Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Global Yatırım Holding’in (GYH) 2020 yılı ilk çeyrek konsolide gelirleri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 323,5 milyon TL’ye ulaştı. Konsolide operasyonel faiz vergi amortisman öncesi karı (FAVÖK) ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artarak 85,1 milyon TL olarak gerçekleşti.
Çalışanlarının faaliyet gösterdiği coğrafyalarda insani yardım sağlamanın ve iş sürekliliğinin her zaman öncelikli olduğunu anlatan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Son 30 yılda, GYH birçok zorluğun üstesinden başarıyla geldi. Covid-19’un sonucu olarak karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen, GYH’nin bu pandemiden faaliyet gösterdiği tüm coğrafya ve pazarlarda topluma, ekonomiye ve hissedarlarımıza değer katan bir konumda çıkacağına inanıyorum.” dedi.
30 yıllık deneyim ve sağlam altyapıları sayesinde yılın ilk çeyreğini iyi bir performansla kapatmayı başardıklarını söyleyen Kutman, “Çeşitlendirilmiş portföyümüz, çeşitli para birimlerinde gelirlerimiz bulunan faaliyetlerimiz, titiz risk politikalarımız ve etkin yönetimimizle finansal yapımızı koruduk. Yılın ilk çeyreğinde ivmeyi korurken, 2020’nin geri kalanı için gelişmeler zorluğunu ve belirsizliğini koruyor.” diye konuştu.
GYH, öte yandan Covid-19 kriz yönetimi kapsamında tüm işkollarında etkin tedbirleri genişleterek hayata geçiriyor. GYH, operasyonlarında önemli yer tutan ve COVID-19’dan en çok etkilenen liman işkolunda, tasarruf tedbirlerini daha da genişleterek, operasyonel giderlerini Mayıs-Aralık 2020 döneminde yüzde 75 oranında azaltarak, 2020 yılının tamamı için operasyonel giderlerinde toplam yüzde 60 oranında düşüş öngörüyor. Diğer taraftan, grup bünyesinde COVID-19 krizinden etkilenmemiş ya da önemli bir etki beklemeyen işkolları dahi grubun kriz yönetimi paralelinde etkin tedbirleri uygulamaya alıyor.
Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan Global Yatırım Holding (GYH), 2020 yılı ilk üç aylık dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 artarak 260,4 milyon TL’den 323,5 milyon TL’ye yükseldi. Yine aynı dönemde, 2019 ilk çeyrekteki 78,7 milyon TL’ye kıyasla yüzde 8 artış ile 85,1 milyon TL tutarında amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kar (FAVÖK) elde etti. Konsolide gelirlere başta elektrik üretimi olmak üzere neredeyse tüm işkolları katkı sağlarken, FAVÖK artışında en önemli katkı elektrik üretimi işkolunda geldi.
“Pandemiden ‘değer katan’ bir konumda çıkacağız“
Çalışanlarının sağlık ve güvenliklerinin her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayan GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “İş sürekliliğini sağlamak ve çalışanlarımıza faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalarda insani yardım sağlamak bugün temel önceliklerimizdir. Aynı zamanda, GYH’nin uzun vadeli başarısını korumak ve küresel rolümüze dayanan tüm paydaşlara taahhütlerimizi yerine getirmek için sorumlu davranmalıyız.” dedi.
Tüm gelişmelere karşın, Global Yatırım Holding’in güçlü bilançosu ve titiz risk yönetimi sayesinde 2020’de de istikrarlı performansını devam ettirdiğine dikkat çeken Kutman, şunları söyledi: “Covid-19 o ana kadar iyi geçmekte olan bir çeyreğin sonunda etkisini gösterdi. GYH’in gücü, iş kolu, coğrafya ve para birimi cinsinden çeşitliliğimizde yatmaktadır. Son 30 yılda, GYH birçok zorluğun üstesinden başarıyla geldi. Covid-19’un sonucu olarak karşılaştığımız tüm zorluklara rağmen, GYH’nin bu pandemiden faaliyet gösterdiği tüm coğrafya ve pazarlarda topluma, ekonomiye ve hissedarlarımıza değer katan bir konumda çıkacağına inanıyorum.”
“Gerekli tüm önlemleri alıyoruz“
30 yıllık deneyimleri ve sağlam altyapıları sayesinde Covid-19 salgınının etkisinin hissedildiği ilk çeyreği genel olarak iyi bir performans ile kapatmayı başardıklarını sözlerine ekleyen GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Çeşitlendirilmiş portföyümüz, çeşitli para birimlerinde gelirlerimiz bulunan faaliyetlerimiz, titiz risk politikalarımız ve etkin yönetimimizle finansal yapımızı koruduk. İlk çeyrekte maliyet yönetimine disiplinli yaklaşımımızı sürdürürken, toparlanma gerçekleştiğinde bizi iyi konumlandıracak uzun vadeli stratejik önceliklerimizi gözden kaçırmadık.” diye konuştu.
Yılın ilk çeyreğinde ivmeyi korurken, 2020’nin geri kalanı için gelişmelerin zorluğunu ve belirsizliğini koruduğunu belirten Kutman, “Yönetim Covid-19 pandemisinin Grup üzerindeki uzun vadeli etkisini izlemeye ve düzenli olarak gözden geçirmeye devam edecektir. Aynı zamanda, likiditemizi güçlendirmek, sürdürmek ve ek finansman sağlamak için nakit parayı korumak, hem sermaye harcamalarını hem de işletme maliyetlerini azaltmak ve ertelemek için gerekli tüm önlemleri alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gazda satışlar, yeni kanallarla 84.9 milyon TL’ye çıktı
İşkollarına bakıldığında CNG dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz, 2020 yılının ilk çeyreğinde 32,3 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. 2019’da bu rakam 31,3 milyon metreküp seviyesindeydi. Pazar payı artırma ve yaz aylarında zirve yapan satışların etkisini azaltmak için kış ayları ve yıl boyu müşterilerine satışlarını artırma stratejisi devam etti. Naturelgaz’ın gelirleri yeni satış kanalları sayesinde artan satış hacmi ve fiyatlandırmalardaki iyileştirmeler ile yıllık bazda yüzde 16 artışla 84,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Gaz işkolu, maliyet yönetiminde alınan verimlilik önlemleri ve gaz marjlarındaki artış sayesinde gerçekleşen güçlü gelir artışı ile geçen yıla kıyasla yüzde 7 artışla 14,2 milyon TL FAVÖK açıkladı.
Liman gelirleri yıllık bazda yüzde 18 arttı
Liman işletmeciliğine ait 2020 yılının ilk çeyreği gelirleri, yıllık bazda yüzde 18’lik artış göstererek 130,5 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 6’lık daralmayla 62,9 milyon TL olarak gerçekleşti. Covid-19’un olumsuz etkisi, ticari operasyonlarımızdaki küresel ticaret etrafındaki belirsizliklerle birleştiğinde kar marjları üzerinde baskı yarattı. 2020 yılı Kruvaziyer ve Ticari liman işletmeciliği faaliyetlerimiz için iyi başlamış olmasına rağmen, Covid-19 küresel pandemisinin getirdiği belirsizlikler etkisini gösterdi. Salgının ardından ilan edilen küresel seyahat kısıtlamaları kruvaziyer işletmeleri üzerinde olumsuz etki yarattı. Çeyrek boyunca operasyonlar üzerinde gerçekleşen etki nispeten az oldu. Liman işletmeciliği iş kolunun iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcılara da dayanan esneklik, çoğu giderin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla kar marjını korumasını sağladı. Öte yandan, Karayip limanlarının ilk kez konsolidasyona katılması ve Türk lirasının döviz kurları karşısındaki hareketi, liman işletmeciliği iş kolunun finansallarına katkı sağladı. COVID-19, kruvaziyer operasyonlarını etkilemeye devam etmekle birlikte; bazı kruvaziyer gemilerinin 2020 yılı 3. çeyreğinden itibaren seferlere başlayacağına yönelik işaretler mevcut. Liman işletmeciliği işkolu, 2020 yılının ilk çeyreğinde konsolidasyona yeni dahil olan Karayip limanlarının da etkisiyle 1,3 milyon yolcu ağırlayarak yolcu sayısında yıllık bazda 2 katın üzerinde artış gerçekleştirdi. Karayip limanlarının gerek finansal katkı, gerekse coğrafi çeşitlilik ve mevsimselliğin azaltılması anlamında gelecek dönemlerde gruba önemli değer yaratacağı öngörülmektedir.
Yenilenebilir enerjide gelirler 2 katta fazla yükseldi
Ko/tri-jenerasyon ile biyoküle ve güneş bazlı temiz ve yenilenebilir enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2020’nin ilk çeyreğinde gelirlerini iki kattan fazla artışla artırarak 53,8 milyon TL seviyesinde açıkladı. Bu artışta büyük ölçüde 10,8 MW’lık Mardin güneş tesisinin devreye alınması ve YEKDEM kapsamında, 13,3 USc/Kwh tarife ile güneş bazlı elektrik üretiminin başlaması ve diğer enerji santrallerinde gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. Elektrik üretimi işkolu, konsolidasyona ilk kez dahil edilen yüksek marjlı güneş bazlı yenilenebilir enerji tesisi ve tüm tesislerde artan tesis emre amadeliği (üretime hazırlık) sayesinde geçen sene aynı dönemde açıkladığı -1,9 milyon TL’ye kıyasla önemli bir artış göstererek 10,9 milyon TL FAVÖK açıkladı.
Madende FAVÖK 4.5 milyon TL
Maden işkolu 2020 yılının ilk çeyreğinde 117 bin 736 ton ürün satışı gerçekleştirdi. 2019’un ilk çeyreğinde bu rakam 134 bin 177 ton seviyesindeydi. Maden işkolu ihracat pazarlarındaki talep daralmasına bağlı olarak geçen sene 25.6 milyon TL’ye kıyasla 24,0 milyon TL gelir açıkladı. FAVÖK tarafında ise işkolu 4,5 milyon TL seviyesinde FAVÖK açıklarken, bu rakam geçen sene aynı dönemde 6,0 milyon idi. Dönem içinde ağırlıklı olarak dökme ürünlere odaklanan talep kar marjlarında baskıya neden olurken, önümüzdeki çeyreklerde işlenmiş ürün grupları için beklenen siparişlerle toparlanması bekleniyor.
Menkul kıymet yönetiminde FAVÖK 3’e katlandı
Gayrimenkul işkolu 9,8 milyon TL gelir ve 3,9 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl aynı dönemde 11,7 milyon TL gelir ve 6,0 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. 2019 yılı ilk çeyreğinde gerçekleşen satışlardan yazılan gelirler etkili olmuştu.
Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 42 artarak 19,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK ise neredeyse üçe katlanarak 4,7 milyon TL olarak açıklandı. Güçlü operasyonel performans, işlem hacmindeki artış ve etkin maliyet yönetimine bağlı olarak gerçekleşti.
Etkin kriz yönetimi
Öte yandan Global Yatırım Holding, Covid-19’un getirmiş olduğu küresel ekonomik kısıtlamalara karşı etkin tedbirleri tüm işkollarında genişleterek hayata geçiriyor. GYH, Covid-19 kriz yönetimi kapsamında şu önlemleri aldığını açıkladı:
“Covid-19 Pandemisi insanların, ticari malların ve hizmetlerin dünya çapında dolaşımına yönelik daha önce görülmemiş boyutta kısıtlamaların yürürlüğe girmesine neden oldu. Dünya, modern çağlarda görülmemiş bir sağlık krizi ile mücadele halindeyken, küresel ekonominin önemli alanları durma noktasına geldi. Covid-19 faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyaları etkilemeye devam ediyor. GYH olarak, büyük ölçüde değişen bir ekonomik manzara ve belirsiz bir görünüm ile karşı karşıyayız. Özellikle ana faaliyet alanımızdan biri olan liman işletmeciliğindeki kruvaziyer operasyonlarının geçici küresel seyahat kısıtlamaları nedeniyle hemen hemen durma noktasına gelmesiyle, 2020 yılının zorluklarının ne denli büyük olacağını görüyoruz.
Yaşadığımız krizin muhtemel sonuçlarını değerlendirerek, salgının ilk çıktığı günden bu yana Yönetim Kurulu ve üst yönetim kadrosu maliyetleri düşürerek, nakit para tutarak ve bilanço yapısını koruyarak bu öngörülemez krizin etkisini 2021 yılına sarksa bile azaltmak için adımlar attı.
Liman işletmeciliği iş kolumuzun iş modelindeki dış kaynaklı hizmet sağlayıcılara da dayanan esneklik, çoğu giderimizin kruvaziyer ve kargo hacimlerindeki genişleme ve daralmalarla hareket edebilme olanağı sağladı. Mevcut koşullar kruvaziyer limanı işletmeciliği operasyonlarındaki bu maliyetleri şu anda neredeyse sıfıra düşmüştür.
Portföy genelinde gerekli bakım harcamaları hariç tüm yatırımlar askıya alındı, durum daha netleşene ve küresel ekonomi normale dönene kadar da askıda kalacak. Karayipler’de Nassau Cruise Port ve Antigua Cruise Port yeni liman yatırımlarımız ise planlanan şekilde sürdürülmekte.
Antigua’da, Grup’un nakit yatırımı 2019 yılında Grubun nakit kaynaklarından ödenmiştir ve gerekli yatırımın bakiyesi, kredi veren bir konsorsiyum bankalarından halihazırda taahhüt edilmiş bir banka kredisi ile finanse edilecektir. Nassau’da, projenin deniz bileşenlerinin tasarımı ve mühendisliği tamamlandı ve inşaatın Nisan 2022’de hedeflenen tamamlanma tarihi ile Haziran 2020’de başlaması bekleniyor. Gelecek 12 ay boyunca 130 milyon ABD Doları’na kadar planlanan yatırım harcamaları hem yerel hem de uluslararası piyasalarda tahvil ihracı ile finanse edilecek ve mevcut 50 milyon ABD Dolar’lık köprü kredisinin kalan 30 milyon ABD Dolar’ı tahville aynı şartlarda uzun vadeli krediye dönüştürülecektir.
Özellikle yakın zamanda Nassau Cruise Port’nun150 milyon ABD dolarlık 20 yıl vadeli tahvil ihracı ile yaşadığımız zorlu günlerde hem kruvaziyer turizminin uzun vadede olumlu görünüme sahip olduğunu görüyoruz, hemde bize duyulan güven ile Nassau’yu yenileme planlarımızın karşılık bulduğunu teyit etmiş oluyoruz.”