Universal Robots, üretimin merkezine insanı yerleştiriyor

0
1085
Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök

Endüstri 4.0 çağında otomasyon yatırımları artarken, insan-robot etkileşimini ifade eden Endüstri 5.0 kavramı da dillendirilmeye başlandı. Tekrarlayan ve tekdüze işlere robotu, yaratıcı işlerin odağına ise insanı yerleştiren Universal Robots, kolaboratif robotlarıyla (cobot) Endüstri 5.0’ın öncülüğünü yürüterek otomasyonu herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Endüstriyel süreçlerde rekabet avantajı yaratmak için otomasyon yatırımlarının arttığı günümüzde, büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçlerini içeren Endüstri 4.0’ın da ötesine uzanmak gerekiyor. Endüstri 5.0 olarak adlandırılan insan-robot etkileşimli teknolojiler, üretim taleplerinin farklılaşması, müşteri talebinin bireysel olarak özelleştirilmiş ürünlere, çözümlere doğru hareket etmesi eğilimiyle ivme kazanırken; tekrarlayan ve tekdüze işlere robotu, yaratıcı işlerin odağına ise insanı yerleştiriyor. Dünyanın bir numaralı kolaboratif robot markası Universal Robots, Endüstri 4.0’dan farklı olarak daha büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçleri yerine; bireyselleştirilmiş ürünler, hizmetler ve deneyimler yaratmak için insan-robot işbirliğini devreye sokuyor. Kolaboratif robotlarıyla (cobot) Endüstri 5.0’ın öncülüğünü yürüterek otomasyonu herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Universal Robots, kolaboratif robotlarıyla (cobot) Endüstri 5.0’ın öncülüğünü yürüterek otomasyonu herkes için erişilebilir hale getiriyor.

Tekdüze üretim talepleri farklılaşıyor

Üretim süreçlerinin farklılaşmasına ve bu farklılığın bir sonucu olarak Endüstri 5.0’a dair konuşan Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, “Günümüz üretim süreçlerinin değişime uğrayarak esnek bir hale gelmesi, kitlesel ölçekte ve tekdüze üretim taleplerinin farklılaşması, müşteri talebinin kişiye özel ürünlere, çözümlere doğru hareket etmesi eğilimi bize Endüstri 5.0’ı işaret ediyor. Endüstri 5.0’da, insan dokunuşuna yönelik kitlesel talebin ya da çoğunlukla ‘kitlesel kişiselleştirme’ olarak tanımlanan ihtiyacın, büyük ölçekli üretim ya da kendi küçük atölyelerinde çalışan geleneksel zanaatkarlarla karşılanamayacağına inanıyoruz. Tam da bu noktada hem seri üretim hem de insan emeğini devreye sokan ürünlerin kaliteli ve düşük maliyetli şekilde karşılanabileceği bir üretim modelinin gerekliliği ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Universal Robots, Endüstri 4.0’dan farklı olarak daha büyük ölçekli ve kitlesel üretim süreçleri yerine; bireyselleştirilmiş ürünler, hizmetler ve deneyimler yaratmak için insan-robot işbirliğini devreye sokuyor.

Cobot, insan iş gücünün yerini almıyor, insanla beraber güvenli bir şekilde çalışıyor

Endüstri 5.0’ın temsil ettiği değerleri benimsediklerini ifade eden Gök, “Universal Robots olarak işbirliğine dayalı cobot’larımızla insan-robot etkileşimini hayata geçiriyoruz. Cobot, insan iş gücünün yerini almıyor, insanla beraber güvenli bir şekilde çalışıyor. Yorucu, tekrarlayan ve hatta tehlikeli görevleri üstlenerek, insanlara daha karmaşık projelerde yaratıcılıklarını kullanma fırsatı veriyor. Böylece, insanın yaratıcılığıyla, cobotlar’ın hızı ve verimliliği birleşerek, iş süreçlerinde mükemmel uyum yakalanıyor.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz