Daimler Buses, 2030 yılında her sınıfta CO2 nötr araçlar sunacak

0
958
mb-ecitaro
Daimler Buses, 2030 yılında her sınıfta akü ve hidrojene dayalı CO2 nötr araçlar sunmayı hedefliyor.

Daimler Buses, 2030 yılında her sınıfta akü ve hidrojene dayalı CO2 nötr araçlar sunmayı hedefliyor. İlk odak noktası Avrupa ve Latin Amerika’nın ana pazarları olacak. 2039 yılında Avrupa’nın ana pazarında yalnızca CO2 nötr yeni araçlar satılacak. Kentiçi otobüs sınıfında 2030 gibi erken bir tarihte Avrupa’da durum böyle olacak. Daimler Buses, CO2 nötr araç yelpazesini genişletmenin yanı sıra müşterilerin eksiksiz elektrik altyapısı için genel bir yüklenici olarak hizmet tekliflerini de genişletiyor. Bu, Daimler Buses Başkanı Till Oberwörder tarafından üreticinin Mannheim tesisinde düzenlediği bir etkinlikte duyuruldu. Konuşmacılar arasında Daimler Truck Yönetim Kurulu Başkanı Martin Daum ve Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Dr. Volker Wissing de vardı.

Daimler Buses, yolcu taşımacılığının dünya çapında elektriklendirilmesi yolunda, 2025’ten itibaren ilk tamamen elektrikli şehirlerarası otobüsü ve bu on yılın sonundan itibaren hidrojen temelli yakıt hücreli seyahat otobüslerini piyasaya sürmeyi planlıyor. Daimler Buses, ana şirketi Daimler Truck‘ın çift hat stratejisine uygun olarak hem akü elektrik hem de hidrojen temelli teknolojilere odaklanıyor. Çünkü bu, müşterilerinin farklı ihtiyaçlarına özel sıfır yayımlı çözümler sunmanın tek yolu.

Daimler Buses Başkanı Till Oberwörder, konuyla ilgili olarak “Dünya çapında önder bir otobüs üreticisi olarak hedefimiz açık: İklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmak ve bunu başarmak için taşımacılıkta gerekli olan değişimin itici gücü olmak istiyoruz. Bu amaçla net bir elektriklendirme stratejisi izliyoruz ve alternatif tahrik teknolojilerine sahip seri üretim otobüsleri yollara çıkarıyoruz. 2030 yılında en önemli pazarlarımızda her bir sınıfımız için CO2 nötr güç aktarma organları sunmak istiyoruz ve bu nedenle net bir taahhütte bulunuyoruz: en geç 2030’dan itibaren Avrupa’da kentiçi otobüs sınıfında yalnızca CO2 nötr yeni araçlar sunacağız ve Euro VII teknolojisine yatırım yapmayacağız. Geliştirme çabalarımızı tamamen sıfır yayımlı ve tamamen elektrikle çalışan eCitaro’ya odaklıyoruz.” dedi

Oberwörder, şöyle devam etti: “Elektriklendirmeye bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz ve aracın kendisinin çok ötesine geçiyoruz. Müşterilerimize ‘anahtar teslimi’ olarak elektrikli mobilite sağlıyoruz, yani işleyen bir elektrikli otobüs hizmeti için ihtiyaç duydukları tüm modülleri bizden alıyorlar: Otobüsler tedarik ediyoruz, gerekli altyapıyı ve şarj yönetimini planlıyoruz, deponun dönüşümünü yönetiyoruz ve personeli eğitiyoruz. Hedefimiz elektro mobilitenin otobüs sektöründe günlük bir gerçeklik haline gelmesi.

Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Dr. Volker Wissing ise şunları söyledi: “İklim hedeflerimize ulaşmak için daha fazla sıfır yayımlı araca ihtiyacımız var. Toplu taşıma şirketlerini filolarını karbonsuzlaştırmak ve onlara uygun altyapıyı sağlamak için aktif olarak destekliyoruz. Bu amaçla toplam 1,25 milyar Euro ayırdık. Hedefimiz: 2030 yılına kadar her ikinci kentiçi otobüsü elektrikli hale getirilmeli.

mb-ecitaro-RE
Daimler Buses, 2023’ten itibaren, 2018’den beri seri üretimde olan ve daha önce tamamen aküyle çalışan Mercedes-Benz eCitaro kentiçi otobüsünü de menzil artırıcı olarak hidrojen temelli bir yakıt hücresiyle donatacak.

Yakıt hücreli ve yeni, daha güçlü akülü Mercedes-Benz eCitaro

Daimler Buses, 2023’ten itibaren, 2018’den beri seri üretimde olan ve daha önce tamamen aküyle çalışan Mercedes-Benz eCitaro kentiçi otobüsünü de menzil artırıcı olarak hidrojen temelli bir yakıt hücresiyle donatacak. Daimler Buses, böylece kentiçi otobüs sınıfındaki tamamen elektrikli ürün yelpazesine 400 kilometreye kadar menzile sahip (solo otobüs) bir araç ekliyor. Menzil artırıcı bir sürüm olarak, güçlü ve CO2 nötr alçak tabanlı otobüs, zorlu güzergahları ve tüm taşımacılık operatörlerinin menzil gereksinimlerinin yaklaşık yüzde 100’ünü kapsıyor.

eCitaro Range Extender, tamamen bir kentiçi otobüsü olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Yakıt hücresi ana enerji kaynağı olarak değil, yalnızca menzili uzatıcı olarak hizmet ederken, tahrik sistemi çok güçlü aküye dayalı olmaya devam ediyor. Bu nedenle araç, her iki güç kaynağını birleştiren tamamen elektrikli bir hibrit otobüs. Hidrojen, 350 bar’lık bir basınçta gaz halinde kullanılıyor.

Daimler Buses, ayrıca 2022’nin sonundan itibaren eCitaro‘yu yeni nesil yüksek performanslı akülerle sunacak. Yüksek enerjili lityum iyon aküler, aynı ağırlık için akü hücresi başına kapasiteyi yaklaşık yüzde 50 artırıyor ve yaklaşık 280 kilometrelik (solo otobüs) güvenilir menzil sağlıyor. Aküler hem eCitaro‘da hem eCitaro Range Externder‘da hem de Brezilya’dan yakın zamanda piyasaya sürülen tamamen elektrikli şasi eO500U‘da kullanılacak.

eCitaro, Daimler Buses’ın başarılı bir modeli: 600’den fazla eCitaro şu anda Avrupalı müşteriler tarafından günlük olarak kullanılıyor. 2021’de Almanya’da yeni satılan neredeyse her ikinci tamamen elektrikli kentiçi otobüsü Daimler Buses’dan geldi.

Daimler Buses tam hizmet sağlayıcı olarak taşımacılık şirketlerini destekliyor

Daimler Buses, müşterilerine, tamamen elektrikli eCitaro için, bir elektrik filosunun sorunsuz çalışması için proje planlama ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra güç kaynağı altyapısının eksiksiz inşasını da içeren eksiksiz bir sistem sunuyor. Buna, gerektiğinde anahtar teslimi olarak sunulan ilgili inşaat önlemleri de dahil. Taşımacılık şirketleri, talep üzerine, otobüs, güç ve şarj altyapısının yanı sıra uygun yazılım, dijital hizmetler, personel için uygun eğitim ve satış sonrası hizmetleri içeren koordineli bir genel paketi tek bir kaynaktan alabiliyor.

Özellikle akü elektrikli otobüslerin şarj yönetimi, müşteriler için sorunsuz günlük operasyonlar anlamında çok önemli. Burada, IVU Traffic Technologies AG ile yakın zamanda duyurulan stratejik ortaklık sayesinde, Daimler Buses, yelpazesini şarj yönetimi ile ilgili olarak eCitaro‘ya özel olarak tasarlanmış güçlü filo kontrol yazılımı ile tamamladı.

mbeO500U
Yaklaşık 250 kilometre menzile sahip olan ve büyük ölçüde eCitaro teknolojisine dayanan “eO500U” şasisi, Brezilya’daki São Bernardo do Campo tesisinde üretilecek.

Latin Amerika için elektrikli şasi

Daimler Buses, elektriklendirmeye dünya çapında öncülük ediyor: Daimler Buses’ın Latin Amerika ve Okyanusya bölgesindeki pazarlar için yerel gereksinimlere özel olarak uyarlanmış ilk tamamen akü elektrikli otobüs şasisinin üretimi bu yıl başlayacak. Yaklaşık 250 kilometre menzile sahip olan ve büyük ölçüde eCitaro teknolojisine dayanan “eO500U” şasisi, Brezilya’daki São Bernardo do Campo tesisinde üretilecek.

Daimler Buses, ana Latin Amerika pazarı olan Brezilya’da şasi için şimdiden 100 sipariş aldı. Teslimatların 2022 sonu ile 2023 başı arasında yapılması planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz