1. Anasayfa
  2. Güncel

UND, sınırda gıda analizine tabi TIR’ların beklemelerine çözüm getirmek için Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı ile görüştü

UND, sınırda gıda analizine tabi TIR’ların beklemelerine çözüm getirmek için Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı ile görüştü
UND, sektörün karşılaştığı sorunları çözmek ve ihracatı daha ileriye taşımak amacıyla Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Dr. Svetlazor Patarisnski ile Sofya’da kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.
0

UND, sektörün karşılaştığı sorunları çözmek ve ihracatı daha ileriye taşımak amacıyla Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı Başkanı Dr. Svetlazor Patarisnski ile Sofya’da kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündem maddeleri, Andreevo Sınır Kapısı’nda gıda analizine tabi araçların yaşadığı uzun beklemeler ve bu süreçte karşılaşılan maliyet yükleri oldu.

Beklemelere çözüm önerileri

Son dönemde Andreevo Sınır Kapısı’ndan geçiş yapmak isteyen gıda analizine tabi araçların uzayan beklemeleri, hem sektörümüzü hem de ülkemiz ihracatını olumsuz etkiliyor. Özellikle yaş sebze ve meyve gibi zamanla yarışan ürünlerde meydana gelen bu gecikmeler, ürünlerin bozulma riski ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Dezenfeksiyon ve analiz ücretlerinin yarattığı yük

Toplantıda ayrıca, Andreevo Sınır Kapısı’nda uygulanan dezenfeksiyon ve analiz ücretleri gibi konuları da detaylı bir şekilde ele alındı.

  • Dezenfeksiyon Ücretleri: Taşımacılık sektörümüz üzerinde ek maliyet oluşturan dezenfeksiyon ücretlerinin kaldırılması gerektiği vurgulandı
  • Analiz Ücretleri: 1.300 Euro’ya kadar ulaşabilen analiz ücretlerinin uluslararası taşımacılık faaliyetleri için ciddi bir mali yük oluşturduğunu belirtildi. Bu ücretlerin makul seviyelere indirilmesi yönündeki Derneğimiz talebimizi Bulgar yetkililere ilettildi.

Bu tür ek maliyetlerin yalnızca taşımacılık firmalarımızı değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası ticaretteki rekabet gücünü olumsuz etkilediği bir kez daha dile getirildi.