TAYSAD, Ege Bölgesi Üye Toplantısı’nı gerçekleştirdi

0
602
TAYSAD-Baskani-Alper-Kanca-01
TAYSAD Başkanı Alper Kanca

Türkiye’de 400’ü aşkın üyesi ile Türk otomotiv tedarik sanayinin tek temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ege Bölgesi Üye Toplantısı’nı İzmir’de gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, otomotiv sektörünün tüm dünyada küçüldüğünü ancak bir yandan da teknolojik olarak önemli bir evrimin eşiğinde olduğunu vurguladı. Otomotiv tedarik sanayi temsilcilerinin ise şimdiden bu tür gelişmeler için hazırlık yapması gerektiğini belirten Kanca, “Esnek olacağız, karmaşık sipariş yapısına uyum sağlayacağız ve sıfır stok ile çalışacağız. Bunu başarmak için inovasyon, Ar-Ge, mühendislik ve yeni teknolojilere yatırım yapılması kaçınılmaz. Mutlaka ana sanayiler, diğer tedarikçiler ve startuplar ile işbirliği yapmamız lazım.” dedi.

Kuruluşunun ardından 40 yılı geride bırakan ve 400’ü aşkın üyesiyle otomotiv tedarik sanayi sektörünün tek temsilcisi olan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), Ege Bölgesi Üye Toplantısı’nı gerçekleştirdi. İzmir’de gerçekleştirilen ve otomotiv tedarik sanayinin günümüzde geldiği noktanın değerlendirildiği toplantıda, otomotiv tedarik sanayinin sorunlarının çözümü için izlenilmesi gereken yol haritası üzerinde duruldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Türkiye’nin otomotiv tedarik sanayisinde önemli avantajlara sahip olduğunu vurguladı. Olası Skoda yatırımına ilişkin gelişmelere değinen Kanca, yatırım için adı geçen ülkeler arasında yer alan Bulgaristan ve Sırbistan ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin daha fazla avantajı olduğunu ancak imaj ve algı noktasında birtakım sorunlar bulunduğunu belirtti.

Tüm bunlara karşın otomotiv tedarik sanayinin sürekli gelişim gösterdiğine dikkat çeken Kanca, ana sanayinin gündeminde elektrikli araçlar, özerk (otonom) araçlar, batarya teknolojileri, otomotiv elektroniği, malzeme testleri gibi gelişmelerin olduğunu anımsatarak, ilerleyen dönemde ise tedarikçilerin bu konularda hangi noktada olduğunu sorgulayarak ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Araştırmalara göre 2030 yılında üretilen araçların yüzde 18’inin tam elektrikli, yüzde 41’inin ise hibrit olacağına dikkat çeken Kanca, “Böyle bir gelecekte bizim şirketlerimiz nerede olur, cirosu ne kadar olur, bu kadar çalışanı olur mu? diye düşünmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde üretim süreçleri çok daha kompleks olacak ve adetler artacak. Gitgide daha kısa vadeli tahminler olacak. Piyasa çok hızlı değişecek.” dedi.

Startuplar için merkez kuruyoruz

Otomotiv şirketlerinin sıfır stok ile çalışmaya başlayacağına dikkat çeken Kanca, şimdiden bu tür gelişmeler için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Kanca, “Esnek olacağız, karmaşık sipariş yapısına uyum sağlayacağız ve sıfır stok ile çalışacağız. Bunu başarmak için inovasyon, Ar-Ge, mühendislik ve yeni teknolojilere yatırım yapılması kaçınılmaz.  Mutlaka ana sanayiler, diğer tedarikçiler ve startuplar ile işbirliği yapmamız lazım. Bu nedenle TAYSAD’ın bulunduğu organize sanayi bölgesinde startuplar için bir merkez de kurduk.” açıklamasını yaptı.

Çin tüm dünyayı etkiliyor

Otomotiv sanayinde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen TAYSAD Başkanı Kanca, geçen yıl dünya otomotiv sektörünün hem üretim hem de satış anlamında küçüldüğünü, bunun en büyük sebeplerinden birinin de Çin otomotiv pazarındaki daralma olduğunu aktardı. Kanca, “Sadece Volkswagen’in cirosunun yüzde 50’si Çin’den geliyor. Çin’deki düşüşler tüm dünyayı etkiliyor.” diye konuştu. TAYSAD Başkanı Kanca, Avrupa otomotiv sanayinde tahmin edilenden daha fazla düşüş olacağı öngörüsünde bulundu. Kanca, otomotiv tedarikçilerine bu dönemi önümüzdeki yıllara hazırlık yaparak geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Lojistik projesi kapsamında 41 firma ile görüşülüyor

TAYSAD’ın dikkat çeken projelerinden biri olan “lojistik projesi” ile ilgili de bilgi veren Kanca, “Şu anda sadece komple tır taşımaları üzerinde çalışılıyor. Ama lojistik çalışma grubumuz parsiyel ile ilgili de çalışmaya başladı. Halihazırda 3 ülke için anlaşma yapıldı. TAYSAD üyelerinin toplu gücünü kullanarak 8 ayrı lokasyona, daha ekonomik sevkiyat ve yurtdışı depolama yapmayı hedefledik. Yapılan hesaplara göre bu projemizle lojistik maliyetinde yüzde 16.6’lık bir tasarruf sağlandığını gördük. Müşteri maliyetinin yüzde 3.5 düşürülmesi de mümkün.” diye konuştu.

Meslek liselerine 5.5 milyon TL’lik destek!

Gerçekleştirilen etkinlikte TAYSAD’ın sosyal sorumluluk projelerine yönelik bilgiler de paylaşıldı. Konuyla ilgili bir sunum gerçekleştiren TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Berke Ercan, TAYSAD üyelerinin kullanmadığı makine ve teçhizatların meslek liselerine bağışlanmasını kapsayan ADMOG ve gençlerin mesleki gelişimini destekleyen “20.000 Kariyer” projelerinden bahsetti.  Kerim Berke Ercan, “Mesleki eğitimden mezun olan 6 gençten sadece biri alanında kariyer yapıyor. Bizim bunu desteklememiz lazım. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ADMOG Projemiz ile Türkiye’nin 81 iline ulaştık. 377 kurum katıldı ve 200 bine yakın ekipman toplandı. Bu ekipmanların toplam bedeli 5.5 milyon TL’ye ulaştı. 20.000 Kariyer Projesi ile de otomotiv şirketlerinin yoğun olduğu illerde yer alan üniversiteler ile ortak çalışmalar yürüttük. Yılda 20 bin yeni iş gücü ihtiyacımızdan hareket ile başlattığımız proje kapsamında Marmara ve Uludağ Üniversitelerinin ders programlarına dahil olduk.” dedi.

Toplantıda ayrıca İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Yavuz ile KoçSistem Segment Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Esra Başer de konuşmacı olarak yer aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz