En son verileri içeren ACEA’nın ‘Kullanımdaki Taşıtlar’ raporunun Ocak 2021 yayını, Avrupa motorlu taşıt filosuna kapsamlı bir genel bakış sunuyor. Ülke bazında, otomobiller, hafif ticari taşıtlar, orta ve ağır ticari taşıtlar ve otobüsler dahil olmak üzere her sınıf için kullanımdaki taşıt sayısını ve bu filonun son yıllarda nasıl geliştiğini gösteriyor.
Rapor, aynı zamanda her ülke için ortalama yaş (trafiğe ilk tescil yılı), her yakıt türünün payı ve bin kişi başına taşıt sayısı gibi her taşıt sınıfı için ilginç istatistikler sağlıyor.
Bu yeni yayın, Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinin yanı sıra Norveç, İsviçre ve Birleşik Krallık’ı kapsıyor.
Önemli tespitler
- 2019 yılında Avrupa Birliği otomobil filosu, 2018 yılına göre yüzde 1,8 artarken, yollardaki araç sayısı 242,7 milyona ulaştı. En yüksek büyüme Romanya’da (+% 7) kaydedilirken, Fransız otomobil pazarı hafif daraldı (-% 0,3)
- AB genelinde 28 milyondan fazla van dolaşımda. Fransa, 6 milyon taşıtla açık ara en büyük van filosuna sahipken, onu İtalya (4,2 milyon van), İspanya (3,8 milyon) ve Almanya (2,8 milyon) izliyor.
- AB yollarında 6,2 milyon orta ve ağır ticari taşıt bulunuyor. Yaklaşık 1,2 milyon kamyonla Polonya en büyük filoya sahip ve onu Almanya (1.010.742) ve İtalya (946.393) yakından takip ediyor.
- Avrupa Birliği’nde yaklaşık 692 bin 207 otobüs faaliyet gösteriyor ve bunların neredeyse yarısı yalnızca üç ülkede bulunuyor: Polonya, İtalya ve Fransa.
- AB’deki otomobiller şu anda ortalama 11,5 yaşında. Litvanya, Estonya ve Romanya, 16 yaşından büyük araçlarla en eski filolara sahip. En yeni otomobiller Lüksemburg (6,5 yıl) ve Avusturya’da (8,3 yıl) bulunuyor.
- AB’de hafif ticari taşıtların ortalama yaşı 11,6. AB’nin dört büyük pazarı arasında, İspanya en eski van filosuna (13.0 yıl) sahip ve onu İtalya (12.6 yıl) yakından izliyor.
- Avrupa Birliği’nde kamyonlar ortalama 13 yaşında. 21’den daha yaşlı olan Yunan kamyonları, AB’deki en eski kamyonlar. En yeni kamyonlar ise Avusturya’da (6,4 yıl).
- AB yollarındaki otobüslerin ortalama yaşı 11,7. En eski otobüsler Yunanistan’da (19.9 yıl), en yenileri ise Avusturya’da (4.8 yıl) bulunuyor.
- Son yıllarda trafiğe tescillerdeki artışa rağmen, alternatif tahrikli otomobiller toplam AB otomobil filosunun sadece yüzde 4,6’sını oluşturuyor. Yollardaki tüm otomobillerin yüzde 0,8’i hibrit elektrikli iken hem akü elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit otomobillerin her biri toplamın yalnızca yüzde 0,2’sini oluşturuyor.
- Dizel motorlu hafif ticari taşıtlar Yunanistan dışındaki tüm AB ülkelerinde baskın: AB van filosunun neredeyse yüzde 90’ı dizel ile çalışıyor. AB’deki vanların yalnızca yüzde 0,3’ü akü elektrikli.
- AB’deki tüm kamyonların yüzde 97,8’i dizel ile çalışırken, filonun yüzde 1,3 benzin kullanıyor. AB yollarındaki kamyonların yüzde 0,04’ü sıfır yayımlı.
- Dizel otobüsler AB filosunun hala yüzde 94,5’ini oluşturuyor ve yalnızca yüzde 0,6’sı akü elektrikli.
- Avrupa Birliği’nde bin kişi başına 569 otomobil düşüyor. Lüksemburg, AB’deki en yüksek araba yoğunluğuna (bin kişi başına 694) ve Letonya’ya en düşüğüne (342) sahip.
- Macaristan ve Letonya’da tüm hanelerin yarısının otomobili yokken, Fransız ailelerin yüzde 31’inden fazlasının iki otomobili var.