Otomotiv sektörüne 3 trilyon Dolar’lık iş imkanı

0
896
OmerBurhanogluGorseli_2
TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, otomotiv endüstrisinin en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Automechanika İstanbul’da (Uluslararası Otomotiv, Üretim, Dağıtım ve Tamir Fuarı) sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, otomotiv endüstrisinin en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Automechanika İstanbul’da (Uluslararası Otomotiv, Üretim, Dağıtım ve Tamir Fuarı) sektör ile ilgili açıklamalarda bulundu. Otomotivde dijitalleşmenin önemine değinen Burhanoğlu, ”Yeni dijitaleşme pazarı 3 trilyonluk bir pazar oluşturacak.” açıklamasında bulundu.

Automechanika İstanbul, TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde 4-7 Nisan tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl 13’ncüsü düzenlenen fuarda TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da konuşmacı olarak katılım sağladı. Otomotiv sektörü hakkında açıklamalarda bulunan Burhanoğlu, sektörde yeni yazılımlar sayesinde 3 trilyon Dolar’lık iş imkanının olacağını belirtti. Örnek bir model olarak seçilen TOSB İnovasyon Merkezi startupların girişim projelerini dinleyerek çözüm bulmaları konusunda destek vermeye devam ediyor. İlk defa bir organize sanayi bölgesinde startupları yatırımcılar ile buluşturan TOSB İnovasyon Merkezi ve otomotivde dijitalleşme konularını masaya yatıran Burhanoğlu, otomotivdeki dijitalleşmeyi cep telefonlarına benzeterek “Otomotiv sektörü dijitalleşmeyi en yakın takip eden sektörler arasında yer alıyor. Bir benzetme yapmak gerekirse yeni nesil araçlar cep telefonlarına dört tekerlek eklenmiş gibi herşeye bağlı olacaktır.” dedi.

OmerBurhanogluGorseli_1
Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu

Elektrikli araçların altyapılarına çok ciddi bir talep olacak

Elektrikli araçlara hazırlıklı olmamız gerektiğini vurgulayan Burhanoğlu, “Yeni iş modellerinden para kazanılacak bir dünyaya gidiyoruz. Çok önemli trendler ile birlikte araçlar artık elektrikli oluyor. İleride elektrikli araç üretmeyen firmaların şansı pek kalmayacak. Yazılacak yeni yazılımlar istihdam alanları yaratacak. Elektrikli araçların altyapılarına çok ciddi bir talep olacağından hazırlıklı olmalıyız.” diye konuştu.

Burhanoğlu, “Esas işimiz dünyada gelişen teknolojileri takip edip kendi yüksek teknolojilerimizi yaratmak. Sürücüsüz araç teknolojisi çok hızlı ilerliyor. Uzak bir gelecek gibi görünse de sürücüsüz araçları yakında trafikte görmeye başlayacağız. Sürücüsüz araçlar pek çok teknolojik ürüne de bağlı olduğu için yeni iş modelleri ortaya çıkaracak.” dedi.

Çok büyük bir 3D printer eğitim merkezi kuruyoruz

TOSB olarak gelişen teknolojileri yakından takip ettiklerini ve gerek girişim evleri, gerekse inovasyon merkezleri ile girişimcileri desteklediklerini belirten Burhanoğlu, “Çok büyük bir 3D printer (3 boyutlu yazıcı) eğitim merkezi kuruyoruz. Burada hem girişimcilerin modellerini hayata geçirmelerini hem de kendi organize sanayi bölgesinden 3D printer ihtiyacını karşılamasını hedefliyoruz. Bu hizmeti girişimcilerin ücretsiz kullanımına sunacağız.” dedi.

Tedarik sanayi ihracatında yüzde 20’lik artış hedefi

Otomotiv sanayinde iç pazarda yaşanan düşüşe rağmen ihracatta artış hedeflediklerini kaydeden Burhanoğlu, “Daralan iç pazarda bizim yeni kapılara ihtiyacımız var. Geçen sene tedarik sanayi olarak 10 milyar Dolar ihracat yaptık. 2018 yılında toplam 32 milyar Dolar’ın 10 milyar Dolar’ını ihracat yapmış durumdayız. Bu sene ise 12 milyar Dolar ihracat hedefleniyor. Bence bu mümkün.” dedi.

Türkiye pazarında daralan iş hacmi nedeniyle yurtdışında yeni kapılar da aramak zorunda olduklarını dile getiren Burhanoğlu, “TL’nin dövize karşı değer kaybetmesinden dolayı oluşan rekabet gücünü de dikkate almak zorundayız. Bütün olanaklar bir araya geldiğinde, kabiliyetimiz ve girişkenliğimiz ile artı 2 milyar Dolar ihracat hedefine ulaşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz