Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar’ın pick-up sınıfındaki ilk modeli Mercedes-Benz X-Class, Türkiye’nin dört bir yanındaki en zorlu noktalara ulaştığı X-Macera yolculuğunu 30 gün ve 8 bin 800 km sonunda başarıyla tamamlandı. X-Macera boyunca Türkiye’nin tüm iklim, arazi ve birbirinden farklı doğa koşullarından konforlu bir şekilde geçilirken; Mercedes-Benz X-Class’ın tüm teknik sığasının sınırları denendi ve dayanıklılığı kanıtlandı.
Aralık 2017’de Türkiye pazarında satışa sunulduğunda yoğun bir ilgiyle karşılanan, bir yıllık sürede yaklaşık bin 400 adet satılan Mercedes-Benz’in ilk pick-up modeli X-Class, X-Macera projesi ile Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak, macera dolu bir yolculuğu tamamladı. Değişen sınıf beklentilerini karşılayan ve pick-up sınıfındaki ilk premium model olan Mercedes-Benz X-Class; konforu, gücü ve prestijiyle kendini kanıtlarken, X-Macera projesiyle tüm bu özelliklerinin altını bir kez daha çizdi.
X-Macera kapsamında Mercedes-Benz X-Class, 3 bin metrelik dağlara tırmandı, akarsulardan geçti, kurumuş göl yataklarında toza bulandı, deniz seviyesinde tuzlu sulara girdi, kilometrelerce uzunluğunda robotlarla açılmış modern ve yüzlerce metrelik elle kazılmış asırlık tünellerden geçti, en zorlu karlı geçitleri ve en derin kanyonları aştı, sivri kayalıkları zorladı, en sık ağaçlıkların arasından sıyrıldı.
Türkiye’nin dört bir köşesine “X-Class” imzası
Datça-Knidos’ta ilk aşamanın tamamlanmasıyla X-Macera’nın ikinci aşaması, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki Mezopotamya’dan başladı. Bilinen ilk okuryazar toplulukların beşiği sayılan; Sümerler, Akadlar, Babilliler, Asurlular ve Aramiler gibi medeniyetlerin bölgesi Mezopotamya, X-Macera’nın da yeni rotasının başlangıcı oldu. Tarihte bilinen ilk yolların izini süren Mercedes-Benz X-Class, iki bin yıllık köprüleri de ziyaret ettiği rotasında Nemrut Dağı’nda mola verdi.
Binlerce yıldır kervanların yürüdüğü İpek ve Kral Yolları’nın çizgisinde Doğu Anadolu’dan çıkan X-Macera ekibi, bir sonraki adımda tahıl ambarı İç Anadolu’nun kuru soğuklarına ulaştı. Konya ve Aksaray’ın tam ortasındaki 7 bin 414 kilometrekarelik devasa Tuz Gölü havzasına varıldığında güneşin halen varlığını göstermesiyle muhteşem bir görsellik yakalandı. X-Macera’daki Mercedes-Benz X-Class, Birinci Derece Doğal Sit Alanı ve Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanları sebebiyle, 35 x 12.50 lastiklerini sadece izin verilen ticari tuz şantiyesi olarak kullanılan tuzla kısımlarından geçerek, büyüleyici pozlar verdi.
X-Macera’nın bir sonraki ayağı; dağların zirvelerinde tapınılan en eski ve en büyük Anadolu ilahesi Kibele’nin gerçek yurdu, Frigya oldu. “Doğa Ana”nın en bereketli toprakları üzerinde, Manisa Sardes ile İran Susa şehirlerini bağlayan, tarihin ilk otobanı sayılabilen Kral Yolu’nu takip ederek ilerleyen X-Macera’nın başkahramanı Mercedes-Benz X-Class’ın artık önünde Marmara Bölgesi vardı. Türkiye’nin en Kuzey-Batısı’na olan yolculukta sıradaki durak olan İznik Gölü’nde de tarihi ve kültürü takip eden ekip kısa bir süre sonra yola koyuldu. Mercedes-Benz X-Class, Türkiye’nin en Kuzey-Batı noktası olan Kofçaz Malkoçlar sınır köyüne ulaşarak X-Macera’yı tamamladı.
“X-Macera ile X-Class kendini kanıtladı”
Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar İcra Kurulu Üyesi Tufan Akdeniz, X-Macera projesinin tamamlanması ile ilgili olarak; “Mercedes-Benz Türk Hafif Ticari Araçlar olarak bir yıllık sürede bin 400 seviyesinde X-Class satış gerçekleştirerek daha önce hiç yer almadığımız bir segmentte çok önemli bir başarı yakaladık. Hafif ticari araç sınıfındaki konumumuzu korumamızda büyük katkısı olan Mercedes-Benz X-Class, kısa zamanda özgün bir müşteri kitlesi oluşturdu. Türkiye’nin en zorlu koşullarında X-Class’ın sınırlarını zorlayarak, en uçlara gidebileceğimizi kanıtladık. Değerli Okan Altan, bu yolculuğunda aracımızın konforuna ve teknik altyapısına güvendi. Bizler de aracımızın sınırlarını zorlayabilecek deneyimi sayesinde kendisiyle yolculuğu başlatmaya karar verdik. X-Macera’da farklı iklim koşullarındaki rotaları kolaylıkla aşan Mercedes-Benz X-Class ile ne denli başarılı bir aracı müşterilerimize sunduğumuzu kanıtladığımıza inanıyorum. X-Class, sadece arazide değil, yolda da binek otomobil konforu sunmasıyla rakiplerinden farkını bir kez daha ortaya koydu.” dedi.
“X-Macera’da, X-Class ile aşılmadık engel bırakmadık”
X-Macera projesinde direksiyondaki isim Okan Altan; “X-Macera projesinde; Anadolu üzerinde sınır noktalara ulaşma fikri, uzun zamandır müthiş bir stres yaşamama neden oluyordu. Türkiye’nin en zorlu noktaları, aslında dünyanın en riskli patikalarıydı. Tüm dünya yollarını görmüş birikimdeki bir otomobil gazetecisi olarak, ülkemizin en güzel köşelerine ulaşmak için bu stres gerekliydi. Ancak, tüm ayrıntılarıyla çok iyi planladığımız X-Macera rotası için hazırladığımız X 250d 4MATIC, bana güven verdi ve hatta power donanımı ile de konforlu bir yolculuk yapmamızı sağladı. Dört tekerlekten çekiş sistemini en ağır koşullarda bir kez daha sınamak, başlı başına bir maceraydı. Genelde ticari araç özellikleri sunan pick-up’lardan farklı olarak, Mercedes-Benz standartlarını taşıyan X-Class, lüks ve kalite kavramlarının böyle bir araca nasıl entegre edilebileceğini ispat ederek, yolculuk boyunca bizleri hiç yormadı. X-Macera projesini; aracın eşsiz özellikleri ve benzersiz rotamız sayesinde beklentileri aşarak tamamladık.” şeklinde konuştu.
Mercedes-Benz X-Class pick-up dünyasının sınırlarını daha da yukarıya taşıyor
Mercedes-Benz X-Class, pick-up dünyasının sınırlarını daha da yukarı taşıyor ve sürüş dinamizmi, konfor, tasarım ve güvenlik özeliklerinin yanı sıra geniş kapsamlı kişiselleştirme özellikleri ile de Mercedes-Benz’e has karakteristik değerleri daha da zenginleştiriyor.
Mercedes-Benz X-Class, konfor odaklı süspansiyon geometrisi ve hava kanallı ön ve arka diskleri sayesinde off-road dışında kullanıcısına mükemmel asfalt sürüş performansını da sunuyor. Aynı zamanda araç, on iki tuşlu çok işlevli direksiyon simidinin ayarlanabilir özelliği sayesinde ergonomik vücut duruşunu iyileştiriyor ve rahat bir konumda şürüş keyfini mümkün hale getiriyor. Mercedes-Benz X-Class, tüm zeminler için dört tekerlekli çekiş sistemi sunuyor.
Araç, Low Mod (Düşük hızda 4×4) ve 4MATIC kilitli aks diferansiyeli ile her türlü yol ve zemin koşulunun üstesinden gelebiliyor.
Mercedes-Benz Power X 250d 4MATIC, 2298 cc hacmindeki sıralı 4 silindirli X 250d 4MATIC, 3750 d/d’de 190 HP güç ve 1500 d/d’den itibaren 450 Nm tork üretiyor. Gücünü dört tekerleğe birden aktarabilen X 250d 4MATIC, arzu edildiği takdirde sadece arkadan itişli olarak da ilerleyebiliyor.