Otomobil üretiminde çevreci kimliği ile öne çıkan ve geliştirdiği yeni teknolojiler ile sektöründe öncü olan Toyota, operasyonel uygulamalarında da “doğa dostu” yaklaşımını sürdürüyor. Toyota, bu amaçla açık alanlarıyla birlikte 17 bin 639 metrekare olan Kartal’daki Genel Müdürlük yerleşkesi ve Orhanlı’da bulunan 16 bin 150 metrekarelik Yedek Parça ve Eğitim Merkezi’nde uluslararası I-REC (Go0) sertifikalı yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımına geçti.
Türkiye’de sektöründe bir ilki gerçekleştirerek temiz ve yenilenebilir enerji kullanımına başlayan Toyota, enerjisini EnerjiSA üzerinden temin edecek. Türkiye’de çok az firmanın sahip olduğu sertifika, Toyota’nın 2050 yılı vizyonu için de büyük önem taşıyor. Özellikle yenilenebilir kaynaklar kullanımında araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ara vermeyen Toyota, çevreye duyarlı genel stratejisine paralel bir yaklaşım da sürdürüyor. 40 yılı aşan çevreci hibrit teknolojisinin öncüsü olan Toyota, ayrıca farklı sektörlerin kullanması için hidrojen yakıt hücresi ile enerji kazanımı sağlayan teknolojiler geliştirme çalışmalarına da devam ediyor.
I-REC Sertifikası hakkında
Yenilenebilir Enerji Sertifikaları (RECs-Renewable Energy Certificates); Avrupa ve Amerika’da yenilenebilir enerji yatırımlarını ve tüketimini yaygınlaştırmak amacı ile yoğun bir şekilde kullanılan bir sistemdir. Üretilen her birim elektriğin, kaynağından başlayarak takip edilmesini ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini sağlayan bu sistem sayesinde, güvenilir bir piyasa oluşturulması hedeflenmektedir. Yenilenebilir enerji tesislerinden üretilen her 1 MWh elektrik için, bir sertifika oluşturulmaktadır.
I-REC, RECS International tarafından geliştirilmiş olan, uluslararası bir yenilebilir enerji sertifikasıdır. Amacı, tüketicilerin bilinçli ve güvenilir bir seçim yapmasına katkıda bulunmaktır. Belirli işlemleri yerine getiren tesisler, I-REC tarafından oluşturulan veri-tabanına kaydolarak, üretimlerine karşılık yenilenebilir enerji sertifikalarını elde etmektedir. I-REC sertifikaları, CDP (Karbon Saydamlık projesi), GHG Protokolü veya diğer sera gazı standartlarında yer alan “Kapsam II” emisyonlarını azaltma amaçlı kullanılabilecek olup, sera gazı protokolünün (GHG-P) yeni sürümünde resmi olarak da tanınmış olacaktır.