Düşük karbonlu mobilite hedefiyle çalışmalarına hız veren Stellantis, alternatif yakıt çözümleri alanında çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda Stellantis, ortağı olduğu girişim Symbio’nun dev fabrikasının açılışına hazırlanıyor. Forvia, Michelin ve Stellantis’in eşit oranda ortak olduğu girişim Symbio, teknolojik ve endüstriyel mükemmelliğin merkezi olan ilk dev-fabrika SymphonHy’nin açılışını yaptı.
8 bin metrekareye ‘temiz oda’ inşa edildi
Fransa’nın Auvergne-Rhône-Alpes bölgesindeki Saint-Fons’ta kurulan SymphonHy, Avrupa’nın en büyük entegre yakıt hücresi üretim tesisi olarak öne çıkıyor. Symbio’nun teknolojik ve endüstriyel liderliğini teyit eden tesis; grubun genel merkezine, bir üretim tesisine, benzersiz boyutta bir inovasyon merkezine ve Symbio Hidrojen Akademisi’ne ev sahipliği yapıyor. Sahip olduğu sektörün en ileri teknolojisiyle SymphonHy, büyük ölçekli endüstriyel üretimi daha rekabetçi bir maliyetle mümkün kılan üst düzey otomasyon ve robot teknolojisine sahip. Bu gelişmeler, yüksek performanslı hidrojenle çalışan mobilitenin yaygınlaşmasını hızlandırmanın anahtarı olarak tanımlanan bu özellikler de enerji geçişine ve Avrupa’nın net sıfır karbona ilerleme hedeflerine katkıda bulunuyor. İlk aşamada yıllık 16 bin adetlik üretim kapasitesiyle faaliyete geçecek olan SymphonHy, 2026 yılına kadar bu kapasitesini 50 bin adede çıkaracak. 26 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olan tesisin bu hacmi, 2026 yılına kadar 40 bin metrekareye ulaşacak. 7 bin metrekaresi inovasyon odaklı çalışmalara ayrılan tesiste 8 bin metrekarelik ISO 8 sertifikalı temiz oda da inşa edildi.
Hidrojen mobilitede maliyeti düşürecek
SymphonHy’de 100’ü inovasyon alanında uzman ve farklı alanları (elektrokimya mühendisliği, kimya, malzeme bilimi gibi) kapsayan geniş bir çalışan gücüyle faaliyet gösterecek. Böylece 20’si doktora sahibi olmak üzere 450’nin üzerinde mühendis, dünya standartlarında tek bir inovasyon merkezinde bir araya gelmiş olacak. Enerji konusunda kendi kendine yetebilen tesis, BREEAM tarafından “Çok İyi” sertifikasına da sahip. SymphonHy, Symbio’nun, performanstan ödün vermeden, sıfır emisyonlu hidrojenli mobiliteyi uygun maliyetli hale getirme konusunda müşterilerini desteklemesini sağlayacak.
30 yılı aşkın tecrübesi, hissedarlarının desteği, otomotiv dünyasındaki liderler ve 6 milyon kilometre yol testiyle Symbio, benzersiz bir uzmanlık seviyesine sahip. Grup, karayolundaki hafif ve orta sınıf ticari araçlardan, kamyonlara, pikaplara, otobüslere, tur otobüslerine, arazi kaldırma araçlarına ve mekanik taşıma ekipmanlarına kadar verimli bir sıfır emisyonlu mobilite için tüm güç, dayanıklılık ve menzil gereksinimlerini karşılayan zengin bir çözüm çeşitliliği sunuyor. Symbio, SymphonHy ile hidrojenli taşımacılığın öncüleri olan müşterilerini, şimdiden çok umut vaat eden gerçek hayatta kullanım planlarını destekliyor.
10 dakikada şarj olan ticariler yolda
Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden biri ve aynı zamanda Symbio’nun ortak hissedarı olan Stellantis, Peugeot e-Expert, Citroën ë-Jumpy ve Opel Vivaro-e modelleri ile hafif ticari araçlara yönelik sıfır emisyonlu hidrojen çözümünü pazarlayan ilk şirket oldu. Şirket, orta güç seviyesine sahip, 500 kilometreye kadar menzil sunan ve 10 dakikadan kısa sürede şarj edilebilen büyük ticari araçları kapsayacak şekilde ürün gamını genişletiyor. Stellantis, taşıma kapasitesinden ödün vermeden, 320 mil ALVW (yaklaşık 512 kilometre) veya 200 mil GCWR (yaklaşık 320 kilometre) menzilli ve hızlı depo dolumu ile araç portföyünü elektrikli hale getirme hedefi doğrultusunda, Ram marka pikaplar için bir hidrojen teknolojisi geliştirme planlarını açıkladı. Bu araçların tamamı Symbio tarafından üretilen yakıt hücreleriyle donatılacak.
Bir numara olmak için önemli bir kilometre taşı
SymphonHy’nin, Avrupa’nın endüstriyel ve teknolojik liderliğinin kanıtı olduğunu söyleyen Symbio CEO’su Philippe Rosier, “Tüm ekosistem, özel ve kamusal ortaklarımızla birlikte, ölçeği büyütmeye ve hidrojen elektrikli mobiliteyi sürdürülebilir, yüksek performanslı ve uygun fiyatlı hale getirmeye hazırız. İki yıldan kısa bir süre içinde teslim edilen SymphonHy, Symbio’nun endüstriyel taahhütlerini yerine getirme konusundaki kararlılığının bir kanıtı olup, sıfır emisyonlu hidrojenli mobiliteyi hızlandırılmasını destekliyor. SymphonHy’de montajı yapılan ilk tamamı yakıt hücreli sistem, dev-fabrikanın faaliyete geçmesinden sadece bir ay sonra, Ekim 2023’te üretildi.” dedi.
Konu hakkında değerlendirme yapan Forvia CEO’su Patrick Koller ise şunları söyledi: “Mobilitenin karbondan arındırılmasını hızlandırmak üzere Fransa’da iki büyük FORVIA tesisinin açılışını yaptıktan birkaç hafta sonra, Symbio’nun küresel pazarın zorluklarını karşılayacak boyuttaki bu yeni adımının bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu tesis, sıfır emisyonlu mobiliteye olan bağlılığımızın kanıtı. FORVIA, batarya elektrikliye geçişin tek tamamlayıcı güvenilir alternatifi olarak hidrojen teknolojisine inanıyor. Symbio ile yakıt hücrelerinden depolama sistemlerine kadar hidrojenli mobilitenin değer zincirinin yüzde 75’ini kapsıyoruz. Müşterilerimize yakıt hücreli elektrikli araç yelpazesini geliştirmek için yenilikçi çözümler geliştirmek üzere çalışıyoruz. FORVIA, 2022’de dünya genelinde 10 bin hidrojen tankı teslim etti. Bu, 1 numara olma arayışımızda bir rekor ve önemli bir kilometre taşı.”
Hidrojen, 2038 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlayacak
Michelin’in hidrojene ve Symbio’ya çok erken tarihte inanan şirketlerden olduğunu ifade eden Michelin CEO’su Florent Menegaux da “2019 yılında Forvia ile ortak girişime dönüştürmeden önce satın aldık. Stellantis’in bu yıl sermayeye katılması, hidrojenin mobilitenin geleceğini destekleme konusunda potansiyelini doğruluyor. Bu teknoloji, özellikle uygulamaya alınan ticari araçlarda daha uzun menzil ihtiyacını karşılamasıyla önemli bir katkı sağlıyor. Grubun alt kuruluşu ve ticari filoların enerji dönüşümünde uzmanlaşan mobilite operatörü Watèa by Michelin hidrojenle çalışan bir araç yelpazesi sunması tesadüf değil.” diye konuştu.
Symbio’nun, Fransız kökenli ve kendi alanlarında lider üç firmanın güçlerini ve uzmanlıklarını birleştirerek ön planda olabileceğini kanıtladığını vurgulayan Stellantis CEO’su Carlos Tavares de şu değerlendirmeyi yaptı: “Hidrojen, ticari araç müşterilerine sunduğumuz teknolojilerin bir parçası. Bu açıdan bugünkü açılış önemli bir adım. Bu teknoloji, 2030 yılına kadar Avrupa’da %100 ve ABD’de %50 elektrikli satışına ulaşma hedefimizi desteklemek üzere geliştirdiğimiz güçlü elektrikliye geçiş ekosisteminin yapı taşı. Stellantis’in amacı dünyanın gidişatına liderlik etmek. Hidrojen, 2038 yılına kadar iddialı net sıfır karbon hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacak. İklim değişikliğiyle mücadelemizde rakiplerimizin önündeyiz.”
HyMotive istihdam sağlayan stratejik bir proje
Öte yandan Symbio, Alman Schaeffler grubuyla ortaklaşa, yakıt hücrelerinde stratejik bir bileşen olan bipolar plakalar (BPP’ler) üretmek üzere Innoplate 50/50 ortak girişimini kurdu. Fransa’nın Alsace kentinde bulunan Innoplate, başlangıç olarak 4 milyon BPP kapasitesiyle önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde faaliyete geçecek, yıllık 50 milyon BPP’ye çıkacak ve 2030 yılına kadar 120’nin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak. Innoplate, PEM (Proton Değişim Membranı) yakıt hücresi pazarı için yeni nesil BPP’lerin üretimini hızlandırıp, performans ve rekabet gücünü artırırken maliyetleri düşürmeye yardımcı olacak. Yakıt hücresi teknolojisi, sürdürülebilir elektrikli mobilite için batarya teknolojisini tamamlıyor. Ağır yükler, uzun mesafeler ve hızlı dolum süreleri gerektiren yoğun ve zorlu profesyonel kullanımlar için ideal. Özellikle ticari taşımacılığa çok uygun.
SymphonHy, Avrupa Birliği ve Fransız hükümeti tarafından Avrupa’nın Ortak İlgi Alanındaki Önemli Projeler (IPCEI) aracılığıyla desteklenen stratejik bir endüstriyel ve teknolojik proje olan HyMotive’in bir parçası. HyMotive, toplam 1 milyar Euro tutarında çok yıllı bir yatırımı temsil ediyor. Şirket, Fransa’daki toplam üretim kapasitesini 2028 yılına kadar ikiye katlayarak yılda 100 bin sisteme çıkaracak ikinci bir dev fabrika kurmayı planlıyor. Proje ayrıca, 2030 yılına kadar batarya elektrikli mobilite ve geleneksel termal teknolojiyle eşit seviyeye ulaşmak amacıyla yakıt hücresi teknolojisinin rekabet gücünü destekleyecek yenilikçi bir teknoloji geliştirmeyi de amaçlıyor. Symbio, 2019 yılında 50 kişilik bir iş gücüne sahipken şu anda 750’nin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor ve HyMotive projesinin bir sonucu olarak 1.000 kişiye istihdam yaratacak.
Yakıt hücrelerinde dünya lideri Symbio
Grup, yakıt hücresi teknolojisinde dünya standartlarında bir endüstriyel şampiyon olma hedefini teyit ediyor. Symbio, 2021 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nde de faaliyet gösteriyor. Grubun Avrupa tesislerinden tedariği sağlayarak, Kaliforniya’daki bir pilot tesisten faydalanıyor. Symbio, Kuzey Amerika’da gelecek vaat eden hidrojenli mobilite dinamiklerini desteklemek üzere ABD’de yeni bir dev fabrikayı inşa etme olasılıklarına bakıyor. SymphonHy, Symbio’nun 2030 yılına kadar dünya genelinde 200 bin adet ünite üretme hedefi doğrultusunda, yeni tesisler için endüstriyel model görevi görecek yakıt hücresi üretim standartlarının tanımlanmasına yardımcı oluyor.