Bosch Grubu, 2023 mali yılının zorluklarına rağmen beklentilerini karşıladı: Ön rakamlara göre, global teknoloji ve hizmet tedarikçisi 2023 yılında, döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra, yüzde 8 büyüyerek (nominal büyüme yüzde 4) 91,6 milyar Euro’luk satış gerçekleştirdi. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı, bir önceki yıla (yüzde 4,3) göre hafif bir iyileşme göstererek yüzde 5’e ulaştı ve beklentileri karşıladı. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stefan Hartung, şirketin ön rakamlarıyla ilgili açıklamasında “Bosch açısından 2023 yılı beklenenden daha zorlu geçti. Üstün bir çabayla satışlarımızı arttırmayı ve marjlarımızı iyileştirmeyi başardık. Ters esen güçlü rüzgâra rağmen ilerleme kaydettik. Zor koşullar göz önüne alındığında, bu, çalışanlarımızın elde ettiği önemli bir başarıdır. Önümüzdeki yıllarda, hepimizin çok daha fazlasını ortaya koyması gerekecek.” dedi.
Geçtiğimiz mali yılda Bosch, büyüme alanlarını daha da genişletmeyi, mobilite işinin dönüşümünü ilerletmeyi ve tüm iş alanlarında rekabet gücünü artırmayı başardı. “Geleceği şekillendirecek teknolojilere, özellikle de iklim eylemiyle ilgili teknolojilere proaktif bir şekilde yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ancak, pazardaki ivmenin yavaşlaması ile, bu teknolojilerin pazarda yaygınlaşmasında bir gecikme yaşandığını görüyoruz. Güncel sipariş durumuna yanıt vermemiz ve rekabet gücümüz üzerinde daha fazla çalışmamız gerekiyor. Gelecekteki büyümemizi ancak bu şekilde finanse edebiliriz.” Bu koşullar göz önüne alındığında Bosch, Mobilite iş sektörü gibi çeşitli alanlarda ayarlama ihtiyacı olacağını öngörüyor. Şirket kısa süre önce Almanya’daki çalışan temsilcileriyle bu konuda görüşmelere başladı. Almanya’daki Mobilite lokasyonları için 2023 yazında çalışan temsilcileriyle imzalanan iş sözleşmesi uyarınca, 2027 sonuna kadar işten çıkarma söz konusu olmayacak. Hartung, “Değişim ancak sosyal paydaşlarımızla işbirliği ve uzlaşma yoluyla başarılı olabilir.” dedi ve ekledi: “Almanya’ya endüstriyel ve özellikle de bir üretim lokasyonu olarak bağlıyız.” Buna ek olarak Bosch, özellikle gelecek vaat eden iş alanlarında işe alımlara devam etmek ve mümkün olduğunca fazla sayıda çalışanını küçülen alanlardan büyüyen alanlara kaydırmayı istiyor. Şirket, 2030 yılına kadar eğitim ve yeniden beceri kazandırma için yaklaşık 4 milyar Euro harcamayı planlıyor. Bunun gerçekleşebilmesi için çalışanların da istekli olması önemli olacak.
Bosch, Türkiye’de 2023 yılında çift haneli büyüme elde etti
Bosch, Türkiye’de 2023 mali yılında, (konsolide olmayan şirketlerin satışları ve bağlı şirketlere sağlanan şirket içi teslimatlar dahil olmak üzere) 145 milyar TL satış geliri elde etti (yaklaşık 4,4 milyar Euro). Euro bazında artış yüzde 6 oldu. Şirket, yurt içinde 60 milyar TL’lik (yaklaşık 2,3 milyar Euro) konsolide satış gelirine ulaşırken, bir önceki yılla karşılaştırıldığında Euro bazında yüzde 29’luk büyüme kaydetti. Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Daniel Korioth, “Sosyoekonomik ortamda devam eden zorluklara rağmen, 2023 yılında pazarda sağlıklı bir büyüme elde ettik. Performans, beklentilerimizi aştı.” dedi. Ön rakamlara göre, 31 Aralık 2023 itibarıyla Bosch’un Türkiye’deki çalışan sayısı yaklaşık 19.800 oldu.
Bosch, başarısını daha da ileriye taşımak ve Türkiye’deki yeşil ve dijital dönüşümü şekillendirmeye devam etmek için geleceğin teknolojilerine yönelik yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bunu başarmak üzere başta kamu kurumları, meslek okulları ve üniversiteler olmak üzere paydaşlarıyla işbirliğini yoğunlaştıracaklarını belirten Daniel Korioth, “Eğitim ve gelişim programları ve sürekli know-how transferi yoluyla insan sermayemize yatırım yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’de güçlü bir ayak izimiz var. Ülkeye uzun vadeli bağlılığımızı sürdürmeye ve teknolojik gelişimine katkıda bulunmaya kararlılıkla devam ediyoruz.” dedi.
İklim politikası: İstikrarsızlık, piyasa ivmesini zayıflatıyor
İklim değişikliğiyle mücadele, Bosch gibi teknoloji şirketleri açısından önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve çok sayıda iş fırsatının önünü açıyor. Bosch kısa süre önce ABD merkezli tüketici elektroniği fuarı CES’te sürdürülebilir enerji kullanımına yönelik teknolojiler ve çözümler sundu. Hartung, mevcut iklim politikalarının birçok şirket için iş ortamını istikrarsızlaştırdığına inanıyor. Hartung, “Yakın zamanda Almanya’nın elektrikli otomobil sübvansiyonlarını aniden kaldırmasında gördüğümüz gibi, uygulamalar tutarsız olduğunda, sorunlar ortaya çıkıyor. Düzensiz bir politika yapısı uzun vadeli satın alma kararlarını engelliyor. Aslında ekonominin daha fazla öngörülebilirliğe ihtiyacı var.” dedi. Hartung politika yapıcıları da anladığını da ifade etti: Batı ülkelerindeki birçok hükümet hem kemer sıkma baskısı hem de popülist eleştiriler altında, aynı zamanda refahı korumak ve küresel ısınmayı azaltmak zorunda.
Büyüme stratejisi: İnovasyonu destekleyecek yatırımlar
Mevcut zayıf ekonomik durumda bile Bosch stratejik hedefleri doğrultusunda ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Şirket, faaliyet göstermekte olduğu ana pazarlarda ilk üç tedarikçiden biri olmayı ve kendisini dünyanın tüm bölgelerinde etkin bir şekilde konumlandırmayı hedefliyor. Hartung, “Özellikle bu tarz değişim zamanlarında, faaliyet gösterdiğimiz sektörler ve bölgelerde geniş bir ayak izimizin olması çok değerli. Ancak bu, odaklanmış portföy yönetimini göz ardı edeceğimiz anlamına gelmiyor.” dedi. Şirket, geçtiğimiz yıl, Bina Teknolojisi iş kolunun sistem entegrasyonu işine yoğunlaşmasına ve ürün işinin çoğunluğunun satılmasına karar verildiğini açıklamıştı. Bosch, Kuzey Amerika bina otomasyonu pazarındaki konumunu güçlendirmek için 2015 yılında Climatec‘i ve geçen yıl ise Paladin Technologies‘i satın aldı.
Bosch, yarı iletken işi gibi tanımladığı büyüme alanlarını da başarıyla genişletmeye devam ediyor. ESMC Avrupa ortak girişimine yaptığı yatırım ve Roseville, ABD’de bir yonga plakası fabrikası satın almasıyla Bosch, 2023 yılında önemli yatırım kararları aldı. Şirket, silikon karbür çiplerini veya kısaca SiC yongaların üretimi ile daha fazla büyümeyi hedefliyor. Bu yarı iletkenler elektrikli otomobillerin güç elektroniğinde kullanılıyor ve sürüş menzilini artırabiliyor. Şirketin yenilikçi gücünü vurgulayan Hartung, “Silikon karbür yapıları artık düz bir düzlemde değil de dikey bir şekilde inşa ederek yongaların güç yoğunluğunu daha da arttırabiliyoruz. Bu teknolojiyi yollara çıkaran ilk SiC üreticisiydik ve ikinci nesil ile 2023 yılında performansı yüzde 30 daha artırmayı başardık. Bosch’ta yatırım, inovasyonu tamamlar.” dedi. Bosch, 2026 yılından itibaren, uygun maliyetli 200 milimetrelik yonga plakaları üzerinde ilk dikey yapılandırılmış SiC yongaları üretmeyi planlıyor.
Mobilite sektöründe dönüşüm: Elektromobiliteyi teşvik etmek için standardizasyon
Bosch, otomotiv endüstrisindeki dönüşüme, şirket tarihindeki en büyük ana faaliyet alanını yeniden düzenleyerek yanıt veriyor. Yeni Mobilite iş sektörü 2024’ün başında faaliyetlerine başladı. En önemli değişikliklerden biri, yeni Mobilite iş sektörünün, gelecekte önemli olacak üç alanda, yani yazılım, yarı iletkenler ve araç bilgisayarlarında yatay sorumluluğunun olması. Bu dönüşüm projesi ile Bosch, geleceğin mobilitesine doğru ilerlerken, iş fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için gelişmekte olan ve yerleşik teknolojilerden yararlanma şeklini geliştirmeyi planlıyor.
Hartung; örneğin, özellikle otonom ve elektrikli sürüşü destekleyen yeni yedek fren sistemlerine yönelik talepteki artıştan Bosch’un, 2030 yılına kadar yıllık yüzde 10 büyüme hedeflediğini söyledi. “Genel olarak, fren sistemlerimizde rakiplerimize kıyasla iki kat daha hızlı büyüyoruz. ESP’deki satışlarımızı da sürdürüyoruz, ancak buradaki pazar hacmi düşüyor.” Elektromobilite ile ilgili olarak Hartung, Avrupa’da şarj istasyonlarının ve uygun fiyatlı elektrikli otomobillerin eksikliğini gidermek gibi yapılması gereken daha çok şey olduğuna inanıyor. Hartung, “Çin geçen yıl otomobil ihracatını yüzde 60 oranında artırmayı başardı, bu da bizi düşündürmesi gereken bir başarı. Çinli müşterilerimizin elektrikli güç aktarım çözümlerinde standardizasyonu tercih ettiğini biliyoruz. Bu da Avrupa’da kaçırmayı göze alamayacağımız ölçek ekonomilerini sağlıyor.” dedi.
2023’te ticari gelişmeler: Mobilite ile Enerji ve Bina Teknolojisinde güçlü büyüme
2023 yılında Bosch’un faaliyet gösterdiği sektörlerdeki satış gelişimi karmaşık bir tablo ortaya koydu. Mobilite, 2023 yılında 56,3 milyar Euro ile en güçlü satışlara sahip Bosch iş sektörü olmaya devam etti. Yüzde 7 veya döviz kuru etkilerinden arındırılmış yüzde 11’lik bir büyüme elde etti. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Finans Direktörü Dr. Markus Forschner, “Ürünlerimiz hem geleneksel hem de yeni iş alanlarında talep görüyor. Bu da bizi sektörü geliştirmeye devam etmek için motive ediyor, ki bu görev bizden çok şey talep etmeye devam edecek.” dedi.
Sanayi Teknolojileri iş sektörü 7,5 milyar Euro’luk satış gerçekleştirdi. Bu rakam, HydraForce‘un satın alınması nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 8 daha yüksek. Döviz kuru etkilerinden arındırıldığında bu, yüzde 10’luk bir artışı temsil ediyor. Dayanıklı Tüketim Malları sektöründe satışlar 19,9 milyar Euro olarak gerçekleşti. Forschner, “Tüketicilerdeki kısıtlamaların elektrikli el aletleri ve ev aletleri işlerimiz üzerinde önemli bir etkisi oldu.” dedi. Satışlar bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında azaldı. Döviz kuru etkilerinden arındırıldığında bu yüzde 1’lik hafif bir düşüş oldu. Enerji ve Bina Teknolojisi iş sektöründe satışlar yüzde 9’luk güçlü bir artışla 7,6 milyar Euro’ya ulaştı. Döviz kuru etkilerinden arındırıldığında bu artış yüzde 11’e yükseliyor. Forschner, “Burada sadece enerji tasarruflu ve yenilenebilir ısıtma teknolojisine yönelik yoğun talepten değil, aynı zamanda Bosch Global Servis Çözümleri bölümündeki servis işimizin genişlemesinden de faydalandık.” dedi.
2023’te ticari gelişmeler: En güçlü büyüme Avrupa ve Kuzey Amerika’da
Bosch’un bölgesel satış gelişimi de karışık bir tablo ortaya koydu. Forschner, “Avrupa ve Kuzey Amerika en güçlü nominal büyümeyi kaydetti.” dedi. Avrupa’da satışlar yüzde 6 artarak 46,8 milyar Euro’ya ulaşırken, döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra yüzde 8’lik bir artış kaydedildi. Kuzey Amerika’da satışlar yüzde 4 ya da döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra yüzde 8 artarak 15,2 milyar Euro’ya yükseldi. Güney Amerika’da satışlar bir önceki yıla göre yüzde 6 azalarak 1,7 milyar Euro oldu. Ancak döviz kuru etkilerinden arındırıldığında büyüme yüzde 4 olarak gerçekleşti. Forschner, “Zayıf Brezilya Reali burada belirleyici bir faktör oldu.” dedi. Asya Pasifik’teki satışlar yüzde 1’lik hafif bir artışla 27,9 milyar Euro’ya ulaşırken, döviz kuru etkilerinden arındırıldığında yüzde 9’luk bir artış kaydedildi. Forschner, “Bu rakamlar Çin ekonomisinin çeşitli sektörlerindeki zayıf gelişmeyi yansıtıyor. Hindistan ve Japonya’daki güçlü büyümemiz bunu ancak kısmen telafi edebildi.” dedi.
2023’te personel sayısı gelişimi: İstihdam istikrarlı bir seviyede
Bosch Grubu, 31 Aralık 2023 itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 427.600 çalışanı istihdam ediyor. İlk rakamlara göre bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 7.600 kişi yani yüzde 2 daha fazla. 2023 yılında, Almanya’daki çalışan sayısı neredeyse hiç değişmeyerek 133.800’de kaldı.
2024 görünümü: Küresel ekonomiden gelen zayıf büyüme teşviki
Bosch, içinde bulunduğumuz yıl için hala yüzde 2 ila 2.5 arasında ılımlı bir küresel ekonomik büyüme bekliyor. Forschner, “Tahminlerimize göre, küresel ekonomi 2025 yılına kadar ivme kazanmaya başlamayacak. Faaliyet gösterdiğimiz ana sektörlerimizdeki görünüm oldukça can sıkıcı.” dedi. Bosch, otomotiv sektöründe 2024 yılındaki üretim seviyelerinin bir önceki yıla benzer olmasını bekliyor. Şirket, makine mühendisliğindeki ekonomik gerilemenin devam edeceğini öngörüyor ve dayanıklı tüketim mallarına yönelik talebin 2025 yılına kadar toparlanmasını beklemiyor. Bosch, enerji sektöründe, özellikle Alman pazarında müşterilerin satın alma isteğinin düşük kaldığına inanıyor. Bunun nedeni, ev sahipleri açısından ısıtma sistemlerine yönelik gelecekteki düzenlemelerin belirsiz olması. Şirket, 2024 mali yılında da piyasalardan herhangi bir destek beklemiyor. Forschner, “Ilıman ekonomik ortamda önemli miktarda ön yatırım yapmak zorunda kalsak bile, en az yüzde 7’lik hedef marjımıza sıkı sıkıya bağlıyız” dedi. Her halükarda Bosch, hedef marjına ulaşmak için daha önce belirlediği zaman çizelgesini bir ila iki yıl kadar ileriye erteliyor. Şirket, gelecekteki pazarlara başarılı bir şekilde girebilmek için maliyetleri ve rekabet gücünü artırmaya yönelik çabalarını daha da yoğunlaştırmayı planlıyor. Forschner sözlerine şunları ekledi: “Bir yandan karlılık ve sermaye kaynaklarımızın verimli kullanımı, diğer yandan da yarının büyümesi için yapılacak yatırımlar arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz.”