Navlunlar pandemi öncesine döndü ve düşüş devam edecek

0
369
cihanozkal
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal

Lojistik sektörünün gündemine oturan ‘navlunlarda ani düşüş’ konusunu UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Kahraman değerlendirdi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Eylül sonu itibarıyla Asya’dan Avrupa’ya gönderilen 40ft konteyner navlunları USD 4.000 seviyelerine kadar geriledi. Yüksek enflasyonun yol açtığı potansiyel bir küresel resesyon zemini navlun fiyatlarını aşağı çekti. Tüketim ürünlerine Covid-19 sonrası talep artışının yavaşlaması, perakendeciler ve üreticilerin de mallarını normalden daha erken tedarik etmesinin de bu düşüşe katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.

Global konteyner hatlarının haricinde, yeni oyuncuların (charter seferler) pazara girmeye çalışması da ayrıca navlun seviyelerinin düşmesine az da olsa katkıda bulundu. Çin’in sıfır Covid-19 politikası nedeniyle Çin’deki aksama küresel tedarik zincirini de olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Amerika ve Avrupa’daki büyük perakendecilerin ürünlerini daha erken tedarik etmeleri ve müteakip talebin düşmesi ve küresel ekonomide olası resesyonun etkisiyle navlun seviyelerinin yılın geri kalanında düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Bazı önemli limanlarda gemi sıkışıklığı ve blanksailing (sefer iptalleri) devam ediyor.

Bununla beraber, yüksek yakıt masraflarının devam etmesinin Covid-19 öncesi seviyelere dönüşü engellediğini de görmekteyiz. Ayrıca karbon emisyonunu azaltacak, yeni nesil dünya denizyolu konteyner gemi yatırımları da maliyetlerin yüksek seviyelere çıkmasına neden oluyor.

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, artan enflasyonist baskılar ve gelişmiş ekonomilerde beklenen para politikası sıkılaşması nedeniyle küresel ekonomik büyüme hedefleriyle ilgili belirsizlik artıyor. Enflasyon ve kısıtlayıcı para politikalarının dünya ekonomisinin büyüme hızını düşüreceği öngörülürken, Covid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş da küresel ekonomiye ilişkin belirsizliğin sürmesine neden oluyor.

Salgının yayılmasını önlemek için ekonomik faaliyetlerde katı kısıtlamalara gidilmesi perakende satışlarda büyük bir düşüşe yol açarken, kısıtlamaların hafifletilmesiyle ve ülkelerin yeniden dışa açılmaya başlamasıyla keskin bir ekonomik toparlanma görülmüştü. 2023-2024 arasında hem konteyner üretim kapasitesi hem de hizmete girecek yeni nesil konteyner gemileri kapasitesi nedeniyle navlun seviyelerinin normalleşeceğini değerlendiriyoruz.

yukselkahraman
UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Kahraman

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz