İnci Vakfı, Hasat Hibe Programı’nda hibe ve patent desteği alan projeleri açıkladı

0
305
Cevdet İnci Eğitim Vakfı
Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın İnci Holding’in desteği ile lisansüstü öğrencilere yönelik başlattığı Hasat Hibe Programı’nda hibe almaya hak kazanan projeler belli oldu.

Hayallerinden heyecan duyan bir toplumda yaşamak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Cevdet İnci Eğitim Vakfı, geçen yıl pilot uygulama olarak başlattığı Hasat Hibe Programı’nda hibe desteği almaya hak kazanan projeleri, İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlediği “Hasat Zamanı” etkinliğiyle açıkladı. İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök’ün ve İnci Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez’in açılış konuşmalarıyla başlayan Hasat Zamanı’na, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum da “Sürdürülebilirlik için Girişimcilik” başlıklı konuşmasıyla katıldı.

İnci Holding’in desteklediği ve 2023 çağrısındaki kolaylaştırıcılığını Originnovation’ın yaptığı Hasat Hibe Programı, Türkiye’de sivil toplum ve özel sektör işbirliğinde gerçekleşen ve tematik olarak uygulanan ilk hibe programı olma özelliğini taşıyor. Programın verdiği destek ile gençler sorumlu tüketim, üretim ve iklim eylemi odağında hava, su ve toprağı onarıcı sürdürülebilirlik projelerini hayata geçirecekler.

Vakıf kazanan 10 projeye, 2024 yılında üç aşamada hibe desteği sağlayacak. İlk aşamada verilen 50.000 TL’lik maddi destek sonrasında, projelerin gelişim süreçlerine göre Nisan ve Haziran aylarında hibe destekleri devam edecek. Kazanan bir projeye de inovasyon özel ödülü olarak Erdem Kaya Patent tarafından patent desteği verilecek. Ayrıca finale kalan 14 projenin sahibi ekipler, 2024 yılında da ihtiyaç alanları doğrultusunda mentorluk, eğitim, yatırımcı ve paydaş yönlendirmeleri fırsatından yararlanabilecekler. Bu sayede İnci Vakfı mentor ve eğitmenlerin de katkısıyla, jüri üyeleri tarafından titizlikle incelenerek finale kalan projelere gelişim fırsatı sunmaya devam edecek.

Hayalimizdeki ekosistemi oluşturuyoruz

İnci Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez açılış konuşmasında “Hasat Hibe Programı’nı tasarlamaya başladığımız ilk zamanlarda, bu programın karşılıklı bir öğrenme ve gelişim süreci olmasını ve kendi içinde bir ekosistem oluşturmasını hayal ettik. Bugün burada sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, akademisyenler, öğrenciler ve iş insanları var. Bu ekosistemi hep birlikte sahiplenirsek ve geleceğimiz için birlikte akıl yorarsak daha iyi yerlere ulaşacağımıza inanıyorum. Her birimizin buradaki görevi ve katkısı çok değerli. Aslında hepimizin içinde genç aktivist Greta Thunberg gibi dünyayı değiştirme gücü var. Bu gücün büyük bir sorumluluk getirdiğini düşünüyorum. Harekete geçme cesaretini birlikte bulacağımıza inanıyorum. Ancak bu şekilde gelecekte bizi bekleyen zorluklara karşı önlemlerimizi alabiliriz.” dedi.

Yeni nesiller için sürdürülebilir bir dünya inşa ediyoruz

İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök de İnci Holding’in desteğiyle “Eğitime Destek, Geleceğe Hizmet” ilkesiyle faaliyetlerini yürüten Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın, Hasat Hibe Programı’nın ikincisini düzenlediklerini söyledi.

İnci Holding olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı daima çok önemsediklerini belirten Gök, “Bulunduğumuz sektörlerdeki öncü şirketlerden biri olarak, hızla değişen dünyada yenilikçi bakış açımızla değişimin getirdiklerine yanıt veriyor, ‘Yeni Nesiller’ için sürdürülebilir bir dünyanın inşası için çalışıyoruz. Bunun bir parçası olarak doğayı korumak, bugüne dek verilen hasarı onarmak ve çevre bilincini artırmayı da sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Geleceğimizin mimarı gençlerle kol kola yol aldığımız bu programı projenin fikir annesi olarak hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.

Fikir aşaması tamamlanmış, uygulamaya geçmiş / geçme aşamasında olan projelerin kabul edildiği Hasat Hibe Programı’na başvuruda bulunan 36 proje için öncelikle ön jüri tarafından tematik alan uygunluğu değerlendirildi. Ardından finalistler, çevrimiçi olarak Aralık ayı içerisinde jüriye sunum yaptılar. Projeler sağladığı ekolojik, ekonomik ve toplumsal fayda, bu faydanın sürdürülebilirliği, ölçülebilirliği, ne kadar yenilikçi olduğu, etki alanı, geliştirme potansiyeli gibi temel kriterler çerçevesinde değerlendirildi. Yapılan jüri değerlendirmesi sonrasında hibe desteği alan projelerin listesi ise şöyle:

  • Agromechatronics projesi ile Şeniz Akbulut, Berkan Bostanoğlu, Umut Ateş

Erdem Şensöz

  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç
  • Atlas – Green Solutions for Agriculture projesi ile Oğulcan Esmer, Sezgin Atabey Sarıtosun, Gazi Arık
  • Cyclizm projesi ile Mert Yüksel
  • Çoklu Ağır Metal Sensörü projesi ile Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Eda Dayı, Melis Özerbil, Selin Akbaş
  • HEMPRY projesi ile İrem Saygı, İrem Nur Yüksel
  • Risk Odaklı Kişiselleştirilmiş Tarımsal Döngü Yönetimi projesi ile Emre Taşkıran, Tuğba Özbay
  • Plasticversus projesi ile Fatma Gizem Zincir, Mehmet Türkoğlu
  • Soilbiom | Kişiselleştirilmiş Gübre projesi ile Atakan Yıldız, Deniz Sapaz, Umut Ferhat Başpınar, Osman Peker
  • Wogu projesi ile Çağrı Erol, Elif Yılmaz

İnovasyon Özel Ödülü’nü kazanarak Erdem Kaya Patent’ten patent alan proje ise:

  • Beespenser projesi ile Elif Can, Kadir Berat Yıldırım, Ömer Faruk Güleç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz