“Taşımacılık, lojistik ve tedarik zinciri hizmetlerinin uluslararası tedariğinde patlama yaşanıyor. Pazardaki ihale sıklığı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.” diyen Ludwigshafen Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde otomotiv tedarik zinciri yönetimi lojistik ve işletme bilişimi profesörü Prof. Dr. Stefan İskan, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen konferansın açılışında, mevcut tedarik zinciri ve pazarın görünümü değerlendirildi. Prof. İskan; “Almanya ve Orta Avrupa’daki tüm yönetim kurullarından gelen acı maliyet azaltma önlemleri ile ek hizmet merkezi ve üretim kapasitelerinin artırılması için jeo-stratejik bir nearshoring patlaması görüyoruz.” dedi.
Tender Management Türkiye’de
Prof. Dr. Stefan Iskan’ın Almanya’da MHP Arena Stuttgart’ta gerçekleştirdiği supplychainmachine.com İhale Yönetimi Konferansı, bu konferansla birlikte ilk kez Türkiye’ye gelmiş oldu. Bu konuya değinen Prof. Iskan; “Şimdi DFDS, Sarp Intermodal, Greenlog, Mitlog, Verimex ve Galata’nın ilerici sponsorluğu ile 5. supplychainmachine.com İhale Yönetimi Konferansı’nı Tüpraş Beşiktaş İstanbul stadyumunun muhteşem mekanında, 100 uluslararası konukla birlikte kutlamaktan gerçekten gurur duyuyoruz.” dedi.
Prof. Iskan daha sonra “Otomotiv, cam, gıda, moda, çelik, metal işleme, paketleme, nakliye, lojistik hizmet sağlayıcıları, tedarik zinciri yazılımcıları ve daha birçok sektörden tedarik zinciri mühendisliği, satın alma, tedarikçi ağı yönetimi, iş geliştirme, satış, fiyatlandırma ve ihale yönetimi alanlarında çalışan profesyonellerin yanı sıra genel müdürler ve liderlerden oluşan, son derece odaklanmış ve özenle seçilmiş 100 uluslararası katılımcı, tedarik zinciri satın alma ortağı ekosistemini ve günümüzde nakliye ve lojistik hizmetlerinin nasıl ihale edildiğini yeniden düşünmeye geldi. 21 uluslararası konuşmacı ve toplam 10 ortak yaratım ortağı, yeni intermodal taşımacılık çözümlerini ve endüstriyel üreticileri, perakendecileri ve onların lojistik hizmet sağlayıcılarını ihalelerde daha rekabetçi kılacak yazılım tabanlı konseptleri sergiledi.” şeklinde konuştu.
Ev sahibi Aysberg
5. İhale Yönetimi Konferansı 2024; Prof. Dr. Stefan İskan’ın moderatörlüğünde, Aysberg Basın Yayın Ltd. Şti. ev sahipliğinde, Mercedes-Benz Türk, Şişecam, Schaeffler, Mahle, Brose, Maersk, DFDS, DP World, LKW Walter, DHL Freight, Transporeon, Sarp Intermodal, Northvolt, CMS Hasche-Sigle gibi uluslararası konuşmacıların hazır bulunduğu yüksek profilli bir katılım ile gerçekleştirildi. Tedarik zinciri liderleri ve profesyonelleri, son teknolojiye ilişkin birçok konuyu ele aldı.
Açılış konuşması yapan TÜSEDAD Başkanı ve Feyz Çiftliği Genel Müdürü Sencer Solakoğlu, “Yeşil Anlaşma ve Türkiye’deki Dönüşümü: Otomatik Süreçlerle Sıfır Karbonlu Tarıma Öncülük – Endüstriyel Üretim ve Lojistik için Bir Taslak” başlıklı açılış konuşmasında, “Ben bir çiftçilik şirketi değil, bir teknoloji girişimiyim” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Teknoloji ve İnovasyon Girişimciliği Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Çağla Gül Şenkardeş; “Yapay zeka kesinlikle dünya çapında pek çok iş kolunda çığır açıcı ve ezber bozan bir teknoloji” diyerek, iş dünyasına ilişkin bazı senaryoları dile getirdi.
İki panel düzenlendi
Yapay zeka uygulamalarının yanı sıra yazılım tabanlı ihale yönetimi, nearshoring ve ilgili intermodal taşımacılık çözümleri de özel bir odak noktasıydı. Konunun ele alındığı panele; AB Komisyonu’nun desteklediği Uluslararası Kara ve Demiryolu Kombine Taşımacılığı Birliği (UIRR) Başkanı Ralf-Charley Schultze, DHL Freight Yunanistan ve Türkiye Genel Müdürü ve DHL Freight Ortadoğu ve Avrupa Satış Başkan Yardımcısı Murat Kavrar ile DFDS Akdeniz İş Birimi Satış Pazarlama İş Geliştirme ve Strateji Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu katıldı. Pamukçu; “Karadeniz Bölgesi, müşterilerimizin işlerini daha da büyütmeleri açısından da giderek daha fazla jeo-stratejik önem kazanacak. Nearshoring patlaması yaşanan pazarlara yeni RO-RO bağlantılarını yoğunlaştıracağız.” dedi.
Maersk Almanya’da Entegre Satış Ekip Müdürü ve Kuzey Avrupa Kıtası Otomotiv ve Endüstriyel Üretim Dikey Pazarlarından Sorumlu Joachim Hermanns ve DP World’ün Dubai ve İsviçre’de bulunan İhale Yönetimi ve Fiyatlandırma Başkanı Patrick Gueth, mevcut Kızıldeniz tedarik zinciri krizinin, satın alma ve gelen nakliye ağı planlamasında daha fazla çalışmaya neden olduğu konusunda görüş açıkladılar.
Sarp Intermodal Genel Müdürü Mehmet Yiğit Altıparmak, kendi bünyesinde gerçekleştirdiği treyler ve swap body üretimi hakkında konuşurken, konuyu değerlendiren Dr. Stefan Iskan’a göre “Onur Talay ve ekibi, üçüncü taraflardan bağımsız olma açısından doğru yolda ilerliyor.” dedi.
İklim hedefi için kombine taşımacılık
Pan-Avrupa FTL işinde 15.000’den fazla treyler ve intermodal koridor çözümlerinde lider olan LKW WALTER Satış Direktörü Erich Bergmann, LKW WALTER’in Avrupa ve Türkiye pazarı için yepyeni eCMR teklifi sundu. Alternatif güç aktarma organları gereksinimleri, uluslararası karayolu taşımacılığı ihalelerinde giderek daha fazla önem kazanırken, uluslararası otomotiv tedarikçisi MAHLE’den Rüchan Pehlivan, ağır hizmet uygulamalarında gelecekteki güç aktarma organları teknolojileri için Toplam Sahip Olma Maliyeti analizini paylaştı.
UIRR’nin başkanı Ralf-Charly Schultze, “Avrupa Komisyonu’nun iddialı iklim hedeflerine ulaşmayı sadece kombine taşımacılık mümkün kılacaktır” dedi. Schultze’ye göre “2050 yılına kadar kombine taşımacılığı üç katına çıkarmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu tüm sektör için zorlu bir görev.“
Konferansı değerlendiren AYSBERG Basın ve Yayın Ltd. Şti. Genel Müdürü İlker Altun; “İhale Yönetimi Konferansı etkinlik serisi ile Şubat 2025 için yine İstanbul’da ve böyle muhteşem bir futbol arenasına geri dönmeyi şimdiden planlıyoruz” diye ekledi.
Uluslararası ağ oluşturmanın yanı sıra konferansa katılanlar, Beşiktaş’ın yedek kulübesinde oturmak dahil, özel bir stadyum turunun da tadını çıkardı. Dr. Stefan İskan’ın moderatörlüğü ve doğrudan konuşma tarzı, ağ oluşturmayı hiyerarşiden arındırdı. Taşımacılık ve lojistik tedariki ile ilgili ciddi işlerle dolu etkinliği interaktif, motive edici ve gün boyunca eğlenceli tuttu.