Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yapımı devam eden Karakurt Barajı ve HES projesini yürüten Age İnşaat, zorlu şantiye koşullarında iş güvenliğini sağlamak ve lastik sarfiyatını azaltmak için araçlarında Continental ContiPressureCheck sistemini kullanıyor. Lastiğin içerisine doğrudan monte edilen bir basınç ve ısı ölçüm sistemi olan Continental’in Lastik Basıncı İzleme sistemi hem lastik ömrünü hem de güvenliği artırarak, lastik kaynaklı yolda kalma riskini azaltıyor ve işletme maliyetlerinin azalmasına yardımcı oluyor.
Continental’in sürücü ve araç güvenliğini artırarak işletmelerin maliyetini düşüren ContiPressureCheck Lastik Basıncı İzleme sistemi, başta enerji, nakliye, lojistik ve inşaat sektörü olmak üzere her sektörden büyük şirketlerin tercihi olmaya devam ediyor. Özellikle zorlu iklim ve coğrafi koşullarda devam eden projelerin şantiye ortamlarında kullanılan araçların lastik dayanıklılığını artıran ContiPressureCheck- Lastik Basıncı İzleme sistemi, entegre edildiği merkezi kontrol ünitesini lastik basıncı ve ısısından anlık olarak haberdar ederek, lastik takip işlerini kolaylaştırıyor. Sistem ayrıca lastiğe erken müdahale olanağı sunarak hem sürücü güvenliği sağlıyor hem de filo maliyetlerinde tasarruf sağlıyor.
Zorlu çalışma ortamlarında lastiğe erken müdahale hayati önem taşıyor
Kars’ta Türkiye’nin ilk asfalt çekirdekli kaya dolgulu baraj inşaatını ve HES projesini yürüten Age İnşaat, zorlu hava ve coğrafi koşulların hüküm sürdüğü Karakurt Şantiyesi’nde Continental’in Lastik Basıncı Takip sistemini kullanıyor. Şirketin Karakurt Şantiyesi’nde Makine Mühendisi ve Atölye Şefi olarak görev yapan Heyam Başaran, Lastik Basıncı Takip sisteminin avantajlarını şöyle anlatıyor: “Continental’in Lastik Basıncı Takip sistemini kullanmaya, uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucunda karar verdik. Bu seçimi yaparken en önemli iki odak noktamız vardı: İş güvenliğini sağlamak ve lastik sarfiyatının bir nebze de olsa önüne geçmek. Lastikhanemize her gün gelen 20 araçtan 10 – 12’si düşük hava basıncından şikayet ediyordu ve şoförlerimiz genellikle kendilerini güvensiz hissediyordu. Continental’in Lastik Basıncı Takip sistemiyle lastik sarfiyatının yüzde 50 oranında önüne geçtik.”
Sistemin yakıt verimliliği sağlayarak maliyetleri de düşürdüğünü ifade eden Heyam Başaran, ContiPressureCheck sisteminin işlerini geliştirdiğini belirterek, “Sistem lastik takip işlerimizi oldukça kolaylaştırıyor. Artık lastiğe erken müdahale ederek, sarfiyatı kolaylıkla azaltabiliyoruz. Aynı zamanda erken müdahale etme olanağı, can güvenliği noktasında da oldukça işimize yarıyor. Şantiyemiz oldukça dik bir yokuşun uç noktasında bulunuyor. Bu durum da frenleri ve lastik sıcaklığını etkiliyor. Sistem bu noktada da araçlarımızın durumu açısından bizi haberdar ederek, işimizi oldukça kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.
ContiPressureCheck sistemiyle araçlar yolda kalmıyor
Lastiğin içerisine doğrudan monte edilen bir basınç ve ısı ölçüm sistemi olan ContiPressureCheck, lastiğe kauçuk konteynerlerde yerleştiren duyargalardan çıkan verilerin merkezi kontrol ünitesine iletilerek, daha sonra kabin içi ekran veya telematik çözümlere yansıtılmasıyla anlık bilgilendirme sağlıyor. Lastik değiştirildiğinde duyargalar kauçuk konteynerden çıkarılarak yeni lastikte tekrar kullanılabiliyor. Pil ömrü altı yıl veya yaklaşık olarak 600 bin km olan ContiPressureCheck, araçlara uyumlu halde sunuluyor. Lastik duyargalarından gelen sinyaller, araçta bulunan ve bilgiyi analiz edip değerlendiren, ardından ya sürücü kabininde görüntüleyen ya da bağlı bir telematik sisteme gönderen bir merkezi kontrol ünitesine iletiliyor. Böylece sürücü, lastik basıncı ve ısısından anlık olarak haberdar olabiliyor. ContiPressureCheck, yakıt maliyetlerinden tasarruf etmeye ve işletme maliyetlerinin azalmasına da yardımcı oluyor. Yakıt verimliliğini artırarak, kaplama için karkasın değerinin korunmasına yardımcı olan sistem, hem lastik ömrünü hem de güvenliği artırarak, lastikten kaynaklı yolda kalma riskini de ortadan kaldırıyor.