Türkiye otomotiv sanayisinin önemli ismi Coşkunöz Holding, Rusya’nın ilk lüks otomobili Aurus’un en büyük yerel tedarikçisi. Rusya’nın büyük önem atfettiği otomobilin seri üretimine, 31 Mayıs Pazartesi günü düzenlenen törenle start verildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla katılıp destek verdiği Tataristan’daki törende, otomobilin üretileceği Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov bizzat bulundu. Törene Coşkunöz Holding’i temsilen CEO Erdem Acay katıldı.
Türkiye otomotiv sanayisindeki başarısını yaklaşık 10 yıl önce Rusya’ya taşıyan ve Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde 2014’te seri üretime başlayan Coşkunöz Holding, Rusya’nın prestij projelerinden biri olan Aurus otomobillerinin üretiminde ana üreticiler arasında yer aldı. Lüks segmentte yer alan Aurus otomobillerinin seri üretimi, 31 Mayıs Pazartesi günü Tataristan’da düzenlenen görkemli törenle başladı. Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yoluyla katılarak destek mesajı verdi.
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, otomobilin üreticisi konumundaki Sollers Ford ortak girişiminden Aurus Genel Direktörü Adil Şirinov’un da bulunduğu açılış törenine Coşkunöz Holding’i temsilen CEO Erdem Acay katıldı.
Aurus projesi, Rusya Otomotiv ve Motor Araştırmaları Enstitüsü NAMI’nin öncülüğünde hayata geçirildi. NAMI aynı zamanda projenin büyük hissedarı konumunda. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Emirates Tawazun Fonu’nun yatırımcı ortak olarak dahil olduğu projenin üretimini ise Ford Sollers üstlenmiş durumda.
Putin’den ‘tarihi’ mesaj
Törene video konferansla katılan Vladimir Putin, Rusya tarihinde ilk kez bir lüks otomobil ailesinin sıfırdan tasarlanıp üretildiğini kaydederek Aurus projesinin ülke sanayisi için taşıdığı değere vurgu yaptı. Kendisinin de bu otomobili kullandığına ve bizzat direksiyonuna da geçtiğine dikkat çeken Putin, sözlerini “Aurus gerçekten dünya standartlarına uygun, iyi ve kaliteli bir otomobil.” diyerek sürdürdü.
Ford Sollers ve Aurus Genel Direktörü Adil Şirinov, yıllık 5 bin adet üretim kapasitesine sahip oldukları yeni yatırım çerçevesinde ana odaklarının ihracat olduğunu ifade etti. Aurus projesi kapsamında limuzinden sedana, SUV’den mini vana kadar farklı kategorilerde araç üretilmesi planlanıyor. Üretiminin ilk etapta yüzde 70, sonraki aşamada yüzde 80’ler oranında ihraç edilmesi hedeflenen otomobillerin çok yakında görücüye çıkması bekleniyor.
‘Bizim için sembolik değeri büyük bir işbirliği’
Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde büyük yatırımları bulunan ve halihazırda Rus KAMAZ’ın yanısıra Mercedes-Benz, PCMA (Peugeot-Citroen-Mitsubishi), RNPO (Renault-Nissan), Volkswagen gibi dünya devleriyle işbirliği yapan Coşkunöz Holding, Aurus otomobillerinin pek çok gövde parçasını tedarik edecek.
Aurus’un seri üretime geçmesi hakkında yorum yapan Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, yeni projenin kendileri için prestij açısından büyük anlam taşıdığına dikkat çekiyor. “Coşkunöz olarak bu yatırımın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bu çok önem verdiğimiz bir proje” diyerek sözlerine başlayan Acay, şöyle devam ediyor: “Alabuga Serbest Ekonomik Bölgesi’nde konumlandığımızda, otomotiv sektörünün rotasını bu bölgeye yönelteceğini öngörüyorduk. Burada Ford ile başlayan üretim maceramıza yeni markaları da ekleyerek bölgenin önde gelen tedarikçileri arasında yer aldık. Kaliteli ürün ve sıfır hata taahhüdümüz ile uzun süreli anlaşmalara imza attık. Prestijinin yanı sıra tarihi açıdan da bu denli önemli bir proje içinde yer almak, bizim için heyecan verici oldu. Bölgede konumlanan Coşkunöz Alabuga şirketimiz ile Aurus marka araçların limuzin, SUV, MPV modelleri için bütün kalıp ve seri sac parça üretimini biz yapacağız. Bu otomobillerin, otomotiv piyasasına güçlü bir oyuncu olarak gireceğini ve lüks araç kategorisinde rekabeti yeniden şekillendireceğini düşünüyoruz.”
Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde şimdiye kadar yaklaşık 60 milyon Euro çapında bir yatırıma imza attıklarını hatırlatan Acay, 2021 ve 2022 yılları için de 15 milyon Euro’luk yeni yatırım yapmayı, böylece Rusya’daki yatırım coğrafyalarını genişletmeyi hedeflediklerini ifade etti.