Toyota Boshoku Corporation’ın Avrupa’daki ilk ve en köklü üretim üssü olarak hizmet veren Toyota Boshoku Türkiye Grubu’na bağlı olarak 2012 yılında kurulan TB Sewtech Turkey, bu yıl itibari ile faaliyet sürecinin 10 yılını geride bıraktı. Otomotiv koltuk kılıfı üretimi ile sektörünün ve Düzce’nin önde gelen üretim ve istihdam tesislerinden biri olan TB Sewtech Turkey’in 10’uncu yılına ilişkin olarak düzenlenen tören, Düzce protokolünün katılımı ile gerçekleşti. Törene, TB Sewtech Turkey Başkanı Hakan Konak ve Başkan Yardımcısı Utku Tekgül ev sahipliği yaptı.
TB Sewtech Turkey, Toyota Boshoku Avrupa ve Afrika Bölgesi’nin Kılıf Dikim Merkezi olacak
TB Sewtech Turkey’in 10’uncu yılına ilişkin düzenlenen törende konuşan TB Sewtech Turkey Başkanı Hakan Konak, “Dünyada 25 ülkede 90’a yakın tesiste faaliyet gösteren Toyota Boshoku’nun Türkiye’deki iki şirketinden biri olarak bundan tam 10 yıl önce üretime başladık. TB Sewtech Turkey olarak 10 yıldır Toyota ve BMW markaları için koltuk kılıfı üretimi gerçekleştirdik. 10 yılda sektörde çok az görülen bir büyüme ile yılda 500 bin setin üzerinde üretim kapasitesine ulaştık. Bundan 4 yıl önce “Avrupa ve Afrika Bölgesi’nde Kılıf Dikim Merkezi” olma konusunda kendimize bir vizyon belirlemiştik ve şimdi bu vizyonumuz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. 10 yıl önce ‘yatırım için Düzce’yi seçmemizin en önemli nedeni; bu kente ve Düzcelilere olan güvenimiz’ ifadesini kullanmıştım. Bugün geriye baktığımızda ne kadar doğru bir tercih yaptığımızı görüyoruz ve şunu söyleyebilirim ki Düzce bizi hiç yanıltmadı.” dedi. Toyota Boshoku’nun kurucusu Sakichi Toyoda’nın 100 yıl önce ortaya koyduğu ‘Toyota Üretim Sistemi’nden ödün vermeden 1000’i aşkın çalışan ile hizmet verdiklerini de dile getiren Konak, “10’uncu yıla başarı ile ulaşmamızı sağlayan tüm TB Sewtech Turkey çalışanlarına teşekkür ederim. Otomobilin kapısını açtığınızda ilk gördüğünüz unsurlardan biri koltuk kılıfıdır. Kılıftaki en küçük bir hata da tüm aracın kalite algısını değiştirir. İşte bu yüzden biz TB Sewtech Turkey olarak ‘Asla Yetinme’ sloganı ile her geçen gün daha kaliteli ürünler sunmak için çalıştık. Bugünden sonra da bulunduğumuz seviyeyle asla yetinmeden, hep daha fazlasını isteyerek Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
İstihdamını 10 yılda 10 katına çıkardı
TB Sewtech Turkey Başkan Yardımcısı Utku Tekgül ise “2012 yılında kurulan TB Sewtech Turkey fabrikamız ile Toyota Boshoku Türkiye ve Fransa’da bulunan Toyota Boshoku Somain fabrikası için otomobil koltuk kılıf üretimi yapıyoruz. 2013 yılında Toyota Corolla için başladığımız seri üretimimizi, 2016’da CHR ve 2020 yılında Yaris modelleri ile sürdürdük. Toyota’nın CHR, Corolla ve Yaris modellerinin koltuk kılıfları dışında tafnel adını verdiğimiz kumaşları da yine fabrikamızda üretiliyor. Ayrıca 2016 – 2022 yılları arasında BMW markası için de üretim yaptık” dedi. Tekgül ayrıca 2020 yılında başlayan Yaris kılıf üretimi ile toplam üretim hacimin %50′ sini ihraç ettiklerini söyledi.
TB Sewtech Turkey Başkan Yardımcısı Utku Tekgül konuşmasına şöyle devam etti: “Düzce’de faaliyete başladığımız günden bu yana üretimden istihdama kadar her noktada büyük aşama kat ettik. Yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik bir alanda faaliyete başlamıştık ancak fabrikamız bugün toplamda 18 bin 300 metrekareye ulaştı. İlk üretime başladığımızda yıllık 8 bin olan kılıf üretim adedimizin 2022 yılı sonunda 450 bin adedi geçeceğini öngörüyoruz. 100 çalışan ile başlayan üretimimizde, istihdamımız 10 yılda 10 kat arttı ve bugün 1000’in üzerinde takım arkadaşımız bulunuyor. Gururla belirtmek isterim ki toplumsal cinsiyet eşitiliğini destekleyerek kadın-erkek çalışan oranlarımızı da eşitledik. Yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek çalışanımız ile hizmet veriyoruz.”
Kurumsal sorumluluk bilinciyle üretim yapılıyor
Bölgenin en çok istihdam yaratan kuruluşlarından biri olarak yerel ekonomiye sağladıkları katkının yanı sıra topluma katkı sağlayacak projeler de yaptıklarını dile getiren Utku Tekgül, “Çevreye duyarlı bir üretici olarak atık kumaşların tekrar kullanılabilmesi için ‘TBear Oyuncak Ayı’ projemizi hayata geçirdik. 5 yıl önce başlattığımız projemiz ile bugüne kadar atık kumaşlarımızdan 892 adet oyuncak ayı üreterek sevgi evlerindeki, çocuk hastanelerindeki ve ilk okullardaki çocuklarımıza gönderdik. Böylece hem çocukların yüzünde bir gülümseme yarattık hem de atık malzemelerin azaltılmasına ve çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağladık. Ayrıca Toyota Boshoku Türkiye tarafından 9 yıl önce başlatılan ‘Arka Koltukta Emniyet’ projesinde de TB Sewtech Turkey olarak yer alıyoruz. Bu proje kapsamında TB Sewtech Turkey olarak Düzce’deki 7 okulda 500’ün üzerinde öğrenciye bilinçli birer birey olarak yetişmesi için eğitim verdik. Covid19 pandemi sürecinde ise fabrikamızda maske üretimi sağlayarak çalışanlarımızın yanı sıra öncelikle Düzce ve Sakarya ilindeki çeşitli kuruluşlara maske temin ettik. Toplamda 120 bini aşkın maske bağışı yaptık. Maske üretimi dışında Düzce Belediyesi’ne maske malzemesi sağlayarak da yerel halka maske dağıtılmasına katkı sağladık.” dedi.
“En İyi İşveren” seçildi
TB Sewtech Turkey’in başarılarına da değinen Utku Tekgül, “Bu yolculukta en büyük gücümüz bugün sayısı 1000’i aşan çalışanlarımızdır. Bu nedenle çalışanların şirkete bağlılık, motivasyon ve memnuniyet durumlarının tespitini, uluslararası bağımsız derecelendirme kuruluşlarının denetimine açtık. Bu denetim sonrasında ‘Great Place to Work’ tarafından ‘En İyi İşveren’ ödülüne layık görüldük. Ayrıca yine bağımsız bir kuruluş tarafından çalışanlarımıza yapılan ‘Çalışan Memnuniyet Anketi’yle de sektörün en mutlu ve şirket bağlılığı en yüksek çalışanlarının TB Sewtech Turkey’de olduğu tescil edildi. Bu sonuçlardan gurur duyduk.” dedi. Tekgül ayrıca TB Sewtech’in Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), Avrupa Kalite Yönetim Vakfı Mükemmellik Modeli (EFQM) doğrultusunda yapılan, çalışanların da dahil olduğu yetkinlik değerlendirmesi sonucunda 4 yıldız belgesi aldığını söyledi.