolumla 45 dakika içinde akülerin yüzde 80’i doldurulabiliyor.

36 kWh’lik aküler gerekli bakımla 2 bin dolum sonrasında bile sığasının sadece yüzde 15’ini kaybediyor. Altı ya da 12 hücreden oluşan modüller ayrı ayrı yerleştirilebiliyor. 264 lityum-iyon HV hücresi hafifçe yükseltilmiş yükleme tabanın altında bulunuyor. Bu taban arkadan çekişli dizel sürümle aynı yükseklikte.

Duvardaki bir AC (Alternatif Akım) kutudan doldurulan MAN eTGE, beş buçuk saatte tam operasyonel sığaya ulaşıyor. Eğer CCS dolum sistemine ve 40 kW’lik dolum gücüne sahip bir DC (Doğru Akım) dolum istasyonu kullanılırsa hızlı dolumla 45 dakika içinde akülerin yüzde 80’i doldurulabiliyor.

MAN eTGE’nin tahrik sisteminde sürekli etkinleşen senkronize motor kullanılıyor. Üç fazlı motor, tek oranlı vites kutusuyla birlikte çekiş dingilinin üzerinde önde sağa yerleştiriliyor. Sürekli olarak 50 kW sağlayan motor, azami 100 kW güç ve 290 Nm tork üretiyor.

MAN eTGE’nin standart özellikleri arasında sürücü ve öndeki yolcu için konfor koltukları, Climatronic, ısıtılmış ön cam ve koltuklar, navigasyon birimi, telefon bağlantılılığı, en son renkli göstergeler ve LED farlar bulunuyor. MAN eTGE, güvenlik anlamında da dizel sürümlerden aşağı kalmıyor. Araç, yan korumayı içeren park etme yardımcısı sistemlerle, çok işlevli kamerayla, arka görüş kamerasıyla, hız sabitleme sistemiyle, azami hız sınırlamasıyla, çevresel izleme sistemiyle, kentiçi acil frenleme işleviyle ve gelişmiş acil fren sistemi EBA ile donatılıyor.

MAN eTGE’nin tahrik sisteminde sürekli etkinleşen senkronize motor kullanılıyor. Üç fazlı motor, tek oranlı vites kutusuyla birlikte çekiş dingilinin üzerinde önde sağa yerleştiriliyor. Sürekli olarak 50 kW sağlayan motor, azami 100 kW güç ve 290 Nm tork üretiyor.

Ticaret erbapları ya da filo müşterileri, MAN eTGE’nin finansal faydalarından da yararlanacaklar. Egzozundan zaralı gaz yaymayan ve motor gürültüsü olmadan son derece sessiz bir şekilde hareket edebilen eTGE, gürültü ve yayım sınırlamalarının olduğu kalabalık kent merkezlerinde rahatlıkla çalışabilirken; sabah erken, akşam geç ya da gece dağıtımlarında kullanılabiliyor. İçten yanmalı motorun bulunmamasının bir yararı da bakımda görülüyor. Daha az hareketli parça olması yağ ve yağ filtresi gibi parçaların değişimi gibi tipik servis işlemlerini ortadan kaldırıyor. Daha düşük Toplam Sahiplik Maliyeti’nin (TCO) yanı sıra MAN eTGE sahipleri, geleceği düşünen çevresel adanmışlıkları ile aynı anlayışa sahip müşterileriyle iletişim kurabiliyorlar.

Uluslararası Yılın Kamyonu ve Uluslararası Kamyon Yenilikçilik Ödülü Jürisi üyeleri, MAN’ın elektrikli kentiçi dağıtım kamyonu eTGM’yi ve elektrikli vanı eTGE 4.140’ı Magna Steyr’ın Avusturya’daki test pistinde kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz