Goodyear Proaktif Çözümleri, “Lastikler ve Lastik Yönetimi” kategorisinde ‘‘2019 Internationalen Busplaner Sürdürülebilirlik Ödülü”nü kazandı
Dünyada sürdürülebilirlik alanında karşılaşılan zorluklara çözüm üreten yenilikçi firmaların ve ürünlerin ödüllendirildiği “2019 Internationalen Busplaner Sürdürülebilirlik Ödülleri’’nde Goodyear’ın otomatik lastik analizi ve kontrol sistemi olan Drive-Over-Reader teknolojisi, “Lastikler ve Lastik Yönetimi” kategorisinde birincilik ödülü kazandı.
Goodyear Proaktif Çözümler Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü André Weisz, konuyla ilgili olarak “Ekibimiz, bu prestijli ödülü almaktan gurur duyuyor. Bu ödül, Goodyear’ın teknoloji alanındaki liderliğinin lastik ve filo yönetimi konusundaki dijital çözümleri ve güvenilir geniş lastik portföyüyle pekiştiğinin bir göstergesidir.” dedi.
Drive-Over-Reader Teknolojisi
Goodyear’ın Drive-Over-Reader sistemi, yere monte edilmiş son teknoloji ürünü bir duyarga. Sistem otomatik olarak, önemli lastik ve araç parametreleri olan lastik basıncı, kalan diş derinliği, dingil başına düşen ağırlık ve toplam ağırlık değerlerini ölçüyor, analiz ediyor ve saniyeler içinde görüntülenmesini sağlıyor.
Son teknoloji ürünü olan Drive-Over-Reader sistemi gerçek zamanlı lastik verisi sağlıyor ve lastiğin durumuyla ilgili uyarıları otomatik olarak filo yöneticisi, servis teknisyeni ve sürücüye gönderiyor. Bu veriler lastiğin ve filonun verimliliğinin proaktif olarak izlenmesine katkıda bulunuyor. Ayrıca filo operatörlerinin araçların çalışma süresini azamiye çıkarmalarını, araç serviste değilken bakım çalışmalarını önceden belirleyebilmelerini ve uzun vadeli lastik değiştirme planı hazırlayabilmelerini sağlıyor.
Lastikle bağlantılı olası sorunların erken aşamalarda belirlenebilmesi lastiğin ve filonun verimliliğinin ve kilometre performansının en üst seviyeye çıkarılmasına katkıda bulunuyor. André Weisz konuya dair “Goodyear’ın Drive-Over-Reader teknolojisi özellikle toplu taşıma hizmeti sunan firmalar için oldukça uygun. Otobüs garaja her geldiğinde sensör üzerinden geçecek ve sistem lastikle ilgili sorunları önceden tam olarak belirleyerek çözülmesini sağlayacaktır.” dedi.
Lastik basıncının doğru olarak ayarlanması gereksiz karbondioksit yayımını azaltıyor
Lastik basıncının düşük olması yakıt tüketimini ve dolayısıyla istenmeyen CO2 yayımını artırıyor. Lastikleri doğru hava basıncına sahip bir kamyon, 1,5 bar daha az basınçla çalışan bir kamyona göre yılda 4500 TL’ye kadar tasarruf sağlayabiliyor. Bu, yaklaşık 510 litre yakıt tasarrufu ve 1.330 kilogram daha az CO2 yayımı anlamına geliyor.