Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan otomotiv sektörüne ÖTV ve KDV desteği

1
1045
ODD-Emir-Ali-Bilaloglu
Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Ali Bilaloğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın otomotiv sektörüne verdiği ÖTV ve KDV desteği konusunda şu açıklamayı yaptı:

Otomotiv pazarında bir milyon adetlik iç pazara ilk olarak 2015 yılında ulaşılırken, 2016 yılında 1 milyon 14 bin adet, 2017 yılında 987 bin adet seviyesinde iç pazar satışı gerçekleşmişti. Otomotiv iç pazar satışlarında 2018 yılı ilk çeyreğinde yüzde 2 artış kaydedilmişken, ikinci çeyrekte yüzde 20’lik, üçüncü çeyrekte ise yaşanan kur şoku ve faizlerdeki artış ile yüzde 51 seviyesinde daralma yaşanmıştı. Eylül ayında da otomotiv pazarının daralması yüzde 68 oranında gerçekleşmişti. Geride bıraktığımız dönemde kur ve faizlerdeki artış, tüketiciyi hızla otomotiv ürünlerine ulaşımdan uzaklaştırmıştı.

İlk olarak 24 Eylül tarihli Resmi Gazete’de II Sayılı listede yer alan otomobillere uygulanan özel tüketim vergisi oranlarına esas özel tüketim vergisi matrahları güncellenmişti. Otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için alt vergi diliminden faydalanan model seçeneklerini artırdı; ancak pazar büyüklüğüne etkisi sınırlı kaldı.

Sektörün içerisinde bulunduğu durum ve ihtiyaçlar ODD tarafından da tüm platformlarda dile getiriliyordu.

Bugün de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar uygulanmak üzere; 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV’nin yüzde 30’a ve yine 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV’nin yüzde 35’e indirildiğini, ayrıca ticari taşıtlara uygulanan yüzde 18 oranındaki KDV’nin ise yüzde 1’e indirildiğini öğrendik.

Son yıllarda yaratılan iç pazar, ana ve yan sanayinin başardığı üretim ve ihracat, bunların da ötesinde tüm sektörün ana oyuncuları ve bağlı sektörleriyle yarattığı istihdam ülkemiz için çok kıymetli. Otomotiv, peşinden birçok sektörü sürüklüyor olmasıyla da önemli bir konumda. Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin iç pazarın yeniden bir milyon seviyelerine taşıyacak politikaların geliştirilmesi, güven ortamı ve istikrarın sürdürülebilir kılınması ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemli.

Bu bakımdan atılan bu adım Otomotiv Ekosistemi’nin korunarak geliştirilmesi, küresel otomotiv arenasında sektörümüzün rekabet gücünün devamlılığı ve desteklenmesi adına çok kıymetli bir gelişmedir.

Otomotiv sektörüne Hazine ve Maliye Bakanlığımızın vermiş olduğu destekler ve süreç içerisinde sektörün ihtiyaçlarını dile getirmede sağladıkları imkanlar bakımından müteşekkir olduğumuzu belirtmek isteriz. Sektörümüz de içerisinden geçilen bu süreçte ülkemiz yararına üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz