Doğru kış lastiği seçimi

8
1560
Hava ve yol koşulları ne olursa olsun, sıcaklık +7 derecenin altına düştüğünde, kış lastiğine geçiş yapmak gerekiyor.

Aracınızın tüm yükünü üstlenen lastiklerinizin mevsimine uygun olması, trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Ancak lastik değişimi için kar yağmasını ya da yolların buzlanmasını beklemek doğru değil. Hava ve yol koşulları ne olursa olsun, sıcaklık +7 derecenin altına düştüğünde, kış lastiğine geçiş yapmak gerekiyor. Dünyanın öncü lastik üreticilerinden Continental, mevsime uygun lastik seçiminin önemine dikkat çekiyor.

Kış lastikleri; desenleri, özel geliştirilmiş lastik hamuru ve diş derinlikleri açısından tamamen kış şartlarında güvenli sürüş için tasarlanmıştır. Bu lastikleri kullanmak için kar yağmasına, fırtınaya ya da olumsuz hava koşullarını beklemeye gerek yoktur. Hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesiyle birlikte kış lastikleriniz yüksek performans gösterecektir. Kış lastikleri, hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde en iyi yol tutuş ve fren performansını sunmanın yanı sıra kılcal kanal teknolojisi ile buzlu ve karlı yollar üzerinde yüksek çekiş gücü ve yüksek kilometre performansı da sağlar.

Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay

Kışın, yaz lastiklerinin kullanılmasıyla uzayan fren mesafesi ve lastiğin sertleşmesiyle beraber hızlı aşınma kaçınılmazdır. Standart lastik ve kış lastiği ile karla kaplı bir zeminde yapılan araştırmalar sonucunda, standart lastiğin saatte 50 km hızda fren mesafesinin 43 metre, kış lastiğinin fren mesafesinin ise aynı hızda 35 metre olduğu gözlemlenmiştir. Aradaki bu 8 metrelik fark, oldukça önemli çünkü hayati risk taşıyan kazaların önlenmesi anlamına geliyor. Bu yüzden kışın yaz lastikleri kullanılmamalıdır. Yapılan fren testleri de bu durumu kanıtlamaktadır.

Yanlış lastik seçiminin ekonomik olarak da sürücüleri istenmeyen durumlarla karşı karşıya getirdiğini söyleyen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, “Yanlış lastik seçimi sadece sürücünün güvenliğini değil toplam trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor.” dedi.

Kışın neden yaz lastiği kullanmamak gerekiyor?

•  Özel geliştirilmiş lastik hamuru ile üretilen kış lastikleri, sıcaklıklar düştüğünde dahi sertleşmeyerek, yol üzerinde tutuşu artırır.

• Kış lastikleri, üretimlerinde kullanılan özel hamur karışımları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile maksimum performans gösterir.

• Kışın yaz lastiği kullanmak lastiklerin daha çabuk yıpranmasına neden olurken aynı şekilde yazın kış lastiği kullanmaya devam etmek performans kaybı ve lastik ömrünün hızlı bir şekilde tükenmesine yol açar.

• Kış lastiği seçimi yaparken aracın orijinal lastik ebadına uymak gerekiyor. Eğer araç için ebat değişikliği yapılacaksa, mutlaka araç üreticisinin önerdiği ebatlar dikkate alınmalıdır.

•  Yıl boyunca tek tip lastik kullanmak ekonomik gibi gözükse de daha çok masraf çıkaracaktır. Hatta yazın kış lastiği kullanmak, uzun vadede yaz lastiği almaktan daha masraflı hale gelebilir.

Standart lastik ve kış lastiği ile karla kaplı bir zeminde yapılan araştırmalar sonucunda, standart lastiğin saatte 50 km hızda fren mesafesinin 43 metre, kış lastiğinin fren mesafesinin ise aynı hızda 35 metre olduğu gözlemlenmiştir.

Kış lastiği değişiminde nelere dikkat etmek gerekiyor?

• Sezonluk lastik değişim dönemlerinde, lastik değişimlerinin uzman kişilerce yapılması ve lastiklerin balansının yapılarak aracın altına takılması gerekir. Bu durum hem sürüş konforunuzu arttıracak hem de lastiğin ömrüne olumlu etki edecektir. Bununla beraber aracınızın mekanik (rot) ayarlarını periyodik olarak kontrol ettirmek aracınızdan ve lastiğinizden alacağınız performansa yine olumlu katkı sağlayacaktır.

•TPMS donanımlı araçlarda sökme-takma işlemlerinde sensörlere zarar verilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Araçta TPMS donanımının olduğu sökme takma işleminden önce teknisyene hatırlatılmalıdır.

•Continental olarak yazlık lastiklerde 3mm, kışlık lastiklerde ise 4mm diş derinliklerinde lastik değişimlerinin yapılmasını önermekteyiz. Bunun sebebi bu diş derinliklerinin altındaki lastiklerin yapılan testler sonrasında ciddi performans kaybının gözlenmesidir.

•Kış lastiklerinin hava basıncını ayarlarken, araç üreticisinin kullanım koşuluna uygun önermiş olduğu hava basıncının uygulanmasına dikkat edilmelidir. Kışlık lastikler için halk arasında yaygın bir ifade olan hava basıncını düşürmek lastiğin yol ile temas yüzeyini azaltacak, yanlış ve güvenlik zafiyetine neden olabilecek bir uygulamadır.

Yazlık/kışlık lastikler nasıl depolanmalı ve muhafaza edilmelidir?

• Lastiklerinizi temiz, karanlık, kuru ve havalandırması olan bir ortamda muhafaza ediniz. Nemli ortamlardan kaçınınız.

• Lastiklerinizi tercihen 25 °C’nin altında, 35 °C’yi geçmeyecek ortamlarda muhafaza ediniz. Sıcak radyatör, boru vb. cisimler ile direk temasından kaçınınız.

WinterContact TS 860

Continental’in ödüllü lastiği WinterContact TS 860

Continental’in kış lastiği ürün yelpazesi, son bir yılda ADAC, Auto Motor Sport, AutoBild, Auto Express gibi Almanya ve dünyanın önde gelen yayınlarının bağımsız testlerinden geçer not alarak rakiplerini geride bıraktı. Continental’in zorlu koşullar için özel olarak geliştirdiği WinterContact TS 860, 2016’da piyasaya çıkmasına rağmen, kış lastiği testlerinde üç yıldır, art arda birincilik kazanıyor.  Özel sırt tasarımı ve kauçuk bileşimi ile performans artışı sağlayan ContiWinterContact TS 860, Continental’in alanında uzman mühendisleri tarafından, kompakt ve orta büyüklükte araçlara yönelik geliştirildi. Ayrıca Snow Curve+ teknolojisi sayesinde de lastiğin karla kaplı yollarla kenetlenmesini güçlendiriyor. Bu teknoloji, tüm lastik profili üzerinde 1000’i aşan noktada karı sıkıştırarak, toplamda ve özellikle viraj alma esnasında daha iyi kavrama sağlıyor.

8 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz