Elektrikli araçların (EV’ler) otomotiv endüstrisinde artışı her geçen gün ivme kazanıyor. 2030 yılına kadar; otomotiv üreticileri ve Orijinal Ekipman Üreticileri’nin (OEM) elektrikli araçlara ve bu araçların bataryalarına yarım trilyon doların üzerinde yatırım yapacağı, batarya pazarının da 2028’de 175 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. CHEP, bataryaların güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde taşınmasını sağlayarak tedarik zincirinde önemli maliyet tasarrufu sunuyor.
Karbon salımı ile iklim krizinin her geçen gün daha da kötüye gittiği dünyada, otomobil devleri fosil yakıt ile çalışan araçlardan, elektrikli otomobile geçiş takvimlerini açıklamaya devam ediyor. Otomotiv üreticileri ve Orijinal Ekipman Üreticileri, 2030 yılına kadar elektrikli araçlara ve bu araçların bataryalarına yarım trilyon dolardan fazla harcamak üzere yatırımlarını artırmayı planlıyor.
Batarya pazarı 2028’de 175 milyar dolara ulaşacak
Küresel araştırma şirketi Meticulous’un 2021 yılında yaptığı bir araştırmaya göre; batarya pazarının 2021’den 2028’e kadar yıllık yüzde 26’lık bir bileşik büyüme oranı elde edeceği ve 2028 yılına kadar 175,11 milyar dolara ulaşacağı bekleniyor. EV’lerde en yaygın kullanılan bataryalardan olan lityum iyon bataryalar, herhangi bir şekilde hasar gördüğü taktirde tehlikeli ve çok daha yüksek maliyetlerin oluştuğu olumsuzluklara neden olabiliyor.
Sınıf 9 Tehlikeli Mallar (Ambalaj Grubu II) olarak sınıflandırılan EV bataryaların taşınma süreci için katı güvenlik düzenlemeleri uygulanırken, bataryalarda kullanılacak ambalajların da BM sertifikalı olma zorunluluğu maliyeti yükseltiyor.
Hasarlı bataryaların maliyeti 2,2 milyar doları buluyor
EV batarya teknolojisi hala yolun başındayken, taşımada kullanılan karton ambalajın sadece pahalı değil, aynı zamanda kısa vadeli olduğu belirtiliyor. Hasarlı bataryalardan dolayı geri çağrılan araçların, otomotiv üreticilerine toplamda 2,2 milyar dolara mâl olduğu tahmin ediliyor. OEM’lerin geri çağırmalardan kaynaklı sorunların çözümü için optimize edilmiş taşıma ve ambalaj çözümlerine yöneleceği öngörülüyor.
CHEP’ten batarya tedarik zincirlerine özel çözümler
Teknoloji ve inovasyonla tedarik zincirine yönelik akıllı ve verimli çözümler sunarak 60 ülkede faaliyet gösteren CHEP, otomotiv parça tedarikçileri ve OEM’lere yeni EV teknolojilerinin nakliyesini için özel çözümler sunuyor. CHEP’in Eurobin ve IsoBin ürünleri, otomotiv endüstrisinin gelişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlandı.
EV bataryaları için yeniden kullanılabilir konteynerlerin, karton alternatiflerinden daha fazla koruma sunduğunu belirten CHEP Türkiye Otomotiv Avrupa Bölgesi Kilit Müşteriler Lideri Engin Gökgöz, “Karton kutularla karşılaştırıldığında, CHEP’in dayanıklı konteynerleri taşıma esnasında daha fazla koruma sağlayarak hasarı önlüyor. Ayrıca, CHEP’in BM onaylı yeniden kullanılabilir ve standart konteynerlerinin ölçüleri doğrultusunda batarya hücre ve modüllerinin tasarlaması, daha yüksek bir paketleme yoğunluğu sunuyor. Böylece deniz konteynerlerindaki alan kullanımı büyük ölçüde optimize ediliyor ve ikinci bir maliyet tasarrufu sağlıyor.” dedi.