Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınmasında Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Çalıştayı, UND katılımıyla gerçekleşti

0
379
bozulabilir-gida-maddelerinin-tasinmasinda-kurumsal-kapasitenin-guclendirilmesi-calistayi-dernegimizin-katilimiyla-gerceklesti-2
Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı, 7-8 Şubat tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.

Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı, 7-8 Şubat tarihlerinde Ankara’da düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Murat Baştor, onay kuruluşu Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile yaptıkları çalışmalarda 4 bin araca belge verdiklerini ve belge sayısını 40 bin’e çıkartmayı hedeflediklerini belirtti.

Çalıştay kapsamında düzenlenen “ATP ve BTB’nin Sektöre Etkileri” konulu panele katılan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, bozulabilir ürünlerin taşınmasında uluslararası taşımalarda sorun yaşanmadığını söyleyerek, yeni mevzuatın yurtiçi taşımalar için önemli olduğunu söyledi. Önemli bir uyarıda bulunan Özel, “ADR’de olduğu gibi uygulanma ertelenirse belge alan ve almayan firmalar nedeniyle haksız bir rekabet oluşabilir. Bu yüzden yapılacak denetimler çok önemli.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ATP ve Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Belgesi’nin Sektöre Etkileri konulu panelde UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel ile birlikte TAİD’i temsilen Çetin Sarvan, TREDER’i temsilen Cihan Karayeli ve FAO’dan Taşımacılık Uzmanı Mehmet Tarakçıoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelistler, yeni mevzuatın uluslararası taşımacılık ve yurtiçi taşımacılığa etkileri konusunda değerlendirmeler yaptı.

UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, ülkemizin uluslararası taşımacılıkta güçlü bir frigorifik altyapıya sahip olduğunu belirterek sorunun yurtiçi taşımacılık kısmında yaşandığının altını çizdi.

Uluslararası taşımaları ATP konvansiyonuna uygun olarak yapıyoruz ve filomuz bu standartlara uygun” diyen Özel, teknik süreçlerde ve periyodik muayenelerde eksiklikler yaşanabildiğini bunun da denetlemeler yaygınlaştıkça ortadan kalkacağını belirtti.

Yurtiçi taşımalarda kayıp ne kadar düşerse ülke rekabetçiliğinin o derece artacağını anlatan Özel, “Avrupa, Orta Asya olmak üzere tüm bölgelere yoğun frigorifik taşımalar yapıyoruz. Avrupa’daki birçok ülkeyle karşılaştırılamayacak kadar güçlü bir filo yapımız var. Türk taşımacısı o yüzden Avrupa’da tercih ediliyor.” dedi.

Yeni yönetmelik ve uygulamalardaki standart artışının sektöre getirdiği maliyetleri yorumlayan Özel, “Bir takım teşvik mekanizmaları devlet tarafından gündeme getirilebilir. Bunu Avrupa ülkelerinde görüyoruz. Hızlı uyum sağlanması için teşvik ve destekler devreye alıyor.” dedi.

Benzer sürecin ADR konusunda yaşandığını hatırlatan Özel, önemli bir uyarıda bulunarak ADR örneğini verdi. Özel, “Benzer bir eşleşme projesi geldi. Tankerler için TSE ile anlaşıldı, mevzuatlar çıkarıldı ve geçiş süreci kondu ancak geçiş süreci ertelendi, daha sonra tekrar ertelendi. Biz uluslararası taşımalarda buna zaten uygunuz ancak yurtiçinde bu sorun var. BTB için de bu erteleme olabilir diye korkuyoruz. Alan ve almayan arasında haksız bir rekabet olabiliyor. Bu nedenle denetimleri iyi organize edilmesi gerekiyor. Bu da süreci baltalayarak standardın yükselmesini engelliyor. Bunu başarabilirsek kalite artar, israf azalır, maliyetler azalır.” diye konuştu.

Çalıştaya UND adına Başkan Yardımcısı Kemal Gül, Yönetim Kurulu Üyesi Kerem İmrak, İKB Alper Özel ve Genel Koordinatör Necla Albayrak katılım sağladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz