Dünya LPG sektörünün önde gelen temsilcileri WLPGA Bölgesel Zirvesi için İstanbul’da buluştu

0
684
LPG-Zirve-1
Dünya LPG Birliği’nin (WLPGA) Bölgesel Zirvesi İstanbul’da düzenlendi.

Dünya LPG Birliği’nin (WLPGA) Bölgesel Zirvesi İstanbul’da düzenlendi. Dünya LPG sektöründe faaliyet gösteren uluslararası firmaların üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katıldığı zirvenin açılışında konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurum olarak dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir büyüme trendi içinde olan LPG sektöründe yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açmak için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını belirtti.

Böylesine büyük bir sektörün adil, öngörülebilir ve rekabetçi yapısını koruyarak yatırımcıları ülkemize çekmek istiyoruz. Çünkü LPG sektörü ışık veren ve geleceği çok parlak olan bir sektör” diyen Yılmaz, LPG sektöründeki ilk düzenlemelerinin çok sıkı olduğunu da belirterek şunları söyledi: “Çünkü buradaki basit bir ihmal çok pahalıya mal olabilirdi. EPDK olarak düzenlemelerimizi bu bakış açısıyla yaptık. Yeter ki yatırımcı gelsin, istihdam oluşsun, sektöre ve Türkiye’ye katkı versin. Katkı vermesi için de yatırımcının burada para kazanma öngörüsünün olması lazım. Bunun için hukuk ve düzenleme güvenliği çok önemli. Sektörümüzün bize vereceği ışığı her zaman alıyoruz ve onu da parlatıyoruz. Yatırımcılara ilişkin hukuk ve düzenleme güvenliğimizin kalitesini artırmak için hepinizin katkısını bekliyoruz.

EPDK-Baskani-Mustafa-Yilmaz
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz

2040’da enerji ihtiyacı yüzde 40 artacak

43 ülkeden yaklaşık 450 delegenin katılmımıyla gerçekleşen zirvede konuşan Dünya LPG Birliği (WLPGA) CEO’su James Rockall da, küresel enerji sektörünün ciddi bir değişim içinde olduğunu kaydederek şunları söyledi: “2040 yılına kadar enerji tüketimi yüzde 25 artacak. Bu talebin yüzde 75’i yine fosil yakıtlardan karşılanacak ve LPG’nin bu kullanımdaki payı artacak. LPG’nin hem otogaz gibi mobil hem de ısınma ve pişirme gibi sabit enerji kaynağı olarak daha fazla kullanılmaya başlanacağını öngörüyoruz. Böylelikle karbonsuzlaşma ve hava temizliği konusunda da önemli adımlar atılmış olacak. Türkiye piyasası dünyada önemli yerde. Türkiye’de bugün otomobillerde benzin ve dizelden fazla LPG kullanılıyor. Sektör inovasyonlarla LPG kullanımını daha akıllı ve temiz hale getirdi. Ve bunun karşılığını aldık.

Dünya LPG Birliği (WLPGA) Başkanı Pedro Jorge de Türkiye’nin Avrupa’da 2’nci büyük LPG piyasasını oluşturduğunu söyleyerek “Güçlü üretim ve artan talebe cevap veriyoruz. Doğalgaz’ın altın çağını yaşadığı dönemde 2030 yılına kadar dünyada 1 milyar kişinin mutfaklarında LPG’yi kullanması bekleniyor.” şeklinde konuştu.

(WLPGA)-CEO-Direktoru-James-Rockall
Dünya LPG Birliği (WLPGA) CEO’su James Rockall

Türkiye’de LPG’li araç sayısı 4.7 milyon

TOBB LPG Meclisi Başkanı, WLPGA Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tezel de yaptığı konuşmada LPG’nin stratejik bir enerji kaynağına dönüştüğünü belirterek, “Dünyanın en büyük 11’inci, Avrupa’nın 2’nci büyük LPG pazarı olan Türkiye aynı zamanda yaygın istasyon ağı ve 4.7 milyona ulaşan LPG’li otomobil sayısı ile de dünya sıralamasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye’de yıllık LPG tüketimi 4 milyon tonun üzerinde olarak gerçekleşirken, bunun 917 bin tonu ülkemizde üretiliyor. Dünya LPG tüketiminin 2028 yılında 358 milyon tona çıkması bekleniyor. Bugün LPG tüketimi içinde otogazın payı yüzde 9 seviyesinde ve otomotiv sektörünün LPG’ye ilgisinin de arttığını görüyoruz. Şu an itibariyle dünyada 150’ye yakın model araç LPG’li olarak üretiliyor. Türkiye’de buna paralel olarak her 10 araçtan 4’ü LPG kullanıyor.” dedi.

LPG-Selim-Siper
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper

Her 10 istasyonun 8’inde otogaz satılıyor

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Şiper konferansın önemine dikkat çekerek, her 10 akaryakıt istasyonunun 8’inde LPG lisansı altında toplam tüketimin yaklaşık yüzde 77’si kadar bir kısmın PETDER üyesi şirketler veya bağlantılı şirketleri tarafından satıldığını belirtti. Şiper, şöyle konuştu: “Bu istasyonlarda yaklaşık 4.7 milyon otogazlı araca yılda 500 milyona yakın emniyetli dolum yapılmakta. LPG’nin yüzde 79’u otomobil yakıtı olarak kullanılıyor. Bu açıdan baktığımızda da LPG sektörünün büyüme trendini yakından görebiliriz. Ayrıca Türkiye LPG tüketiminin benzin tüketimini geçtiği dünyadaki tek ülke konumundadır. Türkiye’deki otogazın başarısı ve yaygınlığı nedeniyle geleneksel akaryakıt, yani sadece benzin ve dizelinin bulunduğu sıvı yakıt istasyonlarının otogaz LPG’nin ve hatta elektriğin de ikmal edildiği bütüncül yakıt istasyonlarına dönüşmüştür.

LPG-Eyup-Aratay
Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay

30 milyar TL’lik pazar

Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Aratay da LPG sektörünün 30 milyar TL’lik bir büyüklüğe ve 100 bin kişilik istihdama ulaştığına işaret ederek şöyle konuştu: “Geride bıraktığımız ‘Kömür’ ve ‘Petrol’ Çağlarının ardından içinde bulunduğumuz dönemin ‘Gaz Çağı’ olarak adlandırılmasının nedenlerinden biri de hiç şüphesiz dünyanın en verimli ve çevre dostu enerji kaynağının LPG olmasıdır. LPG’nin küresel boyuttaki en büyük platformunu oluşturan WLPGA, her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri uluslararası konferanslarla LPG’nin önemini ve kullanım alanını genişletecek ve geliştirecek önemli çalışmalara imza atıyor. Türkiye LPG sektörü, gerek yaygın kullanımı ve yarattığı hacim, gerekse gelişmiş  özgün yapısı ile dünya LPG pazarında benzersiz bir yere sahiptir.

Dünya LPG Birliği ve Türkiye LPG Derneği işbirliği ile Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan Dünya LPG Birliği (WLPGA) Bölgesel Zirvesi‘nde 3 gün boyunca paneller, toplantılar ve seminerler ile sektörün gelişimi masaya yatırıldı. 43 ülkeden yaklaşık 450 delegenin katıldığı zirvede, 50’si yabancı olmak üzere toplam 70 firma yer aldı.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz