Sinotruk, IAA Transportation 2024‘te “Zero to Hero” temasıyla yedi aracını sergiledi. Bu yedi araç markanın yeşil, akıllı ve verimli bir yönde gelişmeye olan inancını tam olarak ortaya koydu.
Sinotruk standının en çok ilgi çeken aracı Yellow River hidrojen içten yanmalı motorlu çekiciydi. 0,286’lık sürtünme katsayısı ile ticari ağır kamyonların düşük sürtünme katsayısı sınırını bir kez daha aşağı çeken model su damlaları kavramından yola çıkılarak tasarlandı. Kabin, su damlalarını taklit eden aerodinamik bir şekli benimsiyor. Genel su damlası şekli, ultra düşük rüzgar direncinin temelini oluşturuyor.
Üç akslı bir çekici olan Yellow River X7‘nin uzunluğu 7,35 m, genişliği 2,5 m ve yüksekliği 3,96 m. Yüksek tavanlı bir kabine sahip araç 15 litrelik hidrojen yakıtlı motor, 16 ileri oranlı otomatikleştirilmiş mekanik şanzıman (AMT) ve 2,71 dişli oranına sahip bir tahrik aksıyla donatılıyor. Motor için gerekli olan hidrojen sekiz adet 203 litrelik hidrojen tankından sağlanıyor.
Yellow River x7, piyasadaki en özelleştirilebilir kamyonlardan biri olarak sürücü odaklı bir tasarıma sahip. Sürücü ister rahat koltuklar ve kullanışlı bir buzdolabı isterse daha fazla dinlenme alanına olsun Yellow River x7’nin iç tasarımını tam olarak istediği gibi belirleyebiliyor ve aralarından seçim yapabileceği düzinelerce iç tasarım seçeneğiyle aracı özelleştirebiliyor. 12 inçlik yüksek çözünürlüklü tam dijital ekran, sürücünün kamyonu çalıştırmak için ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri (örneğin, uyarlanabilir hız sabitleyici, şerit takip yardımcısı, vb.) görüntüleyebiliyor. 3D kumaş şilte, Yellow River X7’nin öne çıkan özelliklerinden biri, çünkü 3D kumaştan üretilen yatak, yumuşaklık, nefes alabilirlik, konfor ve hafiflik özelliklerini bir araya getiriyor. Aynı zamanda, Yellow River x7’de ses kontrolü işlevi de bulunuyor ve “camları indir“, “klimayı aç ve klimayı 25 santigrat dereceye ayarla“, “navigasyonu aç” gibi çeşitli işlevler sesli komutlarla kontrol edilebiliyor.
530 beygir güç ve 2700 Nm azami tork üreten 15 litrelik hidrojen moturunun termal verimliliği yüzde 45,03. Hidrojen motorunda dört temel çekirdek teknoloji bulunuyor: 1. Hidrojen püskürtme sistemi: Hidrojen püskürtme basıncı ihtiyaçlara göre otomatik olarak ayarlanabiliyor ve hidrojen püskürtme sisteminin yapısı, hidrojenin nispeten düşük basınçlarda hava ile karışabilmesi için optimize ediliyor. Bu düşük basınçlı hidrojen püskürtme sistemi, hidrojen tüketimini etkili bir şekilde azaltabiliyor ve hidrojen püskürtme sisteminin ömrünü önemli ölçüde artırabiliyor. 2. Ultra yalın yanma teknolojisi: Yalın yanma teknolojisi hidrojen tüketimini etkili bir şekilde azaltabiliyor. Motor için hava-yakıt oranı katsayısı yaklaşık 2’dir. 3. Güvenilir ateşleme sistemi: Hidrojen motoru için, yerel sıcak noktalar ve anormal deşarjlar nedeniyle hidrojenin erken tutuşmasını etkili bir şekilde önleyebilen özel bir ateşleme sistemi geliştirildi. 4. Şirket içinde geliştirilen ECU donanımı ve yazılımı: Weichai’nin şirket içinde geliştirdiği Motor Kontrol Ünitesi (ECU), motorun çalışmasını güvenilir bir şekilde kontrol edebiliyor ve izleyebiliyor.
Hidrojen besleme sistemi aracın bir diğer öne çıkan özelliği. Hidrojen besleme sistemi seçiminde, yenilikçi bir şekilde metal hidrojen silindirler metal olmayan hidrojen silindirleriyle değiştirildi ve hidrojen depolama basıncı 35 MPa’dan 70 MPa’ya çıkarıldı. Hidrojen silindiri yüksek yoğunluklu bir polimerle kaplandı ve astarın dışına bir karbon fiber takviye tabakası eklendi. Yüksek yoğunluklu polimer astar hidrojen sızıntısını önleyebiliyor ve karbon fiber takviye tabakası hidrojen depolama basıncını önemli ölçüde artırabiliyor. Bu hidrojen depolama sistemiyle ağırlık yüzde 28 oranında azaltılabiliyor, hidrojen depolama kapasitesi yüzde 40 oranında artırılabiliyor ve hizmet ömrü yüzde 100 oranında uzatılabiliyor.
Sinotruk, Yellow River hidrojen içten yanmalı motorlu çekicinin yanında SITRAK hidrojen yakıt hücreli çikici, HOWO Commander tamamen elektrikli hafif kamyon ve Bolden pick-up da dahil olmak üzere yedi model sergiledi. Bu modeller; ağır kamyonlar, hafif kamyonlar, yeni enerji araçları ve hafif araçlar dahil olmak üzere birden fazla segmentasyonu kapsayarak Sinotruk’un zengin ürün yelpazesini ve güçlü pazar gücünü tam olarak ortaya koydu.
Uzun yol lojistiği için tasarlanan elektrikli tahrik akslarına sahi SITRAK elektrikli çekici, 450 km’ye kadar menzil sunuyor. Üç motorlu bir yapılandırmaya sahip çekici gücü 825 kW’a ve azami çıkış torku 75000 N·m’ye ulaşırken şanzıman verimliliği yüzde 94.5’in üzerinde.
SITRAK hidrojen yakıt hücreli çekici sıfır yayımlı uzun mesafe taşımacılığını hedefliyor. Bağımsız olarak geliştirilen hidrojen yakıt hücre sistemi, elektrikli tahrik aksı, akıllı güç aktarma organı ve gelişmiş kontrol teknolojileriyle donatılan bu model, 1.200 kilometrelik bir menzile olanak sağlıyor. Vurgulanan özellikler arasında 1.100 kW çıkış ve 86.000 N•m tork, her aksta çift 275 kW PMSM motor, iki vitesli entegre elektrikli tahrik aksı ve yüzde 94,5’lik kapsamlı bir verimlilik yer alıyor. Otomatik ve manuel modlar seçenekler arasında bulunuyor.
HOWO Commander Pro Hafif Kamyon, yüksek verimliliği ve uzun menzili ile öne çıkıyor. Bu model, güvenliği garanti eden ve hızlı şarjı (sadece 20 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e) mümkün kılan merkezi olarak monte edilmiş 100 kWh blade akü paketini barındırıyor. Kalıcı mıknatıslı senkron motor, 140 kW’lık bir tepe gücü üretirken, iki hızlı entegre elektrikli tahrik aksı güç performansını yüzde 50 oranında iyileştiriyor ve genel enerji tüketimini yüzde 10 oranında azaltıyor. Kamyon, tek bir şarjla 300 kilometrelik bir yolculuğa izin veriyor.
SINOTRUK’un Bolden pick-up’ı IAA 2024’te görücüye çıktı. Arazi, ticari ve yolcu kullanımı için tasarlanmış çeşitli modeller sunuyor. Bolden pick-up; güçlü performans, lüks iç mekanlar ve akıllı güvenlik özelliklerine sahip. Güç aktarma organı, Weichai WP2H 2.0 turbo dizel motor ve SINOTRUK’un 8 vitesli otomatik şanzımanından oluşuyor ve pürüzsüz ve güvenilir performans sağlıyor.
1960’larda Çin’in ilk ağır hizmet kamyonunu üreten ve 2022 yılında Çin’de ağır hizmet kamyonları pazarında en yüksek paya ulaşan SINOTRUK‘un ağır hizmet tipi kamyon satışları, Çin’de iki yıl üst üste sektörde birinci sırada yer aldı ve marka en yüksek küresel ihracat satışını gerçekleştirdi.
SINOTRUK, kendisini dünya standartlarında tam kapsamlı ticari araçlar markası oluşturmaya adamış durumda. Yelpazesinde beş ana ürün markası bulunuyor: YELLOW RIVER, SITRAK, HOWO, HOWO Hafif Kamyon ve BOLDEN Hafif Araç. Bu markalar, lojistik, mühendislik, madencilik ve özel amaçlı araçlar dahil olmak üzere tüm senaryoları ve iş segmentlerini kapsıyor ve lojistik, ulaşım, kentsel gelişim, belediye hizmetleri ve yangın güvenliği gibi çeşitli alanlara hizmet ediyor. SINOTRUK, şu anda dünya çapında hizmette olan 4 milyondan fazla ticari araçla küresel pazarda güçlü bir varlık oluşturmuş durumda. Küresel olarak satış hizmetleri sunmak için 1.000’den fazla bayilik ağı bulunuyor. Şirket, küresel kullanıcılara sürekli olarak yüksek bir sorumluluk ve amaç duygusuyla hizmet vererek, uzun vadeli çabalarında onları destekliyor.