Bosch, 13 milyar Euro tutarında elektromobilite siparişi aldı

0
2291
Bosch_IAA_19__4_
Kullanıma hazır şasi: elektromobilite platformu

Söz konusu elektromobilite olduğunda, Bosch en hızlı şeritten gidiyor. Başka hiçbir şirket bu alanda bu kadar uzmanlığa sahip değil ve bu uzmanlık sonuç veriyor: 2018 yılının başından beri Bosch, binek otomobiller ve hafif kamyonlar için elektrikli güç aktarım mekanizmalarına yönelik üretim projeleri başta olmak üzere yaklaşık 13 milyar Euro’luk elektromobilite siparişi aldı. Bosch, bu başarılı siparişler ve yenilikçi gücü sayesinde mevcut zorlu ortamda konumunu koruyor. Mobilite Çözümleri iş sektörü, 2019 yılında bir kez daha küresel otomotiv üretiminden daha iyi bir gelişme gösterdi. Pazarda yaşanan mevcut önemli düşüş eğilimine rağmen, sektörün satışları bir önceki yılın biraz altında gerçekleşecek. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Mobilitenin dönüşümü zorlukların yanı sıra fırsatlar da getiriyor. Bu fırsatları yakalamak istiyoruz.” dedi. Bosch, geleceğin mobilitesine teknolojik açıdan açık fikirli bir yaklaşım sergiliyor. Hem konvansiyonel güç aktarma organlarını hem de hızla ilerleyen elektrifikasyonu daha da fazla geliştiriyor. Buna ek olarak şirket, mobiliteyi otonom, ağa bağlı ve kişiselleştirilmiş hale getirme konusunda çalışmalar yürütüyor. Elektronik aksamlar ve yazılımlar bu konuda önem arz ediyor. Şirketin mobilite operasyonlarında şu anda yaklaşık 14 bin yazılım mühendisi çalışıyor ve yazılım uzmanlığı için gerçekleştirilen yıllık harcama 3 milyar Euro’yu buluyor. Amaç, insanların çevre dostu bir şekilde mobil olmalarını ve mobilitenin herkes için ulaşılabilir olmasını sağlamak. Denner, “Bosch, mobiliteyi iklim dostu ve ekonomik hale getiriyor.” dedi.

Bosch_IAA_19__2_
Bosch, benzinli motoru daha verimli hale getiriyor.

Etkili güç aktarma organları: İçten yanmalı motorlardan yakıt hücrelerine

Bosch, iklim eylemine öncülük ediyor ve bunu, sadece dünya genelindeki tüm yerleşkelerini gelecek yıldan itibaren karbon nötr hale getirerek yapmıyor. Denner, konuyla ilgili olarak “Ayrıca kendimizi, küresel ısınma ve hava kalitesi üzerinde kayda değer bir etkiye sahip olmayan mobilite çözümleri geliştirmeye de adıyoruz.” dedi. Şirket, emisyonsuz mobiliteye her yıl yaklaşık 400 milyon Euro harcıyor. Elektromobilite söz konusu olduğunda Bosch, diğer şirketlerle karşılaştırıldığında motosikletlerden kamyonlara ve 48 voltluk hibridizasyondan tamamen elektrikli güç aktarma organlarına kadar daha geniş bir kapsama alanına sahip. Bosch, 48 voltluk bataryası ile pazarda önderliği hedefliyor. Ayrıca şirket batarya hücrelerinin üretimi konusunda Çinli Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) şirketi ile uzun süreli bir işbirliği için sözleşme imzaladı. Bu yılın başında Bosch, binek otomobiller ve kamyonetlere yönelik elektromobilite parçaları ve sistemleri ile 2025 itibarıyla 5 milyar Euro’luk satış gerçekleştireceğini öngörmüştü. Ancak Bosch, artık bu rakamı aşmayı bekliyor. Denner, “Emisyonsuz mobiliteyi sağlayan hangi teknoloji olursa olsun, o teknolojiyi pazara kabul ettirmemiz gerekiyor. Bunu da ancak ekonomik çözümlerle sağlayabiliriz. Bu çözümleri sunmazsak, küresel ısınmanın durdurulmasına yardımcı olamayız.” dedi. Elektromobilite alanında pazar önderi olma yolunda ilerleyen Bosch, yakıt hücreleri için bir kitle pazar oluşturmak da istiyor ve yakıt hücrelerinin üretimine başlıyor. Bu noktada, hala pahalı olan bu teknolojinin üretim maliyetini düşürmede ölçek ekonomisi de yardımcı olacak. Denner, “Bosch, alternatif güç aktarma çözümlerini ekonomik hale getiriyor.” dedi. 

Bosch_IAA_19__3_
Bosch, kamyonlar ve otomobiller için yakıt hücrelerinin geniş ölçekli üretimi amacıyla işbirlikleri yapıyor.

Yeni teknoloji: daha az parçacıklı madde, daha az fren tozu

Bununla birlikte 2030 yılında yeni araçların dörtte üçü hala konvansiyonel bir motor kullanmaya devam edecek. Bu motorlardan bazıları ya 48 voltluk sistemden ya da plug-in hibritten elektrik desteği alacak. Bu nedenle Bosch, sadece dizel motoru değil, benzinli motoru da daha verimli hale getiriyor. Elde edilen en son ilerleme, gerçek sürüş koşullarında bile benzinli motorların neden olduğu parçacık emisyonlarını Euro 6d standardının yüzde 70 altına indirmek için motor ve modern egzoz gazı arıtma aksamlarında modifikasyonlar kullanıyor. Bosch, frenin neden olduğu parçacık emisyonlarını da en aza indirmek istiyor. Buna ilişkin gelişmeler arasında, konvansiyonel fren disklerinin neden olduğu fren tozunun yüzde 10’u oranında fren tozu oluşturan iDisc ve elektrikli araçlarda fren tozunu yüzde 95’in üzerinde azaltabilen rejeneratif fren sistemi yer alıyor.

Bosch_IAA_19__6_
Bosch, otonom sürüşe giden yolda önderlik yapıyor.

Dönüm noktası: ilk 4. seviye sistem onaylandı

Bosch, otonom sürüş konusunda da önemli bir ticari başarı elde ediyor. Sürücü destek sistemleri ise bu başarının dayanağını oluşturuyor. Bu alanda Bosch, bu yıl yüzde 12 büyüme ve 2 milyar Euro’luk satış elde edecek. Otonom sürüşün sonraki seviyeleri için ise Bosch, 2022 yılına kadar 4 milyar Euro yatırım yapacak. Bosch, ABD ve Asya pazarları için şu anda sürücülerin otobanda giderken ellerini direksiyondan çekmesine izin veren 2. seviye sistemleri geliştiriyor. Almanya’da Bosch ve Daimler, Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi’nin otoparkında otonom vale park hizmeti ile 4. seviye sistem için dünyanın ilk onayını kısa bir süre önce aldı. Bu otonom vale park hizmeti böylece prototip aşamasının ötesine geçti. 2021’in sonu itibariyle yaklaşık bir düzine kadar daha otoparkın otonom vale park hizmeti ile donatılması bekleniyor.

Bosch_IAA_19__7_
Almanya’da Bosch ve Daimler, Stuttgart’taki Mercedes-Benz Müzesi’nin otoparkında otonom vale park hizmeti ile 4. seviye sistem için dünyanın ilk onayını kısa bir süre önce aldı

Özelleştirilmiş mobilite: servis aracı hizmetleri ve donanımı hazır şasiler

Mobilite sektöründeki değişim, pazarda yeni oyuncuların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bosch, bu oyuncularla birlikte iş yapmaya başlıyor. Bosch’un işbirliği yaptığı bu şirketlerin arasında, daha şimdiden dünya genelinde 50 milyonun üzerinde sürüş gerçekleştiren, en büyük üç paylaşımlı yolculuk hizmet sağlayıcısı DiDi, Lyft ve Uber yer alıyor. Çin’in önde gelen mobilite hizmetleri sağlayıcısı olan DiDi, araç bataryalarının kullanım ömrünü artırmaya yardımcı olmak üzere Bosch’un bulut tabanlı batarya servislerini kullanıyor.

Bosch_IAA_19__5_
Bosch, geleceğin mobilitesine açık fikirlilikle yaklaşıyor.

Gelecekte, bu gibi mobilite hizmet sağlayıcıları, özelleştirilmiş talep üzerine mobilite sunmak için servis araçlarını daha fazla kullanacak. 2025 yılı itibariyle dünya genelindeki yollarda 2,5 milyondan fazla servis aracının bulunması bekleniyor. Bosch, elektrifikasyon, otomasyon, bağlanabilirlik ve kişiselleştirmeye yönelik çözümleriyle, bu hizmet sağlayıcıların azami konfor ve güvenlikle paylaşımlı yolculuk hizmetlerini sunmasına yardımcı olmak istiyor. Söz konusu servis araçlarında, çeşitli gövde tasarımları için esneklik sağlayan kullanıma hazır, modüler bir platform olan donanımı hazır şasiler yer alabilir. Bu bağlamda Bosch, bu yılın başında şasi ve otomotiv uzmanı Benteler ile bir işbirliğine başladı. Automobil Pininfarina, kendi araçlarında donanımı hazır şasi kullanan ilk müşteri olacak ve ayrıca şasinin bir satıcısı olarak hareket edecek.

Bosch_IAA_19__9_
Mobilite insanların kendi araçlarını kullanmalarından daha fazlası

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz